Borsa

Més ombres a l'horitzó

La taxa d'atur dels EUA i la feblesa econòmica global frustren el rebot de les borses en la darrera sessió setmanal. No obstant, l'Íbex es recupera i aconsegueix tancar en positiu (+0,88%).

Mittal Steel continua sense tocar fons i esdevé un dels pitjors valors del selectiu en la setmana, després de caure més d'un 70% en el trimestre

Els inversors no veuen el curt termini gaire clar i, en vista dels dubtes que els angoixen, han preferit romandre fora dels parquets fins que les ombres desapareguin o les llums enlluernin amb més força i il·luminin el camí de la recuperació borsària. El pessimisme continua sent el sentiment que predomina en els mercats després de tancar un trimestre negre, el pitjor des de l'any 2012. L'Íbex-35 i el Dax alemany han estat els més penalitzats en el tercer trimestre del 2015, en què han reculat més d'un 11%. La resta d'índexs occidentals han tingut retallades que van del 6,99% del Cac-40 fins al 9% de l'EuroStoxx-50.

Però els factors que han provocat aquestes significatives davallades en gairebé la totalitat de borses internacionals no han desaparegut de l'escenari borsari, ans al contrari. La feblesa de l'economia xinesa continua evidenciant-se a cada dada macroeconòmica que es publica. L'alentiment als països emergents com el Brasil torna a donar maldecaps als inversors. I els indicadors econòmics nord-americans en donen una de calenta i una de freda als inversors que encara esperen que la Reserva Federal (FED) normalitzi la seva política monetària per creure's de veritat que la recuperació econòmica va pel bon camí. Una cosa difícil després de veure com la creació d'ocupació ha estat menor de l'esperada el darrer mes.

I mentre els senyals d'alarma no s'apaguen, els índexs lluiten per no baixar més avall i trencar nivells de resistència clau que els farien caure al buit.

En la setmana que acomiadem, aquesta fita s'ha aconseguit i els índexs han pogut aguantar el tipus. L'Íbex-35 ha sumat un 0,88% setmanal en tancar divendres en els 9.603 punts, malgrat haver caigut per sota d'aquest nivell colpejat per la dada d'atur dels EUA. Amb aquest tancament, les pèrdues anuals de l'índex se situen en el 6,58%.

Bona part de l'intent de rebot del selectiu en la setmana s'ha produït pel bon comportament que ha enregistrat el sector bancari, i més concretament la banca mitjana, gràcies a una decisió favorable de Brussel·les sobre la comptabilització dels actius fiscals dels bancs. Bankia ha estat el valor estrella del seu sector, en revalorar-se més d'un 5% en cinc sessions, però no ha estat l'únic atès que Caixabank, Banc Sabadell, Bankinter i Popular també han acabat divendres amb avenços per sobre el 2,5%.

No obstant, un dels valors que han brillat amb més llum en les darreres sessions ha estat la petroliera Repsol. El pla de desinversió d'actius no estratègics i la reducció de bona part de la seva plantilla a escala mundial han agradat als inversors, que no han dubtat a entrar en el valor aprofitant els baixos preus als quals cotitzava. Així, Repsol s'ha disparat prop d'un 10% i abandona els mínims del 2012 que havia tocat a principis de setmana en caure fins als 10,05 euros. Malgrat aquest repunt, cal destacar que la davallada que està tenint en els darrers mesos el petroli ha passat factura a Repsol, que en el tercer trimestre s'ha vist fortament penalitzada amb un retrocés del 33,90%.

Acer roent.

Encara que hi ha vegades que les gangues atreuen els inversors cap a alguns valors, això no està passant amb les accions del gegant de l'acer Mittal Steel. Després de tancar un trimestre negre, en el qual ha enregistrat una davallada del 70,60% que ha situat les seves accions en mínims històrics, els inversors continuen sense confiar en el valor. Sembla que Mittal Steel no ha tocat fons encara i durant la setmana ha tornat a enregistrar pèrdues superiors al 5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.