Política

Hisenda respon a Mas amb un comunicat: “Ningú que funda un Estat pot iniciar el seu procés repudiant el deute”

Li recorda que “el deute que Catalunya té contreta amb l'Estat és de 37.487 milions, el 18,4% del seu PIB regional”

El Minis­teri d'Hisenda ha publi­cat aquest dime­cres al seu web un comu­ni­cat de res­posta a “les decla­ra­ci­ons rea­lit­za­des pel pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya sobre la pos­si­bi­li­tat que aquesta comu­ni­tat autònoma no pagui el deute que té con­tret” on asse­gura que “ningú que funda un Estat pot ini­ciar el seu procés de sobi­ra­nia repu­di­ant el deute”. És la pri­mera vegada que el Minis­teri difon en plena cam­pa­nya elec­to­ral un comu­ni­cat sobre les mani­fes­ta­ci­ons d'un dels can­di­dats. El comu­ni­cat recorda a Mas que “el deute que Cata­lu­nya té con­treta amb l'Estat és de 37.487 mili­ons, el 18,4% del PIB regi­o­nal”. El comu­ni­cat sem­bla inter­pel·lar direc­ta­ment la Gene­ra­li­tat: “Algú està fent comp­tes?” pre­gunta.

Segons Hisenda, les mani­fes­ta­ci­ons d'Artur Mas “no fan res més que tor­nar-se con­tra els interes­sos de Cata­lu­nya” i, per con­tra, “no per­ju­dica finan­ce­ra­ment a l'Estat, que té garan­tit el seu accés als mer­cats”.

El comu­ni­cat, que obre en aquests moments el por­tal del Minis­teri asse­gura que decla­ra­ci­ons com les de Mas “en les que el màxim res­pon­sa­ble d'una admi­nis­tració pública plan­teja que no tin­dria pro­ble­mes en incom­plir les obli­ga­ci­ons con­tre­tes, no aju­den a recu­pe­rar la cre­di­bi­li­tat, sinó que, al con­trari, afec­ten greu­ment al pres­tigi de les ins­ti­tu­ci­ons”.

Posa en dubte el cobra­ment de les pen­si­ons

Segons Hisenda, el que plan­teja Mas és “un incom­pli­ment de la lega­li­tat vigent que no li convé als cata­lans, que esta­rien vivint en un país finan­ce­ra­ment invi­a­ble i política­ment ines­ta­ble” amb “greus con­seqüències per a la seva eco­no­mia, les seves empre­ses i per al sos­te­ni­ment de les seves polítiques soci­als, des del paga­ment de les pen­si­ons al man­te­ni­ment dels ser­veis públics fona­men­tals”.

El Minis­teri també fa comp­tes i asse­gura que fins ara Cata­lu­nya “ha acon­se­guit finançar-se tot i tenir tan­ca­des les por­tes dels mer­cats i a baix tipus d'interès”. “Entre el 2012 i el 2015 s'ha faci­li­tat la liqui­di­tat a Cata­lu­nya per un import de gai­rebé 50.000 mili­ons d'euros (49.927,9 mili­ons).

Segons Hisenda, el deute de Cata­lu­nya amb l'Estat és de 37.487 mili­ons d'euros i suposa el 56,1% del total del seu deute, “que ascen­deix a 66.813 mili­ons d'euros, el 32,8% del seu PIB regi­o­nal”.

“L'Estat sosté finan­ce­ra­ment Cata­lu­nya”

En aquest marc, des­ta­quen que “l'Estat sosté finan­ce­ra­ment Cata­lu­nya des de l'any 2012 de la mateixa manera que ho està fent amb altres admi­nis­tra­ci­ons amb pro­ble­mes de liqui­di­tat a les que els mer­cats van tan­car les seves por­tes o que pre­te­nien cobrar uns tipus d'interès molt ele­vats, fins i tot inas­su­mi­bles, per con­ce­dir-los préstecs”.

Segons Hisenda, ho ha fet a baix interès i el fet que a par­tir d'aquest any els interes­sos que paga siguin del 0% fa que al 2015 s'estalviï 1.597,91 mili­ons d'euros, men­tre que la pre­visió per al 2016 és que estalviï 1.368,71 euros més.

“És evi­dent que Cata­lu­nya s'està finançant ara en bones con­di­ci­ons perquè forma part d'Espa­nya, perquè la mutu­a­lit­zació que ha dut a terme el Tre­sor espa­nyol del deute de les admi­nis­tra­ci­ons ter­ri­to­ri­als és el seu pont amb els mer­cats, i l'Estat espa­nyol és el seu pont amb la moneda única”, diu el comu­ni­cat.

“Algú està fent comp­tes?”

En el que sem­bla una inter­pel·lació directa a la Gene­ra­li­tat, el minis­teri recorda que Cata­lu­nya i altres comu­ni­tats s'han bene­fi­ciat de la per­ti­nença a la zona euro a través del Tre­sor de l'Estat, que ha ofert “carències de prin­ci­pal i tipus d'interès zero en tots els préstecs amb l'Estat”. “Algú està fent comp­tes? Vol ara alguna comu­ni­tat renun­ciar al tracte de pre­ferència que els ofe­reix el Tre­sor de l'Estat?” pre­gun­ten.

“Cata­lu­nya té qua­li­fi­cació de bo escom­bra­ries”

Per últim, Hisenda asse­gura que ara mateix “Cata­lu­nya té qua­li­fi­cació de bo escom­bra­ries” i “si anun­cia que no pagarà el deute qui la finançarà? A quin preu?”. En aquest sen­tit rei­tera que “si no hagués estat pels préstecs con­ce­dits per l'Estat” la Gene­ra­li­tat “no hagués pogut aten­dre els ven­ci­ments de deute que té con­trets d'exer­ci­cis ante­ri­ors ni hagués pogut finançar el seu dèficit públic, ni hagués pogut sos­te­nir el finançament dels ser­veis públics a Cata­lu­nya, ni s'hau­ria pogut garan­tir el paga­ment de les fac­tu­res a mol­tes peti­tes i mit­ja­nes empre­ses, proveïdores de l'admi­nis­tració cata­lana”.

Mas-Colell ja va garan­tir que el Govern no dei­xarà “pen­jat” l'Estat

El con­se­ller d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment, Andreu Mas-Colell, ja va afir­mar aquest dimarts que el Govern no el dei­xarà “pen­jat” en el paga­ment de les pen­si­ons i el deute. “Que esti­gui tran­quil, que no es pre­o­cupi que l'aju­da­rem. No tin­drem cap pro­blema per tan­car un acord amb l'Estat per pagar les pen­si­ons, no els dei­xa­rem pen­jats”, va asse­gu­rar en res­posta al secre­tari d'estat de segu­re­tat social, Tomás Bur­gos, que ha mani­fes­tat que la inde­pendència dei­xa­ria a l'aire el paga­ment de les pen­si­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.