Manual Thinking
Com ja he explicat altres vegades, dibuixar ens fa por. En general, fer servir mètodes gràfics ens fa com nosa i ho evitem. Per animar una reunió o fer una presentació sovint ens conformem amb una projecció amb alguna imatge treta d'internet.
Per sort, hi ha gent que ha trobat solucions per tal que el procés de pensar en equip de manera gràfica sigui molt més fàcil. Coneixeu el Manual Thinking (MT)? És un sistema interessant ideat per Luki Huber que ens permet treballar al voltant d'un mapa i anar-hi afegint idees en funció de la nostra creativitat individual i grupal. Luki Huber i el seu col·lega Gerrit Jan Veldman expliquen molt bé les diferents possibilitats del seu mètode al llibre que trobareu referenciat al peu. Cal tenir en compte que tota la creativitat d'El Bulli està resumida i estructurada amb el mètode MT, per exemple. Empreses com GB Foods o Lékué també fan servir sovint aquesta metodologia en les seves reunions de desenvolupament de nous productes, etc. A Eada la fem servir molt, i agrada també molt als nostres participants. Darrerament hem pogut treballar així amb empreses com la Nissan, Almirall, BASF, el Departament de Salut i la Diputació de Barcelona...
La base de treball del MT són els mapes, uns papers força grans que es despleguen damunt d'una taula o que es pengen a la paret. El paper és satinat, la qual cosa permet que hi puguem enganxar els diferents adhesius que componen el mètode (sis colors: blanc, negre, groc, vermell, verd i blau i també diverses formes). Els mapes, un cop fets, es poden tornar a plegar i arxivar. O, si ho preferim, els podem fotografiar i guardar-los digitalment.
L'estructura del mapa és quasi sempre irradiant. Parteix d'un concepte que es vol analitzar o desenvolupar (per exemple, un raspall de dents) que se situa al centre. A partir d'aquí, els participants en la reunió o en la sessió creativa van omplint els adhesius amb les seves idees o propostes (una o dos paraules en l'adhesiu com a màxim!) i van completant l'esquema o mapa mental. Els adhesius són movibles i això va molt bé perquè els podem canviar de lloc o eliminar. Va molt bé dibuixar les branques connectores amb retolador per tal d'anar establint vincles entre les diferents idees i bastir una proposta estructurada, més enllà d'un simple núvol inconnex de conceptes.
I funciona d'allò més bé! A la gent els encanten les formes, els colors, les possibilitats que tot plegat dóna. El MT es pot combinar a la perfecció amb qualsevol tècnica creativa: els sis barrets per pensar, el brainwriting, l'Scamper, la galeria de famosos... El resultat acostuma a ser bastant espectacular, tant dels de l'òptica estètica com la dels resultats creatius.
La recerca científica ens confirma que el nostre cervell pensa millor en xarxa que no de manera lineal. Per tant, més que fer llistats d'idees és important ordenar-les al voltant d'un centre. Fent-ho així també facilitem les connexions remotes entre conceptes aparentment desconnectats. L'ús de colors també afavoreix la imaginació. I el treball actiu en equip sempre és més estimulant que no la feina individual... Si aprenem a escoltar el que diuen els altres també aprendrem a hibridar idees i a crear sinergies. Us hi animeu?