Eines

Identifiqui's o li bloquejaran el compte

El dia 30 acaba el termini per dur al banc els papers contra el blanqueig de capitals

El 2013 van ser comunicades al Sepblac 4.025 activitats sospitoses

la llei de pre­venció del blan­queig de capi­tals i de finançament del ter­ro­risme de 2010 obliga les enti­tats finan­ce­res a tenir en suport digi­tal el docu­ment d'iden­ti­tat dels seus cli­ents i infor­mació actu­a­lit­zada de la seva acti­vi­tat econòmica, i hi ha de ter­mini fins al 30 d'abril per obte­nir la docu­men­tació dels cli­ents. Per això, fa mesos que reque­rei­xen als cli­ents que els apor­tin amb urgència una fotocòpia del DNI, una tar­geta de residència, un pas­sa­port o un docu­ment d'iden­ti­tat del país d'ori­gen i un jus­ti­fi­cant de la seva acti­vi­tat econòmica o pro­fes­si­o­nal, que segons els casos pot ser la nòmina, el paga­ment de les cotit­za­ci­ons soci­als o de l'IVA, la decla­ració de la renda, l'alta de llicència fis­cal o l'alta en el règim d'autònoms.

Les patro­nals del sec­tor –AEB de bancs i CECA de cai­xes– expli­quen que aquesta sol·lici­tud “s'està diri­gint fins i tot a cli­ents amb els quals exis­teix relació des de fa molt de temps i que són cone­guts per l'enti­tat, ja que per mol­tes diver­ses raons (ober­tura del compte en una data en què no era obli­gatòria l'obtenció i la con­ser­vació del DNI, o altres) pot pas­sar que l'enti­tat no dis­posi de la còpia del docu­ment d'iden­ti­fi­cació”, i recor­den que el 30 d'abril seran blo­que­jats els comp­tes dels cli­ents que no hagin apor­tat els docu­ments dema­nats. Les res­tric­ci­ons s'aixe­ca­ran quan es rebin els papers.

La banca ha d'esta­blir fil­tres amb els quals poder detec­tar quan una ope­ració pot resul­tar sos­pi­tosa, la qual ha de comu­ni­car al Ser­vei Exe­cu­tiu de la Comissió de Pre­venció del Blan­queig de Capi­tals i Infrac­ci­ons Monetàries (Sep­blac) del Minis­teri d'Eco­no­mia, que si hi veu indi­cis d'irre­gu­la­ri­tat ho passa al jut­jat. Cada enti­tat té un sis­tema de fil­tres, però hi ha unes pau­tes comu­nes, com el con­trol espe­cial dels nous cli­ents, de manera que quan es rea­litza una transacció o un ingrés de certa quan­tia se li han de plan­te­jar qüesti­ons com si ells o els seus fami­li­ars han resi­dit a l'estran­ger en els dos últims anys, si es tracta de diners pro­pis o d'una ter­cera per­sona, o si és per a ús per­so­nal o per a una inversió.

Si es detecta que l'enti­tat no efec­tua bé els con­trols, és san­ci­o­nada. És el cas del Banco Madrid, la filial de Banca Pri­vada d'Andorra, a punt de ser liqui­dat: una ins­pecció del Sep­blac feta l'abril i el maig de l'any pas­sat a instàncies de la Guàrdia Civil va con­cloure que “en 14 dels 152 cli­ents ana­lit­zats en la ins­pecció con­cor­rien ele­ments que hau­rien d'haver conduït al fet que no s'hagues­sin esta­blert rela­ci­ons de negoci”.

Els con­trols de la cli­en­tela per detec­tar blan­queig de diner no només els han de fer els bancs i les cai­xes. També estan obli­gats a fer-los en el sec­tor finan­cer 23 tipus d'enti­tats, com asse­gu­ra­do­res, fons d'inver­si­ons i enti­tats de paga­ment. En el sec­tor no finan­cer, també han de vigi­lar la cli­en­tela una llarga sèrie de pro­fes­si­o­nals i empre­ses, com els des­pat­xos d'advo­cats, les nota­ries, els regis­tra­dors, asses­so­ries, casi­nos, anti­qua­ris, joie­ries i vene­dors d'arti­cles de luxe. Aquests actors estan obli­gats a iden­ti­fi­car clara­ment el cli­ent amb qui han de fer el negoci; com­pro­var si és el pro­pi­e­tari real i si no és així iden­ti­fi­car-lo, i fer un segui­ment de l'evo­lució dels interes­sos empre­sa­ri­als del cli­ent.

El Sep­blac va obrir el 2013 un 32,7% més d'assump­tes que al 2012: 4.025 assump­tes, dels quals 3.249 eren aler­tes d'enti­tats de natu­ra­lesa finan­cera (amb un incre­ment del 32,7%), 670 de la resta enti­tats (incre­ment del 37,3%), 70 aler­tes del mateix ser­vei exe­cu­tiu (incre­ment 25%), 27 d'orga­nis­mes públics ( des­cens del 34%) i nou d'altres.

Els prin­ci­pals fac­tors de risc detec­tats per les enti­tats del sec­tor finan­cer van ser la manca de docu­men­tació acre­di­ta­tiva de les ope­ra­ci­ons (42,0%), ope­ració en des­a­cord amb l'acti­vi­tat decla­rada pel cli­ent (33,4%), impos­si­bi­li­tat de deter­mi­nar l'ori­gen o l'apli­cació dels fons (29,7%), ope­ra­ci­ons que no tenen sen­tit econòmic o lícit apa­rent (20,2%) i inter­venció de para­di­sos fis­cals (10,2%).

Nota­ris i regis­tra­dors. L'incre­ment del nom­bre de comu­ni­ca­ci­ons de sos­pi­tes d'enti­tats finan­ce­res és con­seqüència de la major impli­cació de nota­ris, regis­tra­dors de la pro­pi­e­tat i mer­can­tils, audi­tors, comp­ta­bles i asses­sors fis­cals; empre­ses de trans­port de fons i enti­tats vin­cu­la­des amb el sec­tor del joc. Les comu­ni­ca­ci­ons pro­ce­dents de nota­ris van créixer el 2013 un 63% i van pas­sar de 182 a 297 el 2013, i el Sep­blac des­taca “una pro­ac­ti­vi­tat més gran” del Con­sell Gene­ral del Nota­riat en la iden­ti­fi­cació d'ope­ra­ci­ons amb indi­cis de risc. També des­taca l'aug­ment del 24% de les comu­ni­ca­ci­ons pro­ce­dents dels regis­tra­dors, fins a 89.

El 19,5% dels 4.014 assump­tes que el Sep­blac va tan­car el 2013 van ser arxi­vats sense emissió d'informe extern, ja que no es va poder con­fir­mar l'existència d'indi­cis de vin­cu­lació amb el blan­queig de capi­tals o el finançament del ter­ro­risme. Pel que fa als infor­mes envi­ats, l'acti­vi­tat delic­tiva iden­ti­fi­cada és la següent: delinqüència orga­nit­zada (32,8%), fis­cal (29,3%), delic­tes econòmics (17,7%), nar­cotràfic (9,9%), auto­ri­tats i fun­ci­o­na­ris públics (5,6%) i finançament del ter­ro­risme(4,7%).

Els incre­ments més impor­tants es van pro­duir a la remissió d'infor­mació a la poli­cia, amb 806 assump­tes més que al 2012; a la Guàrdia Civil, amb 403 assump­tes més; a l'Ofi­cina Naci­o­nal de Inves­ti­gación del Fraude (ONIF), de l'Agència Tri­butària, amb 331 assump­tes més, i a la Direcció Adjunta de Vigilància Dua­nera, amb un incre­ment de 97 assump­tes.

Investigació sobre 705 amnistiats

L'Agència Tributària ha enviat al Sepblac una llista de 705 contribuents que van presentar una declaració tributària especial (DTE) per regularitzar béns no declarats abans de 2010 en la qual s'han trobat indicis que han pogut cometre blanqueig de capitals. En una compareixença al Congrés dels Diputats per informar sobre el resultat de les tasques de prevenció i control del frau efectuades per aquest organisme el 2014, el director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, va recordar que recordar que Hisenda no es veu limitada per l'amnistia fiscal: “Qui hagi comès un delicte de blanqueig, o d'alçament de béns, continuarà sent-ne responsable.”

Paral·lelament, l'Agència Tributària tindrà entre les seves prioritats de control durant el 2015 la comprovació de contribuents que o bé no han presentat el model 720 de declaració de béns i drets situats a l'estranger o que podrien haver efectuat la declaració de manera incorrecta o fora de termini.

L'any 2014, l'Agència Tributària va obtenir 12.318 milions d'euros com a resultat de la seva tasca en la prevenció i lluita contra el frau fiscal, un 12,5% més que l'any anterior, malgrat el descens de les bases imposables subjectes a comprovació. La caiguda d'aquestes bases per la crisi ha estat compensada per l'augment de les inspeccions, amb 99.580 actuacions de comprovació i investigació, un 6,8% més que a l'exercici anterior i un 35% més que al 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.