Camí dels 10.500 punts
El BCE torna a posicionar-se a favor d'aplicar nous estímuls per lluitar contra el deteriorament econòmic i la baixa inflació. Les borses ho celebren i l'Íbex 35 frega els 10.500 punts (+2,39% setmanal).
Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE) ho ha tornat a fer. Com ja ha succeït en episodis anteriors, quan la desconfiança dels mercats augmentava dia rere dia pel deteriorament econòmic o per l'estancament de les negociacions amb Grècia –per posar un parell dels exemples més recents- el BCE ha donat motius als inversors per no llançar la tovallola. Tot i que a principis de setmana els mercats dubtaven d'una ampliació de l'actual programa d'estímul econòmic posat en marxa per Draghi al gener, aquest va tornar a sorprendre positivament els inversors anunciant una revisió del pla per lluitar contra el feble creixement econòmic i la baixa inflació que amenaça la zona euro.
El compromís de Mario Draghi, que no fa sinó confirmar el pèssim escenari macroeconòmic actual, ha donat l'impuls que esperaven els mercats per tornar a mirar de bon ull la inversió en borsa donant un gir de 180 graus al comportament sense tendència de les borses a l'inici de setmana. A més, el Banc Central de la Xina va sumar-se divendres a la festa iniciada pel BCE i amb la baixada d'un quart de punt dels tipus d'interès va donar una empenta addicional a les borses internacionals.
Nivell dE L'agost.
Durant les darreres jornades les apostes dels inversors s'han centrat en els valors amb més ponderació dins el selectiu. El valor més alcista de la setmana ha estat Inditex, que ha tocat màxims històrics per sobre dels 33 euros i ha acabat divendres amb un avanç superior al 8%. Per la seva part Telefónica, animada pels comptes de la seva competidora Orange, s'ha enlairat més d'un 5% –només dijous va disparar-se un 5,25%, la segona alça més gran del 2015–. Acerinox i Gamesa també s'han apuntat guanys que voregen el 5% en cinc sessions.
Construcció i banca.
Per la seva part, la banca mitjana ha tingut un comportament erràtic en la setmana, alternant jornades de pèrdues significatives amb recuperacions posteriors, que no obstant no han estat suficients per treure de la llista de les més baixistes les seves accions. Així, Bankinter -que ha decebut el mercat amb el seu benefici trimestral- està entre els valors bancaris més penalitzats juntament amb el Popular i CaixaBank, que tampoc ha acontentat els inversors amb els seus 996 milions d'euros de benefici fins al setembre. Per contra, Banc Sabadell, que ha presentat uns resultats per sobre de les estimacions, ha intentat esborrar les pèrdues que arrossegava en el balanç setmanal però no ho ha aconseguit i va acabar divendres amb pèrdues per sobre del 3%.