Borsa

L'Íbex 35 puja un 7,4%

El refredament de l'economia global obliga la Fed a repensar la pujada de tipus d'interès als EUA. Els inversors aprofiten els baixos preus, i l'Íbex 35 escala un 7,35% en cinc sessions.

OHL i IAG són els únics valors de l'Íbex 35 que no poden esquivar les vendes i que registren números vermells durant la setmana

L'angoixa sobre la feblesa de l'economia global, que havia mantingut els inversors allunyats dels parquets i dels actius de risc, ha desaparegut. Ara l'escenari ha canviat i la lectura de les dades macroeconòmiques és l'oposada a fa només una setmana. Si fins a principi d'octubre els indicadors de macroeconomia no assenyalaven un escenari gens propici per a la inversió borsària, ja que indicaven un alentiment econòmic més significatiu del previst, ara la confirmació d'aquest refredament de l'economia ha fet que els inversors prenguin posicions en la borsa. Les accions estan barates després de setmanes a la baixa, els preus ja recullen un empitjorament econòmic i els inversors compten amb el suport dels bancs centrals si l'escenari es torna més fosc. De fet, la Reserva Federal (Fed) ja ha admès que l'alça dels tipus d'interès queda ajornada fins a veure l'impacte que el refredament econòmic pot tenir en la recuperació nord-americana. Només ha calgut que desaparegui de l'agenda l'actuació de la Fed perquè l'optimisme torni als parquets i les compres s'imposin pertot arreu amb molta força. Els inversors confien que els bancs centrals no deixaran que la situació empitjori més i és aquesta confiança la que ha despertat l'eufòria en els parquets, amb tots els índexs sortint de nivells crítics i acabant la setmana amb abundosos guanys.

Renaixement.

L'Íbex 35, que havia estat dels índexs més castigats durant la tempesta estiuenca, ha renascut de les cendres i ha remuntat el 7,35%, fins que divendres va tancar en els 10.309 punts, límit que no es veia des de l'agost. Amb aquest nivell reconquerit, les pèrdues anuals de l'índex selectiu desapareixen i l'Íbex 35 avança el 0,3% d'ençà que va començar l'exercici. Aquest repunt de l'índex, registrat després d'encadenar 8 sessions a l'alça, és el més abundós del 2015 i permet que l'Íbex 35 tanqui la millor setmana des de l'estiu del 2012.

Divendres la pràctica totalitat dels components de l'Íbex 35 es va acomiadar en positiu, tot i que hi ha alguna excepció. OHL, en ple procés d'ampliació de capital, no ha pogut esquivar les vendes i ha tingut un retrocés superior al 30%. El càstig sobre International Airlines Group (IAG) es perpetua una setmana més i la companyia aèria torna a registrar números vermells en el balanç setmanal. No obstant això, l'IAG continua entre els deu valors que tenen més bon comportament en el conjunt del 2015.

Per contra, els baixos preus en què cotitzaven valors com Mittal Steel i Acerinox -que després de les recents caigudes s'havien situat en la part baixa del rànquing anual de l'Íbex-35- han atret els inversors. Per tant, tots dos valors han registrat un significatiu ral·li que els ha dut a repuntar més d'un 20% en cinc sessions, alça que no esborra les pèrdues anuals però que n'eixuga bona part.

A part dels valors relacionats amb l'acer, la banca ha registrat una setmana molt positiva i s'ha pogut recuperar dels descensos de setmanes prèvies.

Divendres la pràctica totalitat de valors bancaris van acabar amb guanys significatius que van des del 6% de Bankinter fins al més del 20% fins on s'ha enfilat el Banc Sabadell.

Tot i que el recent ral·li pot ser un ham que atregui els inversors a la borsa, el més recomanable és ser prudents i no deixar-se portar per l'eufòria que ha inundat els parquets els últims dies, ja que la situació econòmica no convida pas a l'optimisme i s'acaba d'encetar la temporada de presentació de resultats trimestrals, que serà clau per donar o no donar continuïtat al rebot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.