Política

El govern espanyol assegura que no hi ha “cap intenció” que l'Exèrcit actuï a Catalunya

Sáenz de Santamaría considera que s'ha malinterpretat voluntàriament el missatge del ministre de Defensa

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria ha descartat aquest dimarts que l'Exèrcit intervingui en el procés independentista català. “No tenim cap perspectiva, cap intenció ni cap previsió” que les Forces Armades actuïn Catalunya, ha assegurat en una entrevista a la Sexta.

“Aquest govern complirà i farà complir les lleis. La nostra Constitució és molt clara. Nosaltres complirem la llei i Catalunya no serà independent”, ha garantit la portaveu de l'executiu de l'Estat. Això sí, ha garantit que les forces armades no faran cap tipus d'actuació per evitar la independència de Catalunya. “Estem perquè es compleixi la llei, no en cap altre tipus d'intencions”, ha subratllat.

La número 2 de l'executiu de Mariano Rajoy ha assegurat que això és també el que ha volgut dir el ministre espanyol de Defensa, Pedro Morenés, quan ha afirmat en una entrevista a RNE que l'Exèrcit no actuarà a Catalunya “si tothom compleix amb el seu deure”.

Sáenz de Santamaría ha defensat que el sentit del missatge queda clar si s'escolta la seva declaració completa i ha lamentat que, segons ella, s'hagi malinterpretat voluntàriament les paraules del ministre. Ha atribuït la polèmica al fet que “sempre hi ha una sèrie de senyors” que utilitzen les declaracions dels representants del govern espanyol quan prenen posició sobre alguna cosa per “alimentar el seu discurs” i “treure'n el màxim rendiment”. Per aquest motiu, ha demanat que no es generi un debat “on no n'hi ha”.

La vicepresidenta ha subratllat que a l'Estat espanyol hi ha tribunals als quals es pot acudir perquè estableixin la legalitat i el respecte a la Constitució. “Durant aquest temps, quan una comunitat ha incomplert la llei l'Estat ha recorregut als tribunals, com es fa en un Estat de Dret. És en això en el que estem”, ha insistit.

D'altra banda, la vicepresidenta espanyola ha advertit el president de la Generalitat, Artur Mas, que el “seu procés” cada cop té “menys aliats” i que no té “cap sentit ni finalitat”. “El que interessa a Espanya i a Catalunya és treballar juntes”, ha sostingut.

Més enllà de les conseqüències “legals” que pugui tenir el procés sobiranista, ha remarcat que la independència deixaria Catalunya “fora de la UE”. En aquest sentit ha citat les recents declaracions de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre britànic, David Cameron, que han recordat que els tractats europeus garanteixen la integritat territorial i la sobirania de cada estat. També ha destacat que la Comissió Europea (CE) ha indicat en diverses ocasions que la creació d'un nou Estat el deixaria, de facto, fora de la UE i hauria d'iniciar els tràmits per accedir-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.