Política

A peu cap a Alemanya

Els refugiats inicien una gran marxa des de Budapest, passant per Àustria, per arribar a territori germànic

Unes 300 persones s'escapen d'un centre d'acollida d'Hongria

Un miler de persones, la majoria refugiats sirians, van abandonar ahir la capital d'Hongria, Budapest, rumb cap a Alemanya. Ho van fer en grup i amb una sola determinació: arribar a Alemanya a peu. Per arribar a la frontera amb Àustria, els queden 250 quilòmetres. Per aconseguir albirar la desitjada Alemanya, els en falten més de 500. Molts explicaven que, després de l'odissea que han viscut per arribar fins a Hongria, aquest tram a peu només afegeix una dificultat més a aquest viatge. Han deixat un país en guerra, han arribat fins a Turquia i pagant les màfies s'han embarcat en bots inflables de seguretat dubtosa. I així han anat resseguint la ruta dels Balcans, el camí que refugiats sirians, iraquians i afganesos han fet per arribar al cor d'Europa. La imatge ahir a Budapest era una gran corrua de famílies: homes, dones, bebès amb cotxet i vells amb la intenció de deixar enrere Hongria.

Molts asseguren que estan farts de les autoritats hongareses, que els han impedit pujar als trens en direcció a ciutats alemanyes com Hamburg, Berlín i Munic, destinacions preferides pels refugiats. “La situació aquí és nefasta. Fa quatre dies que sóc aquí i no s'hi pot estar més”, explicava Nassir al-Omar, una estudiant d'art i literatura de la Universitat d'Alep, a Síria. Algunes famílies feia més de deu dies que estaven acampades a l'estació central de Kéleti, a la capital hongaresa, i es mostraven indignades pel que consideraven que havia estat un engany. A primera hora de dijous partia un tren i als refugiats se'ls dibuixava un somriure a la cara, que els va durar poc: el comboi els portava a un camp de refugiats. I els passatgers, tan bon punt se'n van assabentar, es van amotinar. En les imatges que arribaven ahir es podien veure uns autobusos que anaven traslladant aquestes persones cap a aquest centre d'acollida. Els que es van quedar a Brickse, a pocs quilòmetres de Budapest, van assegurar que dones i nens seguirien a peu fins a Àustria. Una seixantena de refugiats es van poder escapar d'aquestes instal·lacions.

Males condicions

Precisament, ahir, uns 300 refugiats es van escapar d'un d'aquests equipaments a Röszke, al sud del país, prop de la frontera amb Sèrbia. Van fugir corrent, perseguits per la policia, i molts dels quals van ser detinguts i retornats al centre d'acollida. La policia va fer servir gasos lacrimògens per posar fi a la fugida i alguns refugiats s'hi van tornar tirant pedres als agents. A Röszke, on ja fa dies es van produir disturbis entre alguns refugiats i les forces de seguretat, hi ha prop de 2.000 persones en un centre d'acollida, amb capacitat per a 800. La premsa local assegurava ahir que la fugida és una protesta contra les males condicions higièniques, causades sobretot per la gran quantitat de gent que hi ha.

D'altra banda, un grup de refugiats va ser atacat ahir per radicals hongaresos a l'estació de Kéleti. Els neonazis, que segurament s'havien desplaçat a la ciutat per presenciar el partit de futbol de la selecció hongaresa, van llançar un parell de granades atordidores, fet que va provocar una baralla entre els refugiats i la mitja dotzena de radicals. La policia hongaresa no va fer cap detenció.

D'altra banda, l'ONU va assegurar que la necessitat de reubicació dels refugiats que estan arribant a Europa –fins a 200.000– s'eleva dia rere dia i que el fracàs del continent a l'hora de donar una resposta comuna a aquesta crisi únicament està beneficiant les xarxes de traficants de persones. “Una estimació molt preliminar assenyala que potencialment caldrà augmentar el nombre de places de reubicació fins a les 200.000”, va dir l'alt comissionat de l'ONU per als refugiats (Acnur), Antonio Guterres. En la línia de la posició comuna que ahir van anunciar França i Alemanya, l'alt responsable va indicar que tots els països de la Unió Europea han de tenir “una participació obligatòria” en el programa massiu de reubicació, del qual s'han de beneficiar tots aquells que necessiten protecció internacional.

LES XIFRES

500
quilòmetres
hauran de caminar els refugiats que volen arribar des de Budapest fins a la frontera alemanya.
200.000
refugiats
assegura l'ONU que ha d'acollir Europa per poder començar a pal·liar la crisi humanitària.

Penes de presó a Hongria

El Parlament hongarès va aprovar ahir una sèrie de noves lleis per controlar el flux d'immigrants i refugiats que arriben al país. Així doncs, va donar a la policia més autoritat i va fixar durs càstigs que inclouen penes de presó si s'entra de manera il·legal al país. Hongria està construint una tanca al llarg de la frontera amb Sèrbia, de 175 quilòmetres de llargada, amb l'esperança de frenar l'arribada de refugiats després que desenes de milers, en bona part provinents de països com ara Síria i l'Afganistan, hagin entrat al país en els últims mesos. Les noves lleis convertiran en delicte creuar o danyar la tanca, i l'entrada il·legal al país serà punible amb fins a tres anys de presó. La nova llei també farà possible presentar la sol·licitud d'asil en els passos fronterers i permetrà accelerar el processament de la petició. D'aquesta manera, el govern de l'ultraconservador Viktor Orbán fa un pas més en l'intent de fer defallir els refugiats
de travessar Hongria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.