Política

la crònica

Caramels però poques carteres

Ahir es va fer el relleu de consellers i Junqueras va rebre un curiós present de Munté: caramels
Altres polítics sortints van regalar llibres, mapes o targetes de transport
En el traspàs es van veure poquíssimes carteres i sí molts papers o USB

Ahir era el primer dia de curs per a nou dels tretze consellers que s'estrenaven en el càrrec. Era el tradicional dia en què recollien la cartera del departament corresponent de mans dels seus antecessors. Però de carteres físiques, a diferència dels ministeris espanyols, se'n van veure ben poques. Només a Salut i Cultura. A la resta, el traspàs de competències es va plasmar amb papers o USB, i també amb regals i presents dels vells cap als nous. Meritxell Borràs, que repeteix a Governació, i Jordi Jané, a Interior, van ser els únics que no van passar per aquesta litúrgia.

Alguns dels nous consellers van haver de desdoblar-se ahir durant una llarga jornada protocol·lària. És el cas del president d'ERC, Oriol Junqueras, que primer de tot va agafar el relleu de la vicepresidència de Neus Munté. Una Munté que va regalar-li una capsa en forma d'estrella –qui sap si era una referència velada al logo dels republicans– amb caramels per tal d'“endolcir els moments amargs”. Poca estona després, Junqueras va anar a la rambla Catalunya, a la seu d'Economia, per recollir el testimoni d'Andreu Mas-Colell. Tots dos van fer broma sobre un quadre que hi ha al despatx en què es veu una imatge de Torroella de Montgrí, però sense el característic castell de la vila empordanesa. Junqueras i Mas-Colell van estar reunits una hora i després el flamant nou titular d'Economia va fer les primeres declaracions als mitjans de comunicació per explicar que treballarà per poder aprovar un nou pressupost, però que si no arriben a una entesa amb la CUP o altres grups de l'oposició no hi hauria cap problema per prorrogar-lo. Junqueras va assegurar que el pla de xoc social no perilla encara que s'hagi d'escollir aquesta última opció.

Un altre dirigent que es va haver de multiplicar va ser Jordi Baiget, que va recollir de Mas-Colell el testimoni de l'àrea de Coneixement i després va haver d'anar a veure Felip Puig per fer el mateix amb Empresa. Munté va fer una operació semblant, però a l'inrevés. Encara que serà la consellera de presidència i portaveu del govern, no va rebre cap cartera, sinó que va cedir dues àrees en dos actes diferents: la vicepresidència abans esmentada a Junqueras i Afers Socials a Dolors Bassa, a qui Munté també va voler entregar un present. En aquest cas, Bassa, que és de Torroella, el municipi del quadre de Mas-Colell, va rebre la Declaració Universal dels Drets Humans. “A partir d'ara intentarem posar fi a les retallades”, va sentenciar Bassa, que, casualitats de la vida, durant la presa de possessió lluïa a la jaqueta un pin d'unes tisores.

I més regals. Raül Romeva es va endur una peça de porcellana amb un gravat de la porta de Brandenburg de Berlín que un exresponsable d'Assumptes Europeus alemanys havia entregat mesos enrere al fins avui secretari d'Afers Estrangers, Roger Albinyana. Romeva el va rebre com a símbol de la llibertat i també del procés participatiu del 9-N, ja que la caiguda del mur de Berlín es va produir un 9 de novembre, el de 1989. “Volem fer-ho, fer-ho bé i fer-ho com sempre hem dit: amb diàleg constant i permanent amb tots els actors, siguin de l'Estat, de la Unió Europea o de la resta del món”, va subratllar.

Qui segur que va necessitar unes bosses gegants per tornar a casa va ser Josep Rull, que va assumir la conselleria de Territori i Sostenibilitat i a qui el seu antecessor, Santi Vila, va donar unes targetes enormes de mobilitat que feien referència a alguns dels projectes que queden pendents en el departament, com ara la prolongació dels Ferrocarrils a Sabadell o la posada en funcionament de l'L9 del metro a l'aeroport. I a qui no vol cols, dos plats. Vila també li va entregar un mapa immens dels espais d'interès natural de Catalunya. “Seré un corcó amb Renfe i Adif per millorar el servei de rodalies”, va reblar Rull. Vila, però, és l'únic conseller de l'antic govern que canvia de conselleria i també va haver d'agafar el seu nou departament, el de Cultura, de la mà de Ferran Mascarell.

Un dels traspassos més morbosos era el de Salut, després que Boi Ruiz hagi estat envoltat d'una forta polèmica per ajustaments i privatitzacions en la legislatura passada. El seu successor, Toni Comín, havia assegurat dimarts que una de les seves prioritats i del seu equip seria revertir certes privatitzacions i reduir les llistes d'espera, però ahir tot van ser bones paraules. No era un dia de crítiques, era un dia de bons propòsits, i Comín va agrair a Ruiz la “bona herència” i va recordar que “mantenir el sistema públic en aquestes circumstàncies no era fàcil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.