Economia

Els empresaris demanen estabilitat al futur govern

La banca, el sector més crític, exigeix al president Puigdemont “seguretat jurídica”

Els sindicats celebren que s'acabi la “paràlisi” i reclamen al nou equip que posi fi a l'“asfíxia social” del país

Més enllà dels matisos que cada organització aportava, els agents socials estaven ahir satisfets amb el pacte tancat per ocupar
la Generalitat, ja que fa temps que denuncien que un govern en funcions implica projectes paralitzats i moltes decisions ajornades. Els sindicats exigeixen ara que es prioritzi
la lluita contra l'exclusió social. Els empresaris volen mesures per reactivar l'economia, però n'hi ha que, recelosos amb el rumb que puguin prendre els esdeveniments, per sobre de tot demanen al nou govern estabilitat i seguretat jurídica. Era el cas sobretot de la patronal Foment del Treball i del sector de la gran banca.

El món empresarial ha rebut la investidura de Carles Puigdemont com un pas positiu. “Ha trigat moltíssim, però se'ns trasllada un compromís d'estabilitat al Parlament”, destacava ahir el president de la Cecot, Antoni Abad. En aquests darrers mesos de negociacions frustrades, l'empresariat ha posat l'accent en la necessitat de garantir un escenari estable que no malmeti la recuperació econòmica, tot i que Abad descartava que la continuïtat del procés pugui ser un element desestabilitzador i confia que el nou president actuï amb “rigor i intel·ligència”. “[El nou govern] Té el nostre vot de confiança i la màxima col·laboració”, afegia.

Per la seva banda, la Pimec celebrava l'acord perquè, “si s'hagués allargat la conjuntura, s'hauria pogut produir una situació de desgovern perjudicial”. El president de Pimec, Josep González, ja destacava fa unes setmanes que la convocatòria de noves eleccions no hauria “posat fàcil” el manteniment de les inversions. Foment del Treball posava l'èmfasi ahir en la necessitat d'“un govern sòlid i estable”, i demanava al nou president una gestió basada en “el diàleg, la negociació i el pacte amb els múltiples sectors de la societat catalana i amb el govern de l'Estat”. Un cop assolit l'acord, els empresaris demanen recuperar la gestió de govern amb una prioritat clara: “Que treballi per enfortir la consolidació de la recuperació econòmica”, destacava en una nota el Consell de Cambres de Catalunya.

Els més reticents

Molt més crític va ser el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, que va destacar que “la llei ha de ser respectada per tothom i en totes les circumstàncies”. També des del sector bancari –un dels que s'han mostrat més obertament contraris al procés–, el president del Banc de Sabadell, Josep Oliu, demanava ahir seguretat jurídica. “Farem el que creguem convenient per donar servei als clients”, afegia Oliu.

Els sindicats creuen que no és la seva funció valorar la solució pactada entre Convergència i la CUP, però sí que celebren la fi d'un període de “paràlisi” que fa massa temps que dura. “La dinàmica del país havia quedat polaritzada per la dinàmica electoral i molts temes havien quedat encallats, així que esperem que ara el govern posi fil a l'agulla
i afronti els importants reptes que té el país, sobretot en matèria social i laboral”, reflexionava ahir Dolors Llobet, portaveu de CCOO de Catalunya. Les paraules de Laura Pelay, secretària d'Estat del Benestar i Treball de la UGT de Catalunya, anaven en la mateixa línia: “Ara que ja tenim govern, cal treballar de manera urgent per resoldre l'asfíxia social de Catalunya.” “Els problemes dels ciutadans no poden esperar, sobretot els de les persones en situació més vulnerable com ara els aturats, els joves i les famílies que ja no tenen cap ingrés”, assenyalava Pelay.

Els primers deures

Posar fi a les retallades, impulsar l'activitat industrial, lluitar contra l'atur, ampliar el pla de xoc social –el programa pactat amb la CUP es considera “insuficient”– i destinar més recursos a polítiques actives d'ocupació han de ser les prioritats del nou govern, segons les organitzacions sindicals. N'hi ha una, però, de vital importància: la instauració d'una renda garantida de ciutadania, que hauria d'assegurar a les persones que estan al límit un mínim per poder viure amb dignitat. La proposta va entrar fa mesos al Parlament, però encara no ha estat tramitada.

“Instem el nou govern a obrir els espais de concertació social per tal d'impulsar una reactivació econòmica basada en l'ocupació de qualitat i un nou model productiu i la protecció de les persones amb risc de pobresa i exclusió social.” Així resumia ahir CCOO els deures que el president Carles Puigdemont té damunt la taula.

LES FRASES

Ara que ja tenim govern, cal treballar de manera urgent per solucionar l'asfíxia social de Catalunya
Josep Maria Àlvarez
secretari general ugt
Instem el nou govern a obrir els espais de concertació social per protegir els més vulnerables
Joan Carles Gallego
secretari general CCOO
Necessitem un govern sòlid i estable, i una gestió basada en el diàleg [...] amb el govern de l'Estat
Joaquim Gay de Montellà
president foment del treball
Si s'hagués allargat la conjuntura, s'hauria pogut produir una situació de desgovern perjudicial
Josep González
president pimec
Ha trigat moltíssim, però se'ns trasllada un compromís d'estabilitat al Parlament
Antoni Abad
president cecot


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.