Borsa

Amb l'ai al cor

Els inversors paralitzen les seves decisions fins a la celebració del referèndum a Grècia. L'Íbex 35 té el segon descens setmanal més abundós de l'exercici (-5,21%), pel fracàs de l'acord.

Euskaltel esquiva les turbulències generades per la incertesa grega
i s'estrena en la borsa amb un alça del 5,79% el dia del debut

La crisi grega té un altre capítol. El fracàs de les negociacions amb la Troica, quan els mercats donaven per fet un acord imminent, ha deixat els inversors descol·locats i ha sacsejat el conjunt de borses internacionals en la setmana que acabem d'acomiadar. L'escenari incert que es dibuixa en aquests moments -amb la possibilitat que Grècia surti de la Unió Europea (UE) i de l'euro- ha fet que els inversors s'allunyin de la borsa i es mantinguin al marge dels actius de risc fins que les incògnites s'aclareixin. La celebració del referèndum a Grècia, per acceptar o no les exigències de la Troica, serà el primer pas per fer desaparèixer les incerteses que angoixen els mercats, però sigui quin sigui el resultat el tsunami grec continuarà dominant l'operació borsària durant un estiu que ha començat força mogut.

La fugida dels inversors dels parquets ha col·locat l'Íbex 35 per sota dels 11.000 punts reconquerits fa només una setmana. Divendres el selectiu va tancar la sessió en 10.779,8 punts després de registrar una patacada del 5,21% -la segona més abundosa de tot el 2015, només superada pel 6,11% de la primera setmana de gener-. Els últims descensos redueixen la plusvàlua anual de l'Íbex 35 fins al 4,87% d'ençà que començà l'any, força lluny del guany del +15,43% que registrava l'índex el 13 d'abril passat, quan es va situar a nivells mai no vistos en els últims cinc anys. Des de llavors ha plogut molt i la delicada situació a Grècia ha acabat per menjar-se part dels guanys acumulats per l'índex selectiu, que ha acabat encadenant tres mesos consecutius amb números vermells, una situació que no es veia des de l'any 2012. Cal subratllar que l'Íbex 35 va tancar el mes de juny amb un descens del 3,99% per les pèrdues registrades en les dues darreres sessions del mes, ja que divendres passat l'índex va tenir un avanç superior al punt percentual quan els mercats confiaven que l'acord amb Grècia arribaria en qüestió d'hores.

Tot vermell.

La incertesa que plana pels parquets ha provocat que les pèrdues s'hagin estès per la pràctica totalitat de components de l'Íbex 35 en les últimes sessions. La pitjor part se l'ha emportada el sector bancari, que arrossega descensos importants durant la setmana. Les accions del Banc Sabadell, BBVA, Santander i Banco Popular van tancar divendres amb una davallada d'entre el 5 i el 9%.

Per la seva part, la feblesa econòmica que es va confirmant a la Xina està perjudicant les companyies metal·lúrgiques arreu i Acerinox i Mittal Steel no n'han estat cap excepció. Tots dos grups han acabat la setmana amb un retrocés que supera el 6%. Els últims dies les constructores també han patit de valent i acumulen importants descensos en les últimes cinc sessions. OHL, FCC i Sacyr, les més castigades, han perdut més d'un 5% del seu valor en la borsa en la setmana.

Gamesa ha estat l'únic valor que ha acabat la setmana en positiu, seguida d'Aena, Técnicas Reunidas i Ferrovial, que han estat dels valors menys castigats, ja que han registrat pèrdues inferiors al punt percentual.

Èxit en l'estrena.

D'altra banda, cal destacar que tot i la tempesta generada per les negociacions entorn de la crisi grega, l'estrena a la borsa de l'empresa de telecomunicacions Euskaltel ha estat un èxit. Les accions del grup basc van debutar dimecres passat en el parquet amb una alça del 8,5% respecte al preu de sortida, i tot i que el guany es va anar reduint, Euskaltel va acabar el dia del seu debut al mercat amb un avanç del 5,79%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.