Borsa

Apatia i més pèrdues

Les borses es prenen un descans després de les alces de l'octubre mentre es preparen per al nou escenari de tipus a l'alça. El vermell torna a l'Íbex-35, de nou amb pèrdues en l'exercici. Per Marisa Nuez

El descens del preu de l'or negre penalitza la petroliera Repsol mentre afavoreix la cotització de l'hòlding IAG, que acaba la setmana gairebé pla

Cap argument per prendre posicions i molts per romandre fóra dels parquets. Això es el que està duent els inversors a no moure fitxa i les borses a una apatia generalitzada, on predominen les ordres de venda mentre es dispara la volatilitat i disminueix el volum de negoci.

Els mercats estan pensant com serà el nou escenari que es dibuixarà un cop la Reserva Federal (FED) apugi els tipus d'interès al desembre, fet que cada cop sembla més segur vistos els comentaris de diferents membres del banc central nord-americà que apunten cap a aquesta direcció. I mentre als EUA és molt probable que canviï la política monetària, a aquesta banda de l'Atlàntic els inversors esperen un nou paquet d'estímul econòmic per part del Banc Central Europeu (BCE) encara per determinar, fet que augmenta el nerviosisme en els parquets. I més encara ara que les xifres empresarials n'han donat una de calenta i una de freda, la Xina continua alentint el seu creixement econòmic, les dades macroeconòmiques tant als EUA com a la zona euro no són per tirar coets i el preu del petroli va a la baixa.

En aquest escenari ple d'incògnites –en què els inversors ja han començat a especular sobre si hi haurà o no ral·li de cap d'any– l'Íbex-35 no ha pogut mantenir el rebot i ha acabat la setmana amb un descens del 3,27%. El selectiu ha tancat en els 10.111,40 punts i torna a enregistrar pèrdues anuals, en recular un 1,64% en l'exercici i més d'un 2,4% en els deu dies de negociació borsària que portem de novembre.

Pèrdues per a tots

. La setmana que acomiadem ha deixat un panorama tenyit de vermell en la pràctica totalitat de components de l'Íbex-35. Els inversors no han fet concessions i han preferit desfer posicions i esperar a veure com evolucionen els pròxims esdeveniments abans que perdre els guanys obtinguts pels rebots anteriors. Ni tan sols Abengoa, que dilluns va protagonitzar un ral·li que el va dur a guanyar un 10,87%, ha aconseguit tancar la setmana en positiu. Amb tot, el valor que ha finalitzat divendres amb el balanç més negatiu ha estat FCC. Els seus títols han reculat gairebé un 10% i freguen mínims anuals tot i reduir pèrdues fins el setembre. També s'ha vist penalitzada pels seus comptes i per la baixada de preu de l'or negre la petroliera Repsol. Les seves accions s'han depreciat més d'un 9% i han arrossegat a la baixa Sacyr, que ha perdut gairebé un 9% del seu valor.

Llast de la banca.

El negatiu comportament enregistrat pel sector bancari en el decurs de la setmana ha passat factura a l'Íbex-35, atès l'elevat pes que aquest sector té en el selectiu. La revisió a la baixa de les recomanacions sobre les entitats financeres per part de Credit Suisse ha colpejat el sector en la borsa i els bancs que cotitzen dins l'Íbex-35 no han estat cap excepció. Popular, Banc Sabadell, Santander i BBVA han finalitzat la setmana amb un daltabaix superior al 4,5% mentre que Bankia, Caixabank i Bankinter s'han acomiadat divendres amb pèrdues però més reduïdes.

El valor que ha esquivat millor les ordres de venda en les darreres jornades ha estat Endesa. Per la seva part, el hòlding International Airlines Group (IAG) ha tancat la setmana gairebé pla. Les accions de l'aerolínia, en màxims anuals, s'han vist afavorides pel descens del preu del petroli que cotitza per sota dels 45 dòlars. Aena, Grífols i REE són els altres tres valors que han aconseguit sortir més ben parats de la tempesta d'aquesta setmana i les seves pèrdues se situen per sota del punt percentual en les darreres cinc sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.