Borsa

En pèrdues anuals

La confiança dels inversors en el suport incondicional dels bancs centrals manté l'atractiu de la borsa. No obstant això, l'Íbex 35 recula un 0,8% i torna a enregistrar pèrdues anuals.

L'Íbex 35 intenta tancar la tercera setmana amb avanços, però el llast dels grans valors ho impedeix i frena la ratxa positiva de l'octubre

Després de dues setmanes a l'alça, l'atractiu dels mercats borsaris continua a nivells alts. En els parquets hi ha la creença que els bancs centrals –principalment la Reserva Federal (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE)– no deixaran que empitjori la situació econòmica ara que els indicadors macroeconònimcs confirmen una vegada i una altra que la incipient expansió corre el risc de frenar-se en sec. Per aquest motiu, les davallades són aprofitades per prendre posicions. I això que van apareixent dades que fa només unes setmanes haurien provocat una fugida en massa de les borses. Però ara la confiança cega en el suport dels bancs centrals relativitza l'empitjorament de la situació econòmica global.

Ni tan sols la Xina ni el Brasil ni les alces enregistrades durant la primera quinzena de l'octubre fan dubtar els inversors sobre quina és la millor opció per dipositar els seus estalvis. Després de les fortes davallades enregistrades durant els mesos d'estiu, els mercats creuen que s'han purgat els excessos de principis d'any i en el darrer trimestre es pot invertir la tendència dels anteriors. I això, malgrat que la temporada de presentació de resultats ja ha començat i no està donant gaire alegries als inversors, ja que s'alternen les bones xifres trimestrals d'algunes empreses amb d'altres que deceben els mercats.

En aquest context d'optimisme –tot i que moderat-, el selectiu índex de la borsa espanyola ha intentat mantenir la carrera alcista de les setmanes prèvies tot i no que no se n'ha sortit. L'Íbex 35 s'ha vist penalitzat per la forta exposició d'algunes empreses al mercat carioca i ha acabat la setmana en els 10.231,50 punts, un 0,75% per sota del nivell de divendres passat. Amb aquest retrocés, l'índex torna a enregistrar pèrdues en el balanç anual en deixar-se un 0,47% d'ençà que començà el 2015, tot i que durant l'octubre obté uns guanys del 7,03%.

Estratègia decebedora.

Els inversors han estat molt selectius durant la setmana que acomiadem i han decidit entrar o no entrar en segons quins valors depenent de les notícies corporatives que han arribat als parquets. El nou pla estratègic que el grup Repsol ha presentat per als propers quatre anys no ha agradat gens als inversors, i les accions de la petroliera s'han vist penalitzades en el parquet. Tot i anunciar que es mantindrà el dividend, la revisió a la baixa dels beneficis previstos per al conjunt del 2015 han encès els llums d'alarma entre els inversors i les accions de Repsol han caigut gairebé un 6,5% setmanal. La presa de beneficis a Gamesa, que la setmana anterior es va apreciar un 13,68%, han fet que les seves accions s'hagin situat entre les més penalitzades de la setmana (amb una davallada per sobre del 7%).

Cal destacar que aquesta setmana l'evolució dels grans valors de l'Íbex-35, aquells que tenen més ponderació dins l'índex, ha estat un llast per al selectiu. A part de l'ensopegada de la petroliera Repsol -ja esmentada en línies anteriors-, el comportament del Banco Santander (que ha baixat més d'un 3%), del BBVA (amb un descens superior al 0,5%) i de l'operadora Telefónica (que ha perdut un 1,3% del seu valor en cinc sessions) no han permès que l'Íbex 35 esquivi les pèrdues. Per tant, amb les alces que sí que han enregistrat altres valors com ara International Airlines Group, Grífols, OHL –en plena ampliació de capital–, Abengoa o Aena, tots aquests amb guanys que superen el 2,5% setmanal, no n'hi ha hagut prou perquè el selectiu hagi encadenat la tercera setmana a l'alça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.