Eines

Alberto Bacó

secretari de desenvolupament econòmic i comerç de Puerto Rico

“Puerto Rico et dóna accés als mercats dels EUA i Llatinoamèrica”

Tots els símptomes indiquen una recuperació econòmica clara
No preveiem no pagar el deute, però volem renegociar alguns terminis
Hem estès les exempcions tributàries a companyies de serveis
Esperem crear 75.000 llocs de treball gràcies a les inversions estrangeres

Puerto Rico ha fet un viratge al seu model de desen­vo­lu­pa­ment econòmic. Vol entrar de ple en l'eco­no­mia dels ser­veis i el conei­xe­ment i con­ver­tir-se en el Sin­ga­pur o el Hong Kong del Carib. I les inver­si­ons estran­ge­res juguen un paper fona­men­tal en l'estratègia. Per això, el màxim res­pon­sa­ble de l'àrea econòmica del govern porto-riqueny ha visi­tat Bar­ce­lona, on s'ha reu­nit amb empre­ses interes­sa­des.

En una visita que va fer a Madrid l'any pas­sat va decla­rar que l'eco­no­mia de Puerto Rico estava en un punt d'inflexió. Ja es nota la millora?
Puerto Rico ja demos­tra crei­xe­ments clars en el sec­tor manu­fac­tu­rer, l'agrícola, el turístic, els ser­veis i la cons­trucció. L'atur està en el nivell més baix dels dar­rers cinc anys, ha bai­xat del 16,2% al 13,7%. Així és que tots els símpto­mes són de recu­pe­ració. El país tre­ba­lla en una reforma fis­cal i en la rees­truc­tu­ració del deute, però ens sen­tim con­fi­ats que el fet de poder demos­trar aquest repunt econòmic ens aju­darà a avançar. Ens estem con­ver­tint en el que sem­pre hauríem hagut de ser, una àrea com Hong Kong o Sin­ga­pur, que, a més de tenir manu­fac­tura, evo­lu­ci­oni cap a una eco­no­mia d'un cen­tre finan­cer, ban­cari i de ser­veis mun­di­als.
Tenen un pro­blema impor­tant de deute. Com s'està afron­tant?
Hem pre­sen­tat un pres­su­post equi­li­brat i estem enmig d'una reforma tri­butària que can­via a un sis­tema d'IVA. Estem basant en això el fet que els nos­tres ingres­sos millo­rin, jun­ta­ment amb la millora econòmica. Pel que fa a les des­pe­ses, ens hem pro­po­sat reduir el sec­tor públic sense aco­mi­a­dar ningú. Cre­iem que aques­tes mesu­res ens obren les por­tes al fet que els teni­dors de deute esti­guin dis­po­sats a recon­si­de­rar els ter­mi­nis. A Puerto Rico, no pagar no és una opció. El que volem és rene­go­ciar alguns ter­mi­nis.
I les inver­si­ons inter­na­ci­o­nals són part fona­men­tal de l'estratègia per recu­pe­rar l'eco­no­mia?
Tra­di­ci­o­nal­ment, Puerto Rico ha cres­cut atra­ient empre­ses manu­fac­tu­re­res. Con­ti­nuem atra­ient-les, però hem vist que el món ha can­viat i que el crei­xe­ment en ocu­pació i riquesa ve d'eco­no­mies de ser­veis, de cen­tres finan­cers. Per això hem apro­vat unes lleis que donen a les empre­ses d'aquest sec­tor -i també als indi­vi­dus- exemp­ci­ons tri­butàries simi­lars a les que donàvem a les manu­fac­tu­re­res. Això ha gene­rat interès. En aquest viatge a l'Estat espa­nyol hem atès més de 100 com­pa­nyies que volen que Puerto Rico sigui la seva porta d'entrada als EUA i Lla­ti­noamèrica. I ja hi ha 130 indi­vi­dus i 400 com­pa­nyies que s'hi han esta­blert.
En quins sec­tors estan fent més esforç?
En el cas de Bar­ce­lona, ens hem enfo­cat més en com­pa­nyies far­macèuti­ques i de dis­po­si­tius mèdics, així com d'ali­men­tació, d'ener­gia i hote­le­res.
Fins ara com ha estat la relació econòmica entre Puerto Rico i l'Estat espa­nyol i amb Cata­lu­nya en par­ti­cu­lar?
Tenim algu­nes empre­ses espa­nyo­les i cata­la­nes esta­bler­tes, però pen­sem que n'hi pot haver mol­tes més. Hi ha, per exem­ple, Atento, Unísono, See­lin­ger & Conde, Gas Natu­ral Fenosa o Aber­tis. I les clàssi­ques que han fet ser­vir Puerto Rico com a pont cap als EUA són Map­fre i San­tan­der.
Per què creu que no n'hi ha gai­res?
Hem començat a sor­tir a pro­mo­ci­o­nar-nos acti­va­ment ara, les lleis que este­nen les exemp­ci­ons fis­cals també són recents. Per això ente­nem que ja hi ha unes 20 o 30 com­pa­nyies espa­nyo­les, però tenim cabuda per a mil o dues mil.
Quins són els fac­tors d'atracció de Puerto Rico?
Abans, inver­tir al nos­tre país et donava accés a 3,7 mili­ons d'habi­tants i ara a 500 mili­ons. A més, tenim un model econòmic dife­rent, més exemp­ci­ons fis­cals, un per­so­nal molt ben for­mat i les pro­tec­ci­ons i l'esta­bi­li­tat del sis­tema nord-ame­ricà. Inver­tir a Puerto Rico no només és interes­sant per a com­pa­nyies grans, sinó també per a pimes. Empre­ses de 20 o 30 tre­ba­lla­dors poden mirar de créixer a Amèrica a través de Puerto Rico. Perquè la nos­tra situ­ació geogràfica també és molt bona, just al cen­tre del con­ti­nent. Ente­nem que no hi ha com­pe­ti­dors per a aquest nou model que estem pre­sen­tant. Sovint es parla de Miami, però crec que no pot com­pe­tir amb Puerto Rico perquè les faci­li­tats són més cos­to­ses i el per­so­nal no és bicul­tu­ral.
Per què és més interes­sant ins­tal·lar-se a Puerto Rico que a un país lla­ti­no­a­me­ricà?
Si ho fan a Puerto Rico, des d'un sol lloc tenen accés a Lla­ti­noamèrica i als EUA. De vega­des algu­nes com­pa­nyies obren dues ofi­ci­nes, una al nord i l'altra al sud del con­ti­nent. Si l'obren a Puerto Rico, en poden tenir una sola i arri­bar als dos llocs. A més, en espa­nyol.
S'han mar­cat alguna meta en la cap­tació d'inver­si­ons?
El nos­tre objec­tiu és crear 75.000 nous llocs de tre­ball en cinc anys gràcies a la cap­tació d'inversió estran­gera. Això ens por­tarà a apu­jar la nos­tra base d'ingres­sos per con­tri­bu­ci­ons per dos bili­ons de dòlars. I esti­mem que ens por­tarà a un crei­xe­ment acce­le­rat del 5% anual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.