Una mica més amunt
La depreciació de l'euro juga a favor de les borses europees, que també celebren previsions ‘macro' més positives. L'Íbex 35 conquereix màxims per sobre dels 11.700 punts.
la quarta setmana
de guanys i torna
a superar màxims
no vistos des de principis de l'any 2010
Les compres en els parquets són lluny de frenar-se. Una setmana més, l'apetit pel risc no minva entre els inversors, que veuen les borses com el lloc on treure més benefici dels seus estalvis tot i les abundoses alces que ja acumulen en el 2015 la pràctica totalitat d'índexs a Europa. Els mercats creuen que la recuperació de l'economia europea ja és un fet i els indicadors que s'han publicat els darrers dies així ho deixen entreveure. A més a més, la depreciació de l'euro enfront de la divisa nord-americana (cotitza per sota l'1,06 dòlars) alimenta aquesta confiança que el pitjor de la crisi ja ha passat. Si a això s'hi afegeix el programa d'estímul a través de la compra de deute públic encetat pel Banc Central Europeu (BCE) no estranya que l'aposta dels inversors sigui per la renda variable. No obstant, el camí en les borses no està buit d'incerteses i algunes poden acabar per entorpir la tendència alcista dels mercats. Grècia és una pedra a la sabata, que tot i que darrerament no ha fet gaire mal als parquets encara pot generar algun ensurt. Aquesta setmana, els polítics grecs n'han fet una de freda i una de calenta, però sense provocar impacte als parquets. Per una banda, els polítics grecs van tranquil·litzar els mercats en pagar els 450 milions de deute al Fons Monetari
Internacional (FMI) però per altra banda van reunir-se amb Rússia, fet que va generar un cert nerviosisme entre els inversors. No obstant això, l'optimisme dels inversors està en cotes molt altes, i poques coses són capaces de frenar-lo. I més encara si des del FMI s'assenyala que la recuperació econòmica es manté forta, sobretot als EUA, malgrat l'existència de desequilibris entre les diferents regions i l'augment dels riscos geopolítics que poden enterbolir l'expansió.
A part de la confiança en la millora macroeconòmica, els moviments corporatius que es van succeint als parquets també estan contribuint que l'optimisme no decaigui. Dimecres passat, Shell va sorprendre els mercats en anunciar la compra de BG per tal de crear el segon grup energètic del món, moviment que va agradar als mercats. A més a més, el descens del preu del cru fa pensar els inversors que aquesta concentració dins del
sector no serà l'única, i
això ha estat animant la cotització de les companyies energètiques.
Un dels temes que encara generen molta preocupació en els parquets és la pujada de tipus d'interès als EUA. Tot i ser un tema que ja està força descomptat a les borses, la incertesa sobre quan es tancarà el cicle de la política monetària expansiva als EUA genera una certa incertesa. Aquesta setmana s'ha sabut que no hi ha consens en el si de la Reserva Federal (FED) sobre quan serà el millor moment per encarir el preu del diner. Si bé la data amb què s'especulava era al juny, ara sembla que podria ajornar-se fins després de l'estiu, quan la recuperació econòmica al país sigui més sòlida.
No obstant, els mercats celebren cada indicador macroeconòmic negatiu perquè ajorna la temuda pujada dels tipus d'interès i permet a les borses mantenir les alces -cal recordar que durant els darrers anys s'han estat nodrint de la intervenció de la FED amb el seu programa de compra de deute i dels baixos tipus d'interès.
Horitzó: 12.000 punts.
Aquesta setmana els inversors han centrat les seves travesses en aquells valors que havien estat més castigats. Així, OHL -pitjor valor de la setmana anterior- ha aconseguit col·locar-se entre els més alcistes, compartint honor amb Gamesa i Mediaset. Les empreses energètiques, animades per l'operació de Shell, també han estat dels valors preferits. Les millors perspectives econòmiques i l'abaratiment del cru continuen oxigenant la cotització d'International Airlines Group (IAG), que una setmana més ha batut rècords, igual que la central de reserves Amadeus i la cadena de distribució DIA.
Per contra, després que
la setmana prèvia el sector bancari liderés les alces en el selectiu Íbex 35, aquesta setmana els bancs han patit la recollida de beneficis.
Un dels més perjudicats ha estat el Banco Popular, penalitzat per una rebaixa de recomanació de Credit Suisse.