Focus

Més operacions empresarials

El mercat de les compravendes corporatives s'activa amb força després d'uns anys frenat per la crisi.

Les previsions de creixement del PIB animen els fons de fora a comprar
Les consultories esperen moviments a
tots els sectors

Fa pocs dies Ficosa for­ma­lit­zava l'entrada de Pana­so­nic al seu acci­o­na­riat amb una apor­tació de 100 mili­ons d'euros. També recent­ment, la mul­ti­na­ci­o­nal nord-ame­ri­cana Plas­ti­pak va tan­car la com­pra de la divisió d'emba­latge de l'antiga La Seda per 232 mili­ons d'euros. Una mica menys, 190 mili­ons d'euros és el que pagarà la mexi­cana Bimbo per adqui­rir el 100% de Pan­rico en el que sense cap dubte serà una de les ope­ra­ci­ons empre­sa­ri­als més relle­vants de l'any.

Però aquests només són alguns dels noms que aquest 2015 han estat els titu­lars dels movi­ments cor­po­ra­tius. La llista serà més llarga perquè enguany els experts espe­ren que les xifres d'aquest tipus de movi­ments -des de fusi­ons i adqui­si­ci­ons fins a sor­ti­des a la borsa- repun­tin amb força després d'uns anys en què la ines­ta­bi­li­tat econòmica i la feblesa en els balanços de mol­tes empre­ses van fer que el mer­cat cor­po­ra­tiu abaixés la per­si­ana. El pit­jor, però, ja ha pas­sat i si bé l'any pas­sat ja es va pro­duir un canvi de tendència i les ope­ra­ci­ons cor­po­ra­ti­ves van pujar sobre­tot gràcies al paper del sec­tor finan­cer, aquest 2015 les grans con­sul­to­res con­fien a superar-ne de molt les xifres. Com explica el soci res­pon­sa­ble de transac­ci­ons de PWC a Cata­lu­nya, Josep Cedó, “pri­mer van ser els bancs els que van tirar amb ope­ra­ci­ons de desin­versió d'actius per fer des­a­pa­lan­que­ja­ment, i des dels dar­rers mesos la resta de sec­tors també s'estan mos­trant en movi­ment”.

És un movi­ment que, en bona part, res­pon a la mateixa neces­si­tat de reduir el deute que han tin­gut i que tenen les enti­tats finan­ce­res. “La crisi ha donat unes lliçons i han mos­trat la importància de rebai­xar aquest nivell de deute i, a més, les empre­ses han entès que s'han de cen­trar més en el seu negoci prin­ci­pal”, diu el direc­tor de l'àrea de Cor­po­rate Finance de KPMG a Espa­nya, Ser­gio Mas-Sardà. En el mateix sen­tit, el pre­si­dent d'Eco­no­mis­tes Ban del Col·legi d'Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, Alex de Dios, des­taca aquest ele­ment com un fac­tor clau. “Les empre­ses han après molt bé que el nivell de deute ha de ser assu­mi­ble per evi­tar futurs xocs.”

Pre­ci­sa­ment aquests dies el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal va des­ta­car la feblesa de les com­pa­nyies ita­li­a­nes i espa­nyo­les res­pecte al seu alt nivell de palan­que­ja­ment. L'FMI insta el sec­tor empre­sa­rial a pur­gar amb més força per a aquest deute i, de fet, aquest objec­tiu, que ha de ser­vir per apun­ta­lar la recu­pe­ració, ara té més pos­si­bi­li­tats, per la millora del qua­dre macro­e­conòmic. A diferència del que pas­sava fa uns anys hi ha com­pra­dors interes­sats a inver­tir en com­pa­nyies cata­la­nes i espa­nyo­les.

L'Estat espa­nyol ha pas­sat de ser el pària de l'eco­no­mia euro­pea i ser on ni un inver­sor estran­ger vol­dria posar-hi el peu -més enllà de fons vol­tor a la recerca de gan­gues- a pre­sen­tar un dels qua­dres macro­e­conòmics més opti­mis­tes de la zona euro i “per a un inver­sor que ve de fora i que veu taxes de crei­xe­ment del PIB del 3,5%, que són no només bones sinó com­pa­ra­ti­va­ment supe­ri­ors a les eco­no­mies del seu entorn, resulta molt atrac­tiu”, explica Cedó.

Les ope­ra­ci­ons de fusi­ons i adqui­si­ci­ons seguei­xen el cicle econòmic i més enllà de l'atrac­tiu de les pre­vi­si­ons econòmiques a l'Estat, el repunt en el nom­bre d'ope­ra­ci­ons ha estat glo­bal. Segons el pro­fes­sor de Finan­ces d'Eada Rafael Sam­bola, “si en el con­junt del 2013 al món aques­tes ope­ra­ci­ons cor­po­ra­ti­ves van moure 436.000 mili­ons d'euros, en el que va del 2015 la xifra ja puja a 860.000 mili­ons d'euros”.

L'entorn de recu­pe­ració econòmica anima les empre­ses a tan­car desin­ver­si­ons perquè ara hi ha com­pra­dors dis­po­sats a entrar-hi en joc, però també les anima a pro­ta­go­nit­zar ope­ra­ci­ons de com­pra per créixer. Com explica el pro­fes­sor i direc­tor de l'Obser­va­tori de la Mul­ti­na­ci­o­nal Espa­nyola de l'Esade, Xavier Men­doza, “les fusi­ons i adqui­si­ci­ons són molt atrac­ti­ves perquè per­me­ten cap­tu­rar crei­xe­ment de manera molt ràpida, i en un moment en què hi ha nivells de com­pe­ti­ti­vi­tat i inter­na­ci­o­na­lit­zació crei­xents amb una ope­ració cor­po­ra­tiva una com­pa­nyia pot gua­nyar un 20% o un 30% amb molta rapi­desa”.

Un altre fac­tor que anima a l'alça aques­tes ope­ra­ci­ons és l'alta liqui­di­tat que hi ha al mer­cat i que genera un bon moment, per exem­ple, per a les ope­ra­ci­ons de sor­tida a borsa, és a dir, les OPV. “Hi ha molta liqui­di­tat i, a més, la renda fixa està donant uns tipus d'interès molt bai­xos, així que molt d'aquest diner va a la renda vari­a­ble”, des­taca Sam­bola.

Alhora, l'accés al finançament ha millo­rat i, per a aque­lles com­pa­nyies amb balanços sane­jats que es poden per­me­tre endeu­tar-se per tan­car alguna com­pra, el cost d'aquest endeu­ta­ment és molt baix després de la política apli­cada pels prin­ci­pals bancs cen­trals al món. “Una gran com­pa­nyia pot­ser s'està endeu­tant a un cost del 3% i, per tant, qui té ambició per créixer i una base sòlida té un bon moment per ser agres­siu”, diu Men­doza.

Tot ple­gat fa que la pre­visió per al con­junt de l'any de les con­sul­to­res sigui més que opti­mista. “Les ope­ra­ci­ons que esta­ven lli­ga­des al sec­tor finan­cer i a l'immo­bi­li­ari pot­ser no són tan ele­va­des com el 2014 però els movi­ments a la resta de sec­tors crei­xerà prou per com­pen­sar i fins i tot sumar”, diu el res­pon­sa­ble de PWC. Cedó, a més, hi afe­geix un altre punt. “Molts fons de capi­tal de risc han obert ofi­cina a Espa­nya, i el que abans es mira­ven a distància des de Lon­dres ara s'ho miren de prop però és evi­dent que no han vin­gut només a mirar; tenen reque­ri­ments clars d'inversió.”

També hi ajuda una bona cor­re­lació de preus. Com explica Mas-Sardà, “com que ara fa força mesos que hi ha una certa esta­bi­li­tat i un crei­xe­ment esta­ble, es fa més difícil que com­pra­dors i vene­dors s'equi­vo­quin en les valo­ra­ci­ons, i això fa que les ope­ra­ci­ons es tan­quin més fàcil­ment”. Però a pesar de la forta crisi i que mol­tes de les com­pa­nyies que vénen neces­si­ten reforçar-se, la pos­si­bi­li­tat de tro­bar gan­gues no és el que està por­tant els fons a fixar-se en el mer­cat cor­po­ra­tiu.“Cada vegada hi ha més com­petència, més com­pra­dors, tant de per­fil finan­cer com indus­trial i, per tant, no és gens fàcil anar a bus­car gan­gues”, diu Cedó. El que han de fer els com­pra­dors, hi afe­geix el res­pon­sa­ble de PWC, “és convèncer aques­tes empre­ses que són el millor soci, per molt que encara ens tro­bem sobre la taula ope­ra­ci­ons que es foca­lit­zen molt en el preu”.

Bus­car siner­gies i apro­fi­tar les eco­no­mies com una via per gua­nyar eficiència i com­pe­ti­ti­vi­tat és el que han fet, per exem­ple, Bimbo i Pan­rico, i IDC Salud (Capio) amb Grup Hos­pi­ta­lari Quirón, i la llista és llarga. Con­sum, indústria i tec­no­lo­gia en seran pro­ta­go­nis­tes, i ho seran sem­pre amb el permís de la nova onada de fusi­ons a la banca.

Grècia ho pot frenar?

Una de les benzines més importants del moviment corporatiu és l'estabilitat. L'estabilitat serveix per a fer bones valoracions, per preveure rendibilitats i sinergies a mitjan termini, per tenir més bon accés a finançament, per fer atractives les sortides a la borsa, etc. Per això, i a pesar de l'optimisme general, tots els experts es miren de prop el que passa a la República Helènica, perquè “Grècia afecta segur als mercats de deute i, per tant, a les emissions de deute corporatiu”, explica Rafael Sambola (Eada). En tot cas, per Sergio Mas- Sardà (KPMG), “si bé no hi ajuda, Espanya té característiques que en poden compensar l'efecte, perquè creix més que el seu entorn”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.