Borsa

Grècia ofega les borses

La incertesa per Grècia i el resultat electoral a Espanya fan ensopegar l'Íbex 35, que recula un 2,91% en la setmana; a més, el selectiu tanca el segon mes consecutiu del 2015 amb pèrdues.

Els inversors donen suport a l'opa d'IAG sobre Air Lingus i aposten per Abengoa després de rebre una bona recomanació dels analistes del Santander

La incertesa per Grècia no deixa avançar els índexs. Fa algunes setmanes semblava que la falta d'acord entre els polítics grecs i els seus socis europeus no feia nosa els inversors. S'havien acostumat a prendre les seves decisions de compravenda al marge
de les negociacions amb Atenes i fins i tot deixava de fer por la possible fallida de Grècia o la sortida d'aquest país de l'euro.

Però els darrers dies, quan s'apropa la data en què els grecs es quedaran sense diners per fer front al pagament del 5 de juny, les interminables i estèrils negociacions amb els grecs estan passant factura als principals mercats borsaris, que es mouen al ritme dels rumors que arriben als parquets. Durant la setmana que acomiadem, les borses han passat de l'optimisme per un imminent acord a la decepció pel refredament de les negociacions. I així, un dia rere l'altre sense que l'acord definitiu acabi signant-se. No obstant, a finals de setmana tornaven a aparèixer rumors de resolució immediata de la crisi grega. Això va permetre als índexs acabar la setmana eixugant una part de les pèrdues enregistrades, insuficient per esborrar el vermell del balanç setmanal.

A aquest escenari confús que dibuixa la falta d'acord definitiu amb Grècia la darrera setmana s'hi ha sumat la incertesa postelectoral a Espanya, on la fragmentació del panorama polític no ha caigut gens bé en els parquets. L'Íbex 35 ha reculat un 2,91% en cinc sessions fins a tancar divendres en els 11.217,6 punts. Aquesta davallada del selectiu en les darreres sessions ha provocat que el balanç mensual de l'índex torni a estar tenyit de vermell. Durant el maig l'Íbex 35 ha retallat un 1,47% i enregistra el segon retrocés mensual consecutiu el 2015, situació que no es veia des del 2013 (quan el selectiu índex va acomiadar-se del maig i del juny amb pèrdues).

Maó i banca.

Els valors més castigats la darrera setmana han estat constructores i bancs. Els valors lligats al maó s'han vist penalitzats per la incertesa de les eleccions, ja que els contractes que tenen amb moltes administracions locals poden perillar ara que els ajuntaments han canviat de color. Sacyr, OHL i FCC han tingut una davallada d'entre el 7% i l'11%, respectivament. A més, els inversors fugen encara amb més força d'OHL pels casos de corrupció que envolten la seva filial de Mèxic.

Per la seva part la banca també està patint per la falta d'acord a Grècia. El sector en bloc ha acabat la setmana tenyit de vermell amb les accions del Banco Popular com les més castigades, amb una depreciació de gairebé el 6%.

Malgrat que els números vermells s'han imposat amb contundència, hi ha alguns valors que han aconseguit esquivar les pèrdues. L'oferta pública d'adquisició (opa) llançada per IAG sobre Air Lingus ha rebut el vistiplau del govern irlandès i dels inversors de l'aerolínia, que s'ha apuntat una alça setmanal que voreja l'1,5%. La millora de la recomanació que han fet els analistes del Santander sobre Abengoa han atret els inversors cap al valor, que ha sumat més d'un 3% setmanal. I l'adjudicació d'un contracte a Escòcia ha permès a Gamesa tornar a situar-se per segona setmana consecutiva entre els tres valors més alcistes de l'Íbex 35, tot i sumar una lleu alça.

Des de fa setmanes el selectiu s'està movent en una tendència lateral en què els 11.200 punts fan de suport. Els experts assenyalen la importància de no perdre aquesta quota, que fins ara ha resultat clau, per tal de no precipitar-se cap als 10.900 punts, nivells que l'índex no toca des del febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.