Borsa

Eclipsats pel QE del BCE

Els mercats avancen cap endavant tot i les incerteses per Grècia i les pròximes alces de tipus als EUA confiats en el QE. L'Íbex 35 conquereix màxims anuals.

Els inversors aplaudeixen la compra del TSB per part del Sabadell, que arriba
a anotar-se una alça
del 4% divendres, un cop confirmada l'adquisició

Els inversors creuen que el programa de compra de deute encetat pel Banc Central Europeu (BCE) -anomenat QE, quantitative easing- permetrà a les borses viure un exercici d'alces i alegries. Igual que el QE de la Reserva Federal (FED) ha impulsat durant els darrers anys la renda variable nord-americana, els mercats consideren que les alces a Europa estaran garantides per la liquiditat que Mario Draghi, president del BCE, està injectant en el sistema. I per això, ningú no vol abandonar els parquets tot i les importants alces acumulades per bona part de les borses europees -que cotitzen en nivells rècord- i els diferents focus d'incertesa que encara planen pels mercats.

Les negociacions entre els polítics grecs i els europeus per tal d'arribar a un acord per rebre un segon rescat -necessari per a la viabilitat de Grècia- continuen enquistades. Això i la sortida de l'euro de Grècia -possibilitat que es descarta però que mai no acaba de desaparèixer de la ment dels inversors- haurien frenat les ganes d'invertir en actius de risc en altres circumstàncies. Però ara no és així. La confiança en l'evolució positiva de les borses en el present exercici està alimentant les alces i aparcant a un costat les incerteses que poden entorpir aquesta tendència.

Tampoc no està frenant la inversió la fi de la política expansiva de la Reserva Federal (FED), que ja comença a tenir una data en l'agenda dels mercats. Els baixos tipus d'interès als EUA tenen els dies comptats i la presidenta del seu banc central, Janet Yellen, ja està preparant els mercats perquè assumeixin que les alces en el preu del diner són ben a prop. Els experts creuen que al juny, o com a molt tard al setembre, els tipus d'interès nord-americans començaran l'escalada, un cop es confirmi la solidesa de la recuperació econòmica sobre la qual encara hi ha molts dubtes.

Nous màxims anuals

. El QE ha eclipsat els inversors i els ha donat confiança en el fet que la tendència alcista dels principals índexs europeus es mantindrà, malgrat les ombres que planen sobre els parquets. Això ha dut el Dax Xetra alemany a tocar màxim històric rere màxim històric i a arrossegar a l'alça la resta de grans places europees.

L'Íbex 35, que no ha estat aliè a aquest corrent d'optimisme renovat, ha acabat la setmana conquerint màxims anuals per sobre els 11.400 punts, nivell que el selectiu no tocava des del 2011. Així doncs, el principal índex de la borsa espanyola ha rebotat un 3,5%, sumant la segona setmana a l'alça, en tancar divendres en els 11.419,6 punts. D'aquesta manera, l'Íbex 35 acumula una plusvàlua el 2015 del 11,09% -lluny encara del 20% de guany que acumula l'índex alemany- i s'ha tret de sobre el signe negatiu en el balanç del març, mes en què s'apunta una alça del 2,16%.

Inditex enlluerna.

L'estrella de la setmana en la borsa ha estat Inditex. Les accions del grup tèxtil cotitzen en màxims històrics -superant els 30 euros– després de rebre diverses recomanacions un cop publicats els resultats del 2014. La multinacional ha acontentat els mercats tant amb les xifres assolides en el passat exercici com amb l'anunci de l'increment del dividend. L'impuls del valor en la borsa l'ha dut a apuntar-se un guany setmanal proper al 8%; Inditex ha esdevingut la major empresa de l'Íbex 35 per capitalització borsària, superant el Santander.

Grífols ha mantingut en les darreres sessions la tendència alcista de principis de març i per segona setmana consecutiva està entre els valors més alcistes de l'Íbex 35, juntament amb Repsol i Santander, que han enregistrat una significativa embranzida. Tots tres valors han finalitzat divendres amb un avanç d'entre el 3% i el 6%.

Per la seva part, Abengoa s'ha recuperat de l'ensopegada que va patir la setmana precedent i ha acabat divendres amb guanys, malgrat la retallada del ràting que ha fet l'agència de Fitch.

Les alces enregistrades pel Banc Sabadell en la sessió de divendres -en confirmar la compra del britànic TSB va arribar a pujar més d'un 4,5%- van permetre tant al banc com a la resta de valors bancaris eixugar bona part de les pèrdues que acumulaven en el conjunt de la setmana i sortir d'entre les accions més penalitzades. No obstant, l'excepció han estat Bankinter i Bankia, que no s'han pogut treure de sobre el signe negatiu.

D'altra banda, el càstig dels inversors a Mittal Steel encara perdura i el valor torna a estar entre els més baixistes per segona setmana consecutiva. Les accions del gegant de l'acer s'han anat desinflant des que a principis de març van tocar màxims històrics per sobre dels 10 euros (ara cotitzen en els voltants dels 9,4 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.