Opinió

El TTIP

Del TTIP, el Transat­lan­tic Trade and Invest­ment Part­ners­hip, és impos­si­ble pro­nun­ciar-s'hi deci­di­da­ment a favor o deci­di­da­ment en con­tra perquè el que es coneix d'ell és a través de ter­cers, és incom­plet, perquè el seu text es troba fil­trat per pro­ce­di­ments que pro­hi­bei­xen la difusió dels esbor­ranys que es dis­cu­tei­xen així com de les con­clu­si­ons que es van acon­se­guint; el motiu és el total secre­tisme en què es man­te­nen les nego­ci­a­ci­ons i que implica que ni tan sols els mem­bres del Par­la­ment Euro­peu tin­guin lliure accés als docu­ments vin­cu­lats amb l'acord. (Una apro­xi­mació intro­ductòria pot tro­bar-se aquí –).

Amb el poc que fins ara se'n sap el que sí sem­bla que pot deduir-se és que l'objec­tiu del TTIP deriva en un acord de coo­pe­ració que fona­men­tal­ment bene­fi­cia les cor­po­ra­ci­ons nord-ame­ri­ca­nes i euro­pees a fi que els sigui més fàcil acon­se­guir les seves metes, con­sis­tint tal bene­fici a sua­vit­zar o exi­mir de con­trols i regu­la­ci­ons que els estats ja hagin ins­tituït o cre­uen oportú esta­blir. Assu­mint que això sigui així i sense entrar en més detalls la pre­gunta és per què està sent dis­se­nyat i nego­ciat un docu­ment de tals carac­terísti­ques? Penso que l'expli­cació es troba en la Història, en l'evo­lució de la dinàmica històrica.

El sis­tema capi­ta­lista, l'actual, neix ofi­ci­al­ment després de la fi de les guer­res napoleòniques, a prin­ci­pis del segle XIX. Dues són les carac­terísti­ques bàsiques que li dis­tin­gei­xen de l'ante­rior sis­tema mer­can­ti­lista: l'hiperin­di­vi­du­a­lisme que va intro­duir en totes les rela­ci­ons econòmiques i la defensa a ultrança de la lli­ber­tat en la presa de deci­si­ons.

Coin­ci­dint amb l'inici de l'actual crisi en el 2010 l'indi­vi­du­a­lisme ha començat a decli­nar. No és que esti­gui des­a­pa­rei­xent, però sí s'està cana­lit­zant cap a unes majors dimen­si­ons dels indi­vi­dus en forma d'absor­ci­ons d'unes com­pa­nyies per altres a fi de gua­nyar grandària i dimensió geogràfica, amb la qual cosa es pro­du­eix un aug­ment en la lli­ber­tat per deci­dir d'aques­tes crei­xent­ment potents com­pa­nyies trans­for­ma­des ja en cor­po­ra­ci­ons post­glo­bals. En aquest esce­nari és quan apa­reix el TTIP. És a dir, el TTIP ha nas­cut per neces­si­tat.

El TTIP va a ser l'eina que per­meti a a les cor­po­ra­ci­ons moure's amb faci­li­tat per Europa i EUA i entre Europa i EUA. Moure's: actuar, fer nego­cis, tras­lla­dar capi­tals, acti­vi­tat i fac­tors pro­duc­tius sense nosa ni frens que difi­cul­tin la seva ope­ra­tiva. És clar: la pre­gunta òbvia: i això, és bo o és dolent?

Els con­cep­tes de bo i dolent són rela­tius a esca­les de valors, i les esca­les de valors can­vien amb el temps. El que sí sabem és que avui, amb un món abso­lu­ta­ment inter­con­nec­tat, post­glo­bal, sense distàncies i acces­si­ble en ins­tants, els con­cep­tes d'estat, fron­tera i ter­ri­tori naci­o­nal es dilu­ei­xen i el que queda és ocu­pat per les cor­po­ra­ci­ons: orga­nit­za­ci­ons mun­di­als, mol­tes d'elles diver­si­fi­ca­des, amb un poder molt supe­rior al de la majo­ria dels actu­als estats. El TTIP ve a orde­nar i a afa­vo­rir aquest esce­nari.

Per tant, les impli­ca­ci­ons del TTIP per a la majo­ria de la població pot ser que veri­ta­ble­ment no siguin gaire bones, el que suc­ce­eix és que són ine­vi­ta­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.