Societat

Més de 10.000 refugiats arriben a la frontera d'Àustria aquest dissabte

Alguns d'ells ho fan per primera vegada passant per Eslovènia

Croàcia amenaça Hongria amb vetar-li l'accés a la zona Schengen si no deixa de conduir desplaçats fins a la seva frontera

La crisi dels refu­gi­ats al sud-est d'Europa ha vis­cut aquest dis­sabte una jor­nada de molt movi­ment enmig de crei­xents fric­ci­ons diplomàtiques entre els països afec­tats, sobre­tot entre Croàcia i Hon­gria.

Mes de 10.000 refu­gi­ats han arri­bat des de la mati­nada d'avui a diver­sos punts fron­te­rers d'Àustria, sobre­tot amb Hon­gria, però per pri­mera vegada també amb Eslovènia, segons ha infor­mat la poli­cia austríaca.

El pro­ce­di­ment triat ha tor­nat a ser el mateix que en les dues set­ma­nes ante­ri­ors: els refu­gi­ats han estat envi­ats d'un país a un altre de forma orga­nit­zada per aca­bar final­ment a Àustria, des d'on es tras­lla­da­ran en els pro­pers dies a Ale­ma­nya, la desit­jada des­ti­nació final de gai­rebé tots els des­plaçats.

Enmig d'aquest recor­re­gut de milers de per­so­nes, entre ells cada vegada més famílies amb nens, hi ha hagut diver­ses polèmiques diplomàtiques i cre­ua­ment d'acu­sa­ci­ons entre països veïns.

El pri­mer minis­tre de Croàcia, Zoran Mila­no­vic, ha reco­ne­gut avui públi­ca­ment que el “pla B” del seu govern –anun­ciat ahir per ges­ti­o­nar la crisi migratòria– con­sis­teix en rea­li­tat a “obli­gar” a Hon­gria a aco­llir als refu­gi­ats que entren a Croàcia a través de Sèrbia, por­tant-los fins a la seva fron­tera.

Des de Buda­pest han res­post amb irri­tació afir­mant que “Croàcia ha renun­ciat la coo­pe­ració amb Hon­gria i tota la Unió Euro­pea (UE) i ha “men­tit a tot­hom”. Segons el minis­tre hon­garès d'Exte­ri­ors, Péter Szijjártó, és “men­tida” que els dos països hagin acor­dat el tras­llat de milers de refu­gi­ats a Hon­gria i ha expli­cat que “el dia següent que el sis­tema [croat d'immi­gració] col·lapsés”, Croàcia els va enviar tots a ter­ri­tori sirià.

Szijjártó ha amenaçat ober­ta­ment amb blo­que­jar l'accés de Croàcia a la zona Schen­gen, de lliure cir­cu­lació comu­nitària, perquè, al seu parer, “no res­pecta les legis­la­ci­ons euro­pees” i deixa pas­sar milers de refu­gi­ats sense regis­trar-los.

En la mateixa línia, Antal Rogán, líder del grup par­la­men­tari del par­tit gover­nant hon­garès, el con­ser­va­dor Fidesz, ha adver­tit a Croàcia, “com a país comu­ni­tari vol entrar a la zona de Schen­gen” que “tot té con­seqüències”. “Si aixeca les mans i diu que no pot defen­sar les seves fron­te­res, el govern hon­garès, quan es deci­deixi la seva inte­gració dirà que Croàcia, amb el seu govern actual, no està pre­pa­rada”, ha etzi­bat Rogán.

Al mateix temps, Hon­gria ha anun­ciat avui l'envi­a­ment de 500 sol­dats més de la reserva a la zona fron­te­rera amb Croàcia, on aquesta mati­nada ha aca­bat d'eri­gir una tanca de filat d'1,5 metres d'altura.

Es tracta de la mateixa tanca amb la qual Hon­gria va sege­llar aquesta set­mana la seva fron­tera amb Sèrbia, la qual cosa va cau­sar un des­vi­a­ment de l'ano­me­nada “ruta dels Bal­cans” des d'Ori­ent Mitjà fins a Europa occi­den­tal.

Per això, des de dime­cres pas­sat han entrat ja més de 21.000 per­so­nes a Croàcia, que en la seva majo­ria ja han aban­do­nat nova­ment el país, prin­ci­pal­ment cap a Hon­gria però també cap a Eslovènia.

Les auto­ri­tats d'aquest últim país han par­lat avui de l'ingrés d'uns 1.500 refu­gi­ats, dels quals uns 500 han cre­uat durant la tarda de dis­sabte la fron­tera cap a Àustria.

Eslovènia volia man­te­nir al prin­cipi les seves fron­te­res tan­ca­des als refu­gi­ats, al·legant les seves obli­ga­ci­ons com a mem­bre de la zona Schen­gen. No obs­tant això, el pri­mer minis­tre eslovè, Miro Cerer, ha reco­ne­gut avui que el seu país no té capa­ci­tat per impe­dir l'entrada de refu­gi­ats. Per això, ha dit que els immi­grants que arri­bin al ter­ri­tori podran cre­uar el país de forma con­tro­lada i orde­nada per arri­bar a Àustria.

Es cal­cula que aquesta tarda un miler de per­so­nes estan espe­rant poder entrar al país, a part dels 1.500 que ja ho han fet prèvia­ment. “Espe­rem un flux con­tro­lat de les per­so­nes fins a la seva des­ti­nació desit­jada”, ha expli­cat Cerer.

El pri­mer minis­tre eslovè ha par­lat d'una coor­di­nació entre Àustria i el seu país, però ha cri­ti­cat la veïna Croàcia per enviar als refu­gi­ats fins a la seva fron­tera.

Més cap a l'est, uns 2.000 refu­gi­ats seguei­xen entrant diària­ment a Sèrbia pro­ce­dents de Macedònia. Des de la ciu­tat fron­te­rera de Pre­sevo són envi­ats en auto­bu­sos fins a la ciu­tat de Sid, prop de la fron­tera cro­ata. Un cop allà superen els últims quilòmetres cami­nant per camps de blat de moro fins arri­bar a la loca­li­tat cro­ata de Tovar­nik.

Croàcia ha impro­vi­sat en aquest lloc un cam­pa­ment de refu­gi­ats, on els nou­vin­guts poden des­can­sar breu­ment, abans de ser tras­lla­dats en tren o autobús fins a la fron­tera amb Hon­gria.

A con­tra­cor, les auto­ri­tats hon­ga­re­ses reben des d'ahir als immi­grants i els tras­lla­den a diver­sos cen­tres de regis­tre, que acos­tu­men a estar prop de la fron­tera amb Àustria.

Més de 4.000 refu­gi­ats han arri­bat avui en dos trens a la ciu­tat hon­ga­resa de Hegyes­ha­lom, prop del pas fron­te­rer austríac de Nickels­dorf, on han estat rebuts per les auto­ri­tats locals.

Des del començament de l'èxode de refu­gi­ats, fa exac­ta­ment dues set­ma­nes, en el camí des d'Hon­gria fins Ale­ma­nya unes 81.000 per­so­nes han pas­sat per Àustria, segons han infor­mat avui les auto­ri­tats d'aquest país.

De moment no hi ha cap indici que el flux de refu­gi­ats es redu­eixi en els pro­pers dies i set­ma­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.