Gran angular

El Priorat diu: “Benvinguts, passeu passeu”

La biennal Espai Priorat festeja experts internacionals per obrir nous mercats

L'objectiu és projectar la DO
als països de fora
de la Unió Europea

Rojita Tiwari és de naci­o­na­li­tat índia i es dedica a escriure sobre vins, licors i arti­cles de luxe. És el que en diuen una pres­crip­tora, perquè als seus escrits se'ls suposa una bona capa­ci­tat d'influència sobre el mer­cat ori­en­tal. “És cert que a l'Índia, de vi, només en beu la gent que té un alt poder adqui­si­tiu, perquè les taxes sobre l'alco­hol són altes, però és un mer­cat amb un poten­cial interes­sant. Actu­al­ment només són cone­guts els vins fran­ce­sos i els ita­li­ans.” Amb la copa a la mà, con­fessa: “Ja m'han dit que al Pri­o­rat és impos­si­ble fer vi dolent.”

És una de la setan­tena de pro­fes­si­o­nals inter­na­ci­o­nals del sec­tor del vi, som­me­li­ers, tas­ta­dors, peri­o­dis­tes i celle­ris­tes que esta­ven con­vi­dats a l'Espai Pri­o­rat. Noms de renom com l'exsom­me­lier d'El Bulli Fer­ran Cen­te­lles o el tres estre­lles Josep Roca, els crítics Andrés Pro­ensa, Cris­tina Alcalá, Sarah Jane Evans, Tim Atkin i el colum­nista del diari britànic The Inde­pen­dent Ant­hony Rose, posa­ven galons a un esde­ve­ni­ment que busca pro­jec­tar els vins d'aquesta deno­mi­nació d'ori­gen cata­lana als mer­cats de fora de la Unió Euro­pea. Durant tres dies, del 25 al 28 de maig, fins a trenta-dos cellers del Pri­o­rat van obrir les por­tes als ente­sos con­vi­dats que, vin­guts de mig món, bus­ca­ven tas­tar els vins i, també, veure on crei­xen les vinyes i com es tre­ba­llen.

De pri­mera mà.

Toni Alco­ver, pre­si­dent de la DO Pri­o­rat, explica: “L'impor­tant no és només fer el tast, perquè això es pot fer on sigui. L'impor­tant és que vin­guin aquí i visi­tin les nos­tres fin­ques, perquè només així poden veure l'esforç que ha de fer el viti­cul­tor per cul­ti­var uns ceps que, molts cops, no donen més d'un quilo de raïm.” En el mateix con­text, es dóna la pos­si­bi­li­tat de visi­tar els cellers i veure com s'ho ha fet aquesta menuda comarca (poc més de deu mil habi­tants i on alguns muni­ci­pis tenen una den­si­tat de tan sols tres habi­tants per quilòmetre qua­drat) per con­ver­tir-se en un refe­rent mun­dial del món del vi.

“El meu celler no el visi­ta­ran pas. Estic embo­te­llant i no hi ha espai”, avisa Daphne, una advo­cada suïssa que està esta­blerta al Pri­o­rat des de fa 25 anys i que tre­ba­lla el seu exclu­siu Clos Eras­mus amb unes mane­res molt arte­sa­nals. “Estic fent una pro­ducció de només tres mil ampo­lles.” La majo­ria ja les té venu­des abans fins i tot d'engan­xar-hi l'eti­queta i, gai­rebé totes, viat­gen ben lluny.

De fet, del total de la pro­ducció anual de la DO Pri­o­rat, un 60% va a expor­tació. Tot i tenir mer­cats molt con­so­li­dats, bàsica­ment Suïssa, els Estats Units i Ale­ma­nya, es per­se­gueix con­que­rir ter­ri­to­ris que, en ter­mes de negoci, ofe­rei­xin bones pos­si­bi­li­tats. La mirada està posada al Japó, Corea i la Xina. Segons Toni Alco­ver, l'atrac­tiu que té el vi per al mer­cat xinès s'ha dis­pa­rat i, a tall d'exem­ple, des­taca que “la Xina és el segon pro­duc­tor mun­dial de raïm i ja té sis deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen reco­ne­gu­des”. També genera mol­tes expec­ta­ti­ves el mer­cat aus­tralià, “el con­su­mi­dor mitjà té un alt nivell adqui­si­tiu”, i el Canadà. “Sobre­tot la regió del Que­bec, on la cul­tura del vi és altíssima”, deta­lla Alco­ver.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.