Política

L'efecte crida funciona i la Via Lliure suma 40.000 inscrits l'última setmana

Per al gran acte de la Diada hi ha 210.000 persones apuntades però l'ANC insisteix a no defallir

De Sant Andreu al Clot és el tram més buit

Són molts però encara no són prou. “Cal que la Via Lliure sigui un èxit per a guanyar el 27-S.” El president de l'ANC, Jordi Sànchez, mostrava ahir la satisfacció per la bona resposta ciutadana que ha tingut la crida que tant Òmnium com l'ANC van fer la setmana passada per animar la gent a inscriure-s'hi, però continuava alertant que encara no n'hi ha prou. No obstant això, les números demostren que la implicació continua a l'alça. Dels 170.000 inscrits que hi havia la setmana passada, s'han superat els 210.000, cosa que suposa que en la darrera setmana s'hi han apuntat fins a 40.000 persones. De fet, no és que hi hagi preocupació entre els organitzadors. Cada any per aquestes èpoques el nombre d'inscripcions es manté sobre aquestes xifres però el dia que es fan les Vies està ple. Per exemple, l'any passat, hi havia uns 500.000 inscrits el mateix dia 11 de Setembre, però hi van participar més d'1,6 milions de persones. A hores d'ara, els trams que continuen més buits són els que van des del barri de Sant Andreu fins al Clot, mentre que els que estan més a prop de Glòries i del Parlament de Catalunya són els que tenen una ocupació més alta.

La Via Lliure al món

D'altra banda, després de Polònia i el Quebec, Alemanya, Holanda, l'Equador i l'Argentina han participat aquest cap de setmana en la mobilització de les assemblees exteriors de l'ANC en suport a la Via Lliure. L'objectiu és reforçar a diferents països la difusió del procés cap a la independència que es viu a Catalunya. Així, se'n van fer a Amsterdam, Berlín, la Mitad del Mundo –a 13 quilòmetres al nord de Quito– i a Paraná. Aquest cap de setmana també se'n faran a llocs com ara Austràlia, els Estats Units, Xile i Colòmbia.

L'activitat, però, continua a part de la Via Lliure
i dins de la campanya d'estiu aquest cap de setmana es farà un acte a Ceret
(Catalunya del Nord) de tancament d'una setmana que haurà estat dedicada
a l'Eix de la Democràcia. Hi haurà actes també a
les festes de Sants, les
Borges Blanques, Bellveí, Terrassa i Sant Feliu de Pallerols.

Mas, la seva participació i la patrimonialització

La vicepresidenta del govern, Neus Munté, va negar ahir que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi “patrimonialitzat” la Diada situant-la com a primer dia de la campanya electoral. En declaracions a RAC1, Munté va remarcar que l'11 de Setembre és “la Diada de tots”, i que la Via Lliure l'organitza un “ampli espectre de la societat civil” i no els partits. Després que Miquel Iceta (PSC) hagi instat Mas a anar a la
Via Lliure perquè “ja no és el president de tots”, Munté li
va replicar que el govern hi estarà “ben representat”,
però va evitar dir si el president hi participarà. El cap de llista d'Unió, Ramon Espadaler, deia ahir que Mas no hi hauria d'anar perquè ha de ser “el president de tots els catalans”.

Pel que fa a una possible prohibició de la Via Lliure per part de la Junta Electoral, la vicepresidenta va negar que sigui un acte electoral malgrat que coincideixi amb l'inici de la campanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.