Opinió

El futur de les pensions

A l'Estat espa­nyol el sis­tema de pen­si­ons és de repar­ti­ment. Per tant, les pen­si­ons de cada moment es paguen amb les cotit­za­ci­ons dels que tre­ba­llen en cada moment. Fa uns mesos, en aquesta mateixa tri­buna vaig expo­sar que a Espa­nya les cotit­za­ci­ons són insu­fi­ci­ents per aten­dre les pen­si­ons. Per això, des del 2010 s'ha allar­gat l'edat de jubi­lació, s'ha aug­men­tat del nom­bre d'anys per al càlcul de la pensió i s'ha limi­tat l'aug­ment de les pen­si­ons. Això ha supo­sat una reta­llada del 20% del poder adqui­si­tiu real de les pen­si­ons espa­nyo­les.

A Cata­lu­nya la situ­ació es molt dife­rent. Si con­si­de­rem el període 1995 fins al 2011, que es l'últim any amb dades ofi­ci­als de les liqui­da­ci­ons de la Segu­re­tat Social, resulta que a Cata­lu­nya, les cotit­za­ci­ons han superat de 24.124 mili­ons d'euros el total de pres­ta­ci­ons paga­des per la Segu­re­tat Social. En canvi a Espa­nya, sense Cata­lu­nya, en el mateix període el saldo és nega­tiu de 106.826 mili­ons d'euros. Per tant, les cotit­za­ci­ons han estat insu­fi­ci­ents per aten­dre les pres­ta­ci­ons de la Segu­re­tat Social. Si posem les xifres en pro­porció a la població, a Cata­lu­nya en aquest període hi ha hagut un superàvit de 3.200 euros per càpita, men­tre que a Espa­nya el dèficit ha estat de 1.753 euros per càpita. Una altra diferència impor­tant és que a Cata­lu­nya, en els anys de bonança els superàvits de pen­si­ons superen àmpli­a­ment els dèficits dels anys de crisi. Per això, en el total del període el saldo és posi­tiu. En canvi, a Espa­nya, en els anys de recessió el dèficit és tan impor­tant que no pot ser absor­bit pels superàvits dels anys de bonança. Aquesta situ­ació tant dife­rent s'explica per diver­sos motius. En pri­mer lloc, perquè a Cata­lu­nya hi ha més ocu­pació. En segon lloc, perquè a Cata­lu­nya les bases de cotit­zació són més altes i, per tant, es recap­ten més cotit­za­ci­ons. En ter­cer lloc, a Cata­lu­nya té més pes la immi­gració i això fa que hi hagi menys pro­porció de població de més de 65 anys amb relació a la població en edat de tre­ba­llar.

En resum, l'estruc­tura de la població i l'ocu­pació explica que Cata­lu­nya està en con­di­ci­ons de garan­tir les pen­si­ons públi­ques i el seu poder adqui­si­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.