Eines

Alberto Bacó

secretari de desenvolupament econòmic i comerç de Puerto Rico

“Puerto Rico et dóna accés als mercats dels EUA i Llatinoamèrica”

Tots els símptomes indiquen una recuperació econòmica clara
No preveiem no pagar el deute, però volem renegociar alguns terminis
Hem estès les exempcions tributàries a companyies de serveis
Esperem crear 75.000 llocs de treball gràcies a les inversions estrangeres

Puerto Rico ha fet un viratge al seu model de desenvolupament econòmic. Vol entrar de ple en l'economia dels serveis i el coneixement i convertir-se en el Singapur o el Hong Kong del Carib. I les inversions estrangeres juguen un paper fonamental en l'estratègia. Per això, el màxim responsable de l'àrea econòmica del govern porto-riqueny ha visitat Barcelona, on s'ha reunit amb empreses interessades.

En una visita que va fer a Madrid l'any passat va declarar que l'economia de Puerto Rico estava en un punt d'inflexió. Ja es nota la millora?
Puerto Rico ja demostra creixements clars en el sector manufacturer, l'agrícola, el turístic, els serveis i la construcció. L'atur està en el nivell més baix dels darrers cinc anys, ha baixat del 16,2% al 13,7%. Així és que tots els símptomes són de recuperació. El país treballa en una reforma fiscal i en la reestructuració del deute, però ens sentim confiats que el fet de poder demostrar aquest repunt econòmic ens ajudarà a avançar. Ens estem convertint en el que sempre hauríem hagut de ser, una àrea com Hong Kong o Singapur, que, a més de tenir manufactura, evolucioni cap a una economia d'un centre financer, bancari i de serveis mundials.
Tenen un problema important de deute. Com s'està afrontant?
Hem presentat un pressupost equilibrat i estem enmig d'una reforma tributària que canvia a un sistema d'IVA. Estem basant en això el fet que els nostres ingressos millorin, juntament amb la millora econòmica. Pel que fa a les despeses, ens hem proposat reduir el sector públic sense acomiadar ningú. Creiem que aquestes mesures ens obren les portes al fet que els tenidors de deute estiguin disposats a reconsiderar els terminis. A Puerto Rico, no pagar no és una opció. El que volem és renegociar alguns terminis.
I les inversions internacionals són part fonamental de l'estratègia per recuperar l'economia?
Tradicionalment, Puerto Rico ha crescut atraient empreses manufactureres. Continuem atraient-les, però hem vist que el món ha canviat i que el creixement en ocupació i riquesa ve d'economies de serveis, de centres financers. Per això hem aprovat unes lleis que donen a les empreses d'aquest sector -i també als individus- exempcions tributàries similars a les que donàvem a les manufactureres. Això ha generat interès. En aquest viatge a l'Estat espanyol hem atès més de 100 companyies que volen que Puerto Rico sigui la seva porta d'entrada als EUA i Llatinoamèrica. I ja hi ha 130 individus i 400 companyies que s'hi han establert.
En quins sectors estan fent més esforç?
En el cas de Barcelona, ens hem enfocat més en companyies farmacèutiques i de dispositius mèdics, així com d'alimentació, d'energia i hoteleres.
Fins ara com ha estat la relació econòmica entre Puerto Rico i l'Estat espanyol i amb Catalunya en particular?
Tenim algunes empreses espanyoles i catalanes establertes, però pensem que n'hi pot haver moltes més. Hi ha, per exemple, Atento, Unísono, Seelinger & Conde, Gas Natural Fenosa o Abertis. I les clàssiques que han fet servir Puerto Rico com a pont cap als EUA són Mapfre i Santander.
Per què creu que no n'hi ha gaires?
Hem començat a sortir a promocionar-nos activament ara, les lleis que estenen les exempcions fiscals també són recents. Per això entenem que ja hi ha unes 20 o 30 companyies espanyoles, però tenim cabuda per a mil o dues mil.
Quins són els factors d'atracció de Puerto Rico?
Abans, invertir al nostre país et donava accés a 3,7 milions d'habitants i ara a 500 milions. A més, tenim un model econòmic diferent, més exempcions fiscals, un personal molt ben format i les proteccions i l'estabilitat del sistema nord-americà. Invertir a Puerto Rico no només és interessant per a companyies grans, sinó també per a pimes. Empreses de 20 o 30 treballadors poden mirar de créixer a Amèrica a través de Puerto Rico. Perquè la nostra situació geogràfica també és molt bona, just al centre del continent. Entenem que no hi ha competidors per a aquest nou model que estem presentant. Sovint es parla de Miami, però crec que no pot competir amb Puerto Rico perquè les facilitats són més costoses i el personal no és bicultural.
Per què és més interessant instal·lar-se a Puerto Rico que a un país llatinoamericà?
Si ho fan a Puerto Rico, des d'un sol lloc tenen accés a Llatinoamèrica i als EUA. De vegades algunes companyies obren dues oficines, una al nord i l'altra al sud del continent. Si l'obren a Puerto Rico, en poden tenir una sola i arribar als dos llocs. A més, en espanyol.
S'han marcat alguna meta en la captació d'inversions?
El nostre objectiu és crear 75.000 nous llocs de treball en cinc anys gràcies a la captació d'inversió estrangera. Això ens portarà a apujar la nostra base d'ingressos per contribucions per dos bilions de dòlars. I estimem que ens portarà a un creixement accelerat del 5% anual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.