Política

Onze detinguts per suposades comissions a CDC

El tresorer i l'exgerent de Convergència, el director d'Infraestructures i set empresaris són als calabossos de la Guàrdia Civil a Tarragona

Anticorrupció afirma que “hi ha risc de destrucció de proves”

L'operació Petrum III es va tancar ahir a les deu de la nit, després que efectius de la Guàrdia Civil –amb l'auxili d'una desena de secretaris judicials– escorcollessin 21 empreses, domicilis i, per segon cop en tres mesos, la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Els onze detinguts (tres càrrecs de CDC, el director general d'Infraestructures.cat de la Generalitat i set empresaris), acusats d'afavorir suposades comissions il·legals a Convergència
a canvi d'adjudicacions, van ser conduïts a la comandància de Tarragona de la Guàrdia Civil, on havien de passar la nit, segons fonts del cos.

És previst que avui els detinguts comencin a passar a disposició del jutge Josep Bosch Mitjavila, titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, que du aquesta investigació, i que ahir va mantenir el seu mutisme, fins i tot amb el gabinet de premsa del TSJC. Els jutges han d'informar del nombre de detinguts i dels delictes dels quals se'ls acusa, malgrat que el cas sigui secret.

Així, les regnes del cas –obert el 2013 per irregularitats de l'alcalde de Torredembarra– són dutes pels fiscals anticorrupció a Madrid José Grinda i Fernando Bermejo. Als onze detinguts se'ls acusa dels delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat documental mercantil, segons un comunicat emès per anticorrupció. L'escrit, però, no especifica cap quantitat suposadament malversada. La fiscalia justifica que s'hagi tornat a escorcollar la seu de CDC de Barcelona a causa “del risc de destrucció dels mitjans de prova” i hi afegeix que, “donada l'especial condició de CDC de partit polític i pedra angular del sistema constitucional, l'escorcoll –assegura– s'ha limitat escrupolosament als elements d'investigació”.

Documents triturats

Tot i la urgència, els dos fiscals ja van escorcollar la seu de CDC el 28 d'agost. Van aclarir que llavors hi buscaven documents de la CatDem perquè l'alcalde de Torredembarra els va dur a donacions sota sospita de Teyco, del 2009. En aquesta peça II del cas Petrum van detenir Jordi Sumarroca, conseller delegat de Teyco i fill del fundador de Convergència.

Ahir Bermejo i Grinda van tornar a la seu de CDC amb el seu tresorer, Andreu Viloca, detingut. A la planta tercera van clonar –durant força hores– el seu ordinador, el de la seva secretària i el de Carles del Pozo, exgerent de CDC i secretari a la CatDem. Segons la fiscalia, en els escorcolls de l'agost es van “trobar 25 blocs documentals”, entregats aquest octubre al jutge, entre els quals hi hauria “documents triturats al despatx del senyor Viloca, a la seu de CDC, que han pogut ser reconstruïts per la Guàrdia Civil”. Pels fiscals són documents “rellevants però que no són clau”, mentre que fonts de Convergència van assegurar que van clonar els comptes del partit, que són públics i la còpia dels quals no van voler l'agost passat.

CDC considera l'operació un “espectacle mediàtic” destinat a fer “escarni” del partit perquè aquest és una peça clau del procés independentista. Josep Rull, coordinador general de Convergència, deia ahir que són innecessaris es-corcolls “d'aquesta mena” quan totes les dades sobre les donacions a la Fundació CatDem i a CDC són “transparents i comunicades
als òrgans corresponents”. Rull també va qualificar d'“impecables” els contractes d'obra pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.