Economia

L'Eurogrup aprova el rescat

Els ministres de Finances de la zona euro firmen la injecció de 86.000 milions en tres anys

Juncker diu que Grècia queda “irreversiblement” dins de l'euro

Encara falta que altres parlaments hi donin el vistiplau

Ho va pre­veure el pre­si­dent de l'Euro­grup, Jeroen Dijs­sel­bloem, abans de començar: la reunió dels minis­tres d'Eco­no­mia i Finan­ces de la zona euro no seria curta ni sen­zi­lla, perquè no s'hi estal­vi­a­rien “ni pre­gun­tes ni crítiques”. Final­ment, la cimera minis­te­rial en la qual l'Euro­grup ana­lit­zava amb llum i taquígrafs el memoràndum del ter­cer res­cat grec el va aca­bar apro­vant, després d'un inter­mi­na­ble debat que es va allar­gar tota la tarda, per bé que, en entrar, tot­hom sem­blava con­vençut que aca­ba­ria feliçment.

Grècia, que havia apro­vat de mati­nada al Par­la­ment els sacri­fi­cis que li com­por­tarà, rebrà els 86.000 mili­ons d'euros en tres anys, començant per una injecció de 26.000 mili­ons en dos trams, amb 10.000 mili­ons ja adju­di­cats per reca­pi­ta­lit­zar la banca i la resta per començar a satis­fer ven­ci­ments urgents, com ara els 3.400 mili­ons que recla­marà el BCE dijous vinent mateix. A més, també podrà retor­nar l'ajuda urgent de 7.160 mili­ons que la UE li va con­ce­dir al juliol. La resta per­me­tran que Ate­nes satis­faci al setem­bre paga­ments interns com ara sous i pen­si­ons.

El pro­grama ban­cari serà super­vi­sat minu­ci­o­sa­ment i serà objecte d'una pri­mera revisió durant el mes d'octu­bre o, en tot cas, “no més tard del 15 de novem­bre”. Serà ales­ho­res quan hi haurà un segon abo­na­ment de 15.000 mili­ons per con­ti­nuar la reca­pi­ta­lit­zació del sec­tor.

Val a dir que, tot i haver sal­vat els obs­ta­cles del Par­la­ment grec i de l'Euro­grup, perquè el res­cat sigui un fet, haurà de ser rati­fi­cat per altres par­la­ments. El mateix Dijs­sel­bloem es va mos­trar espe­rançat que dime­cres, data límit abans del pri­mer ven­ci­ment, hagi conclòs tot el procés. A tot ple­gat, hi con­tri­buirà la bona pre­dis­po­sició d'algun país que havia estat reti­cent a apro­var l'ajuda, com Finlàndia, que ja ha donat el vis­ti­plau a la mesura des del seu Par­la­ment. En canvi, un dels més repa­ta­nis, Ale­ma­nya, té encara pen­dent el refe­ren­da­ment par­la­men­tari, pre­vist per a dimarts.

No hi van fal­tar les reac­ci­ons, però un dels que més es van afa­nyar a feli­ci­tar-se pel suport euro­peu a Grècia va ser el pre­si­dent de la Comissió Euro­pea, Jean-Claude Juncker, que va cele­brar que el país hel·lè con­ti­nuarà “irre­ver­si­ble­ment” dins de l'euro.

Obs­ta­cles

Entre els entre­bancs que van endar­re­rir la con­clusió de la tro­bada, hi ha l'amenaça de reti­rada per part del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal si Ate­nes no rees­truc­tu­rava el deute, al vol­tant del qual va asse­nya­lar la pos­si­bi­li­tat d'una qui­tació, una idea que va esve­rar molts minis­tres com ara l'ale­many, Wolf­gang Schäuble, que s'hi va negar rodo­na­ment.

L'altra recança que pla­nava sobre les con­ver­ses, i que alguns com ara el repre­sen­tant espa­nyol, Luis de Guin­dos, van mani­fes­tar, era la fràgil situ­ació en què queda l'exe­cu­tiu hel·lè després de la cor­re­lació de for­ces en la votació al Par­la­ment del memoràndum per al ter­cer res­cat del país, en què el gabi­net pre­si­dit per Ale­xis Tsi­pras va per­dre molts suports del seu mateix par­tit, Syriza. No en va, els repre­sen­tants euro­peus ja havien qua­li­fi­cat de “tècnic, no pas polític”, el pacte que havien fir­mat els minis­tres grecs de Finan­ces i Eco­no­mia i els por­ta­veus dels cre­di­tors de la troica, inte­grada per la Comissió Euro­pea, l'FMI, el BCE i el Meca­nisme Euro­peu d'Esta­bi­lit­zació (Mede).

Un dels més bel·lige­rants va ser Schäuble, que sem­pre s'ha mos­trat més par­ti­dari d'un crèdit pont que no pas d'un res­cat i que qüesti­o­nava detalls del memoràndum com ara les pri­va­tit­za­ci­ons que haurà d'abor­dar Ate­nes per fer calaix i qua­drar comp­tes. El fons de pri­va­tit­za­ci­ons va ser ahir un dels temes més roents i la majo­ria dels minis­tres en van defen­sar l'acce­le­ració.

LES XIFRES

26.000
milions
rebrà Grècia de manera urgent per recapitalitzar la banca i pagar venciments immediats.
3.400
milions
haurà de pagar Atenes al Banc Central Europeu per un venciment dijous, dia 20 d'agost.

El PIB grec repunta i contradiu les prediccions

Tot i que els experts havien augurat una caiguda de mig punt, el PIB de Grècia va pujar un 0,8% en el segon trimestre, segons les dades proporcionades ahir per l'oficina estadística hel·lena, Elstat, i confirmades per la seva homòloga europea, Eurostat. En termes interanuals, el resultat final ha estat una pujada de l'1,4%, que també rebat la previsió de caiguda d'un 0,8%.

La pujada, juntament amb la de Letònia (1,2%) i la de l'Estat espanyol (1%), va ser una de les més positives de l'informe estadístic europeu.

Eurostat també va avançar que el producte interior brut de la zona euro va registrar un creixement del 0,3% en el segon trimestre, dada que implica una desacceleració respecte al 0,4% del primer tram de l'any, però que en termes interanuals implica un avenç de l'1,2%, dues dècimes més que entre els mesis de gener i març. El fet que el creixement mensual sigui una dècima inferior a l'esperat es deu, segons Eurostat, a la frenada econòmica dels tres grans de l'euro: Alemanya, França i Itàlia. Entre els estats més recessius, es va situar Finlàndia, el PIB de la qual va recular un 0,4%.

Ahir també es va conèixer la dada del deute públic espanyol, que al mes de juny va pujar 12.638 milions d'euros, fins als 1,053 bilions, que equivalen a un 98,5% del PIB. D'aquesta manera, en només mig any, la taxa s'acosta a l'objectiu de deute públic per al conjunt de l'exercici, un 98,7% del PIB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.