Política

Duran considera un “despropòsit i falta respecte” declarar independència amb 68 escons 

El líder d'Unió recorda que per reformar l'Estatut català o per nomenar al Síndic de Greuges es necessiten dues terceres parts de diputats a la Cambra

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha qualificat aquest dimecres de “despropòsit”, “falta de sentit democràtic” i “falta de respecte a la ciutadania” que es pugui declarar la independència amb només 68 diputats a les eleccions catalanes del 27 de setembre. 

El president català, Artur Mas, va fixar ahir en 68 diputats la victòria de l'independentisme a les eleccions del 27-S, a les que els partits independentistes atorguen un caràcter plebiscitari, i va avisar que es tindrà en compte la majoria obtinguda en escons i no en vots. 

A preguntes dels periodistes sobre aquesta qüestió, durant l'acte de presentació de la llista amb la qual UDC concorrerà a les eleccions i que ell mateix tancarà per la demarcació de Barcelona, Duran ha titllat de “despropòsit, falta de sentit democràtic i de falta de respecte a la ciutadania” aquesta possibilitat plantejada per Mas. 

El dirigent democristià ha recordat que per reformar l'Estatut català o per nomenar al Síndic de Greuges es necessiten dues terceres parts de diputats a la Cambra. “I per declarar la independència tenim prou no amb un vot més, sinó amb un diputat més?”, ha criticat. 

Duran ha explicat que hi ha “poques experiències democràtiques de referèndum, però la més clara és la del Canadà”, en la que, ha detallat, el Tribunal Suprem i la Llei de Claredat demanen “una pregunta clara i una majoria àmplia”. En tot cas, ha apuntat que el seu desig és “no caure en la trampa de parlar de coses irresponsables i greus”, en al·lusió al plantejament del president català. 

Sobre si Unió votaria a favor de la investidura de Mas en cas que la llista del Junts pel Sí guanyi les eleccions, Duran ha ironitzat amb què “el problema no és si Unió votarà Mas, sinó si Raül Romeva (candidat del Junts pel Sí) votarà Mas, que és molt diferent, és la qüestió fonamental en la campanya”.

“UDC no té cap compromís amb Mas. CiU ha trencat. Nosaltres no fem comèdia, no hem passat el drama de la ruptura del partit per després continuar donant suport”, ha comentat.  I és que, ha dit, si existien “raons per les quals UDC no podia anar amb CDC”, segueixen estant vigents com per a “després no poder governar amb una força política que, de la mà d'ERC i altres dirigents, planteja una declaració unilateral d'independència”.

“No dic que CiU no tingués seny abans, però que alguns l'hagin perdut no permet que nosaltres no reivindiquem la continuïtat en la defensa del seny”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.