Política

Mas compareixerà al Parlament “previsiblement” dimecres 2 de setembre

L'oposició carrega contra “l'ús electoralista” de la cambra que fan CDC i ERC

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà al Parlament “previsiblement” el proper 2 de setembre per explicar els motius de la convocatòria electoral del 27-S. Així ho ha explicat aquest dimecres la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, un cop s'ha constatat que hi havia majoria per tirar endavant aquesta compareixença (CDC i ERC). L'oposició en bloc ha votat en contra la compareixença i ha criticat “l'ús electoralista” que Mas fa del Parlament. “Deu ser que els catalans encara no s'han assabentat que hi ha eleccions”, ha ironitzat el president de C's, Albert Rivera. Mas s'explicarà, doncs, tot just una setmana abans de l'inici de la campanya electoral.

La majoria que representen a la Diputació Permanent CiU (Unió també hi ha votat a favor) i ERC ha estat suficient per acceptar la compareixença del president de la Generalitat. 13 vots a favor i 10 en contra que faran que Mas s'expliqui davant la cambra “previsiblement” el proper dimecres 2 de setembre, una setmana abans de l'inici de campanya.

“Considerem aquesta sol·licitud un ús partidista d'aquesta cambra. El parlament no és un plató de televisió”, ha manifestat la diputada socialista Eva Granados en una declaració que podia haver signat qualsevol dels representants de l'oposició. “El president, en no ser cap de llista, vol fer servir el posicionament institucional per fer un debat còmode que no li pertoca”, ha afegit tot seguit.

“Allò que havia de fer al Parlament va decidir fer-ho a la televisió”, ha criticat el president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, en relació a les entrevistes de Mas als mitjans i a la signatura del decret de convocatòria emesa en directe per TV3. “Constatem l'ús partidista de la cambra i ho lamentem, però aprofitarem l'oportunitat per explicar davant la ciutadania quins són els motius pels quals creiem que convoca les eleccions i quina és l'estratègia electoral d'amagar-se que està emprant”, ha explicat.

Pel que fa al PPC, el seu portaveu, Enric Millo, ha mostrat la “disconformitat total” amb la petició de Mas. “Porta més d'un any explicant perquè vol fer unes eleccions anticipades el 27 de setembre”, ha constatat. “Voler fer servir el Parlament com a instrument al servei d'una causa política partidària amb finalitats exclusivament electoralistes em sembla una falta de respecte a la institució i a allò que representa”, ha opinat.

“No ens ha sorprès. El president porta tres any fent servir el Parlament i la Generalitat en benefici d'aquest procés separatista”, ha lamentat el president de C's, Albert Rivera, que ha tirat d'ironia per criticar la compareixença: “deu ser que els catalans encara no s'han assabentat que hi ha eleccions”. Rivera ha avançat que Ciutadans li preguntarà a Mas per què ha triat l'Onze de Setembre per començar la campanya amb un ús “partidista” de la Diada i per què ha convocat eleccions enmig d'un pont, el de la Mercè, que, “com tothom sap, és la millor manera de cridar a la participació”.

El president del grup de CiU, Jordi Turull, s'ha defensat de les crítiques “d'electoralisme” destacant que el president de la Generalitat “doni la cara” davant del Parlament, “demostrant un gran respecte per la cambra”. Cap representant d'ERC -hi havia Oriol Junqueras i Marta Rovira a la sala- ha decidit justificar el sentit del seu vot favorable a la compareixença de Mas.

A diferència de la compareixença del president de la Generalitat, la Diputació Permanent ha rebutjat la de la vicepresidenta i consellera de Benestar i Família, Neus Munté. En aquest cas, les majories han estat completament oposades: CiU i ERC en contra i la resta a favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.