Borsa

La desfeta s'amplia

La davallada de les borses s'estén per la desconfiança econòmica i l'escàndol de Volkswagen. L'Íbex-35 cedeix un 3,3% setmanal però aconsegueix mantenir-se per sobre els 9.500 punts.

Ara Janet Yellen (FED) tranquil·litza els inversors en assegurar que els tipus d'interès acabaran l'any per sobre dels nivells actuals

Els guanys de la setmana anterior, la millor en dos mesos per a la borsa espanyola, són ja un miratge llunyà. Els descensos han tornat a instal·lar-se en la pràctica totalitat de mercats internacionals i ni tan sols les oportunitats que hi ha en els parquets després de les abundoses davallades enregistrades darrerament atreuen de forma definitiva els inversors cap a les borses.

La desconfiança sobre la situació econòmica global, els dubtes sobre els països emergents i la incertesa sobre quan tindrà lloc la pujada de tipus als EUA han mantingut la indefinició dels principals índexs en la setmana que acomiadem. Però a aquests factors de preocupació se n'ha sumat un altre que ha descol·locat els inversors: la manipulació dels vehicles dièsel de l'automobilística Volkswagen. El reconeixement per part de la multinacional alemanya d'aquest frau als EUA i a Europa ha ensorrat la seva cotització durant la darrera setmana alhora que ha arrossegat les accions d'altres grups del sector com ara BMW.

Tot i que el panorama a què s'enfronten els inversors s'està complicant a mesura que avança l'exercici, encara hi apareixen intents de rebot en els parquets quan els índexs s'apropen de forma perillosa a nivells de suport. És el que va passar en la darrera sessió setmanal. La pràctica totalitat d'índexs occidentals van tancar divendres amb un significatiu rebot que els ha permès eixugar una part dels abundosos descensos que enregistraven en la setmana. L'excusa per prendre posicions en aquesta darrera sessió ha estat el discurs de la presidenta de la Reserva Federal (FED) dels EUA, Janet Yellen, que ha assegurat que els tipus als EUA pujaran aquest 2015. Aquestes paraules han tranquil·litzat els inversors, que encara estaven paint la decisió de no modificar el preu del diner de la setmana anterior i que no va caure gens bé en els parquets en generar més dubtes sobre la recuperació de l'economia nord-americana.

Dels pitjors.

En aquest escenari ombrívol un dels més perjudicats està sent el selectiu índex espanyol. L'Ibex-35 no es treu de sobre la desconfiança dels inversors i es manté com a un dels índexs més castigats en els darrers mesos. Durant la setmana ha caigut a mínims dels darrers dos anys, en perdre els 9.300 punts, tot i que el rebot enregistrat divendres (+2,45%) va minimitzar les pèrdues setmanals. Així, el selectiu índex ha pogut acabar la setmana en els 9.519 punts però arrossegant un retrocés del 3,33% en cinc sessions. Quan falta poc més d'un trimestre per acomiadar aquest convuls 2015, l'Íbex-35 se situa com a un dels pitjors índexs de l'any en arrossegar una davallada del 7,40%.

Malgrat les alces de divendres, la pràctica totalitat de components de l'Íbex-35 ha acabat la setmana amb números vermells. Els valors que més han patit durant els darrers cinc dies són Banc Sabadell, Mittal Steel, FCC i OHL, amb caigudes que superen el 10%. Els descensos tant de l'entitat vallesana com del gegant metal·lúrgic estan duent les seves accions a aprofundir en mínims històrics. L'excepció als números vermells ha estat Amadeus.

incertesa política.

Els experts assenyalen que el major càstig que està rebent la borsa espanyola en comparació amb les seves homòlogues europees té a veure amb la incertesa política. Cal recordar que aquest diumenge se celebren eleccions a Catalunya i al desembre seran les generals, fet que augmenta la desconfiança dels inversors internacionals cap a aquest mercat fins que les incògnites s'aclareixin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.