Focus

Un gest solidari que l'economia també saluda

L'acollida humanitària dels sirians que fugen de la guerra és vista pels experts com una oportunitat per compensar els desajustos en el mercat laboral i en les previsions demogràfiques.La societat ha d'assumir més pluralitat

El factor determinant és quant de temps es quedaran

En el 25è ani­ver­sari de la reu­ni­fi­cació d'Ale­ma­nya el pre­si­dent Joac­him Gauck va citar en el seu dis­curs el repte al qual s'enfronta Europa davant l'aco­llida de mili­ons de refu­gi­ats siri­ans que fugen d'una guerra civil que dura ja qua­tre anys i que no sem­bla que s'hagi de resol­dre en un curt ter­mini. “Volem aju­dar. El nos­tre cor és ample, però les nos­tres pos­si­bi­li­tats no són infi­ni­tes”, deia Gauck.

A casa nos­tra, la res­posta huma­nitària a un cas dramàtic com el de Síria té el mateix dilema. Si ho mirem en ter­mes del mer­cat de tre­ball, pot resul­tar xocant pen­sar que amb una taxa d'atur del 19,1% a Cata­lu­nya hi ha capa­ci­tat per asse­gu­rar l'ocu­pa­bi­li­tat dels refu­gi­ats. Des d'un prisma demogràfic, aquesta migració pren altres con­si­de­ra­ci­ons.

Tot i que la xifra encara no és del tot defi­ni­tiva, es cal­cula que l'Estat espa­nyol aco­llirà uns 30.000 refu­gi­ats siri­ans, dels quals sobre 3.000 vin­dran a Cata­lu­nya. Només Bar­ce­lona està pre­pa­rada, segons les decla­ra­ci­ons de la seva alcal­dessa, Ada Colau, per aco­llir 1.600 refu­gi­ats, amb una dotació pres­su­postària de 10 mili­ons d'euros.

“No té un impacte con­si­de­ra­ble en el mer­cat de tre­ball, tant pel volum abso­lut com per la seva qua­li­fi­cació”, tran­quil·litza Josep Oli­ver, catedràtic d'eco­no­mia apli­cada de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona, als qui han vol­gut donar mis­sat­ges alar­mis­tes per aquesta aco­llida huma­nitària.

Poc pes.

De fet, en el cas que tots els refu­gi­ats fos­sin població activa, a penes repre­sen­ta­rien un 0,15% del con­junt, una xifra que poc pot con­di­ci­o­nar el futur del mer­cat labo­ral.

A més a més, tot i que és difícil d'homo­geneïtzar, els qui han pres la deter­mi­nació de fugir a Europa en ter­mes gene­rals són un col·lec­tiu for­mat. “La incor­po­ració al mer­cat labo­ral català d'aquest per­fil ha de ser ben­vin­guda, no només no tenim gai­res actius qua­li­fi­cats sinó que ens en fal­ten i les pers­pec­ti­ves a curt ter­mini són pre­o­cu­pants”, recorda Oli­ver.

Tot i que encara està tot per defi­nir, els refu­gi­ats, tal com ho pre­ve­uen els acords inter­na­ci­o­nals, dis­po­sen d'uns ajuts ini­ci­als per esta­blir-se i un cir­cuit de for­mació labo­ral

La majo­ria dels refu­gi­ats fugen dels con­flic­tes que cas­ti­guen Síria, l'Iraq, l'Afga­nis­tan i Eri­trea, entre altres llocs, i tran­si­ten pels camins d'Europa després d'haver viat­jat per Tur­quia, Grècia, països balcànics, Hon­gria i Àustria, viat­ges que inclo­uen peri­llo­ses tra­ves­sies pel mar. Durant el 2014 més de 3.400 per­so­nes van morir inten­tant cre­uar la Medi­terrània. Els qui arri­ben a Europa han hagut de pagar un preu molt alt, no només el per­so­nal, també l'econòmic. “Qui s'ho pot per­me­tre són els que pro­ve­nen de clas­ses mit­ja­nes, majo­ritària­ment amb for­mació més ele­vada. Els de menys recur­sos es que­den a l'Afga­nis­tan o Jordània i, en el millor dels casos, Tur­quia”, explica Elena Sánchez-Mon­ti­jano, inves­ti­ga­dora del Cidob, el cen­tre d'inves­ti­ga­ci­ons d'assump­tes inter­na­ci­o­nals de Bar­ce­lona.

Èxode.

Europa està vivint un dels èxodes més grans dels dar­rers anys. L'últim con­sell de minis­tres de l'inte­rior de la Unió Euro­pea va par­lar de res­si­tuar 120.000 refu­gi­ats que ara són a Itàlia, Grècia i Croàcia, entre altres països. Ara bé, segons l'Alt Comis­si­o­nat de les Naci­ons Uni­des (Acnur), fins a finals de setem­bre un total de 477.906 per­so­nes han arri­bat a Europa, i no només fugint de la guerra, com els siri­ans, sinó per altres motius de per­se­cució i a qui també cal aten­dre.

Es cal­cula que quasi el 75% dels refu­gi­ats siri­ans arri­bats a Europa són homes d'entre 18 i 34 anys, la qual cosa sig­ni­fica que, un cop aco­llits, ini­ci­a­ran el tràmit per al rea­gru­pa­ment fami­liar i la cre­ació de noves llars.

Es dóna la para­doxa que men­tre que els joves fugen de ter­cers països per guerra o la manca d'opor­tu­ni­tats, a Europa l'enve­lli­ment de la població es con­ver­teix en una espasa de Dàmocles. El 2014 el per­cen­tatge de majors de 65 anys supo­sava el 18,5%, i està pre­vist que aug­menti fins al 30%, el 2080. Ale­ma­nya, Itàlia, Por­tu­gal i l'Estat espa­nyol tenen les pobla­ci­ons amb un índex més ràpid d'enve­lli­ment del con­ti­nent. Segons les pre­vi­si­ons demogràfiques, a l'Estat espa­nyol, en els pro­pers 8 anys el grup de 30 a 39 anys perdrà un terç dels seus efec­tius, des d'ara fins al 2024, men­tre que el grup de 20 a 29 anys tindrà un 25% de cai­guda.

El feno­men dels refu­gi­ats siri­ans, i la mobi­li­tat glo­bal, es pot inter­pre­tar, a més de com un cas huma­ni­tari, com una opor­tu­ni­tat per com­pen­sar els desa­jus­tos. Ja a l'any 1989, després de la cai­guda del mur de Berlín, un diari ale­many va obrir edició amb la frase: “Ells són els fills que no hem tin­gut”, refe­rint-se als refu­gi­ats de l'antiga República Democràtica Ale­ma­nya.

“Tenim un pro­blema doble, no hi haurà prou gent jove i a sobre sense la for­mació que reque­rei­xen les empre­ses”, alerta Oli­ver, qui avisa que si no hi ha unes polítiques acti­ves molt agres­si­ves, hi haurà col·lec­tius no ocu­pa­bles i, per tant, caldrà cobrir-ho amb l'entrada d'immi­grants.

I així mateix va pas­sar en la gran onada migratòria de finals dels 90 a l'Estat espa­nyol, que es van obrir fron­te­res per poder donar res­posta a la manca de per­so­nal en posi­ci­ons indus­tri­als, i després en el sec­tor de la cons­trucció.

Vist tot això, la mobi­li­tat inter­na­ci­o­nal ha de dei­xar de veure's exclu­si­va­ment com un pro­blema. Així ho han inten­tat tras­lla­dar, durant aquesta crisi de refu­gi­ats, des de dife­rents esta­ments, com la UE o el FMI. D'aquesta opinió és Anwar Ziba­oui, expert en eco­no­mia inter­na­ci­o­nal i assump­tes àrabs: “Ara resulta xocant tenint en compte la taxa d'atur, però les neces­si­tats de població no es reso­len en dos dies, cal pre­visió.”

Per la seva banda, Robert Tor­na­bell, pro­fes­sor emèrit del depar­ta­ment d'eco­no­mia i finan­ces d'Esade, adver­teix: “Els països que no adme­ten emi­grants i tenen bai­xes taxes de nata­li­tat han de fer front al pro­blema de les pen­si­ons de jubi­lació i l'atenció de les per­so­nes grans.” I com a mos­tra, el Japó, que no admet emi­grants i és el segon país del món que més ràpida­ment enve­lleix.

Anwar Ziba­oui denun­cia que cal anar més enllà, a escala mun­dial hi ha una carència de polítiques efi­ca­ces que abor­din la mobi­li­tat humana des d'una òptica de manera per­ma­nent.

El fac­tor deter­mi­nant, doncs, és quant de temps es que­da­ran a Cata­lu­nya els refu­gi­ats. Elena Sánchez-Mon­ti­jano explica que les pos­si­bi­li­tats de retorn del refu­giat són molt bai­xes. “Pro­ve­nen de països des­truïts ins­ti­tu­ci­o­nal­ment, les seves xar­xes soci­als han des­a­pa­re­gut i han per­dut els vin­cles, ja que bona part de la població ha mar­xat o s'ha des­plaçat inter­na­ment”, des­criu la inves­ti­ga­dora del Cidob.

I en aquest sen­tit, el direc­tor de l'Ins­ti­tut d'Inno­vació d'Esade, Ignasi Car­re­res, pun­tu­a­litza que tenint en compte la vari­a­ble de col·lec­tiu for­mat i esta­ble, tenen més capa­ci­tat per assen­tar-se. “Es tracta de per­so­nes que després de fugir d'un drama d'aques­tes dimen­si­ons valo­ren l'esta­bi­li­tat i es com­pro­me­ten allà on s'ubi­quen”, diu. De fet, de l'ante­rior onada de refu­gi­ats arran de la guerra dels Bal­cans, a prin­cipi dels 90 més de 400 es van ins­tal·lar defi­ni­ti­va­ment a Cata­lu­nya.

Per asse­gu­rar l'èxit del procés, Car­re­res con­si­dera que hi ha d'haver un marc de l'admi­nis­tració pública que garan­teixi l'assen­ta­ment, que sigui el més curt pos­si­ble i garan­teixi que els refu­gi­ats siguin autònoms el més aviat pos­si­ble. La soci­e­tat també té els seus deu­res res­pecte a això, “cal una major consciència social de la soli­da­ri­tat, una edu­cació en valors per fer una Cata­lu­nya encara més plu­ral”, afe­geix Car­re­res.

Que quedi clar que l'ajuda als refu­gi­ats no és una opció, és una obli­gació i un deure impo­sat pel com­pli­ment del con­veni de Gine­bra rati­fi­cat per 145 estats mem­bres de les Naci­ons Uni­des.

Asil polític col·lapsat i infrapressupostat

El sistema d'asil polític a l'Estat espanyol està desbordat, no per aquesta crisi a Síria sinó que ja ve d'abans. “No hi ha tradició d'acollir refugiats”, diu Elena Sánchez, investigadora del Cidob. De fet, la primera legislació sobre això no va arribar fins fa sis anys.

L'Estat espanyol ha estat un país que ha passat de ser emissor de refugiats, durant la Guerra Civil, i després emigrants, a rebre en la darrera dècada del segle la seva primera onada d'immigració.

Potser per la manca d'experiència o la falta de voluntat política o per tot plegat, però el cert és que el sistema d'acollida de refugiats està col·lapsat.

El procés legal per aconseguir l'asil té llistes d'espera de més de sis mesos, la qual cosa deixa molt indefens el demandant, que durant aquest període es troba al carrer sense cap mena de suport. Durant un període de mig any, un cop ha aconseguit la consideració de refugiat disposa d'allotjament, cursos de formació i una manutenció, però un cop passat aquest període deixen de percebre-ho. “Els centres d'acollida de refugiats ja estan col·lapsats abans que arribin els sirians, no tenim ni la capacitat ni el pressupost adequats”, adverteix Elena Sánchez-Montijano.

Què és un refugiat?

P És un concepte polític, segons la convenció de Ginebra de 1951, és aquell que és perseguit per raons de raça, religió, nacionalitat o opinió política i que es veu forçat a marxar fora del seu país. És considerat com a tal en el moment en què passa la sol·licitud d'asil.

Què és un immigrant?

P S'entén que és aquell que deixa el seu país atret per les necessitats del mercat laboral d'un altre. La diferència entre immigrant i refugiat és que en teoria el moviment del migrat l'ha escollit d'una manera voluntària i en el cas del refugiat ha estat forçós, tot i que la línia divisòria entre ambdós és poc clara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.