Economia

La UE creixerà menys per uns riscos externs “més pronunciats”

La desacceleració de la Xina, tensions geopolítiques i l'afebliment del comerç restaran força a l'economia

El PIB de la zona euro avançarà un 1,7%

La Comissió Europea (CE) va rebaixar ahir una dècima les seves previsions econòmiques per a la UE i la zona euro per a aquest exercici, que creixeran un 1,9% i un 1,7%, respectivament, davant uns riscos externs “més pronunciats”. Les perspectives de la CE mostren una economia europea que entra en el quart any de recuperació i continua mantenint el ritme de creixement en relació amb el 2015 –quan el PIB de la UE va créixer un 1,9% i el de la zona euro un 1,6%–, però a un pas “moderat” i impulsada principalment pel consum.

Al mateix temps, bona part de l'economia mundial està lluitant amb “importants desafiaments” i, per tant, “els riscos per al creixement de les economies europees augmenten” amb la desacceleració de la Xina i d'altres països emergents, un afebliments del comerç internacional i diverses incerteses geopolítiques, entre altres assumptes.

En relació amb les perspectives en el mercat laboral, la CE prediu una “modesta millora”, amb unes taxes de desocupació a la baixa, encara que a un ritme més lent que l'any passat. D'aquesta manera, la taxa d'atur a la zona euro baixarà des de l'11% registrat l'any passat fins al 10,5% aquest exercici, i encara es reduiria una miqueta el 2017, fins al 10,2%.

Pel que fa als dèficits públics, aquests baixaran més a la zona euro gràcies a una activitat més forta i, en menys mesura, per menys despeses en interessos. Així, el dèficit passarà del 2,2% de l'any passat a l'1,9% d'enguany, segons els càlculs de la CE. El 2017 el dèficit es reduirà a l'1,6% del PIB en l'àrea de la moneda única. El deute públic igualment es reduirà, augura l'executiu comunitari, des del 93,5% del PIB en el cas de la zona euro, al 92,7% aquest any i al 91,3% el 2017.

Finalment, la inflació a la zona euro avançarà un feble 0,5% per –ja el 2017– escalar fins a l'1,5%.

Els refugiats, un estímul addicional

Alemanya, la locomotora d'Europa, va rebre una estirada d'olleres de la Comissió Europea (CE) pel seu elevat superàvit pressupostari. “Aquest es moderarà però continuarà en nivells històricament elevats”, va indicar la CE en el seu quadre en assenyalar un superàvit del 0,5% aquest any i del 0,25% el que ve. De fet, la CE va considerar en la seva anàlisi que la despesa pública per atendre els refugiats suposa “un estímul addicional” que contribueix a la reducció del voluminós estalvi pressupostari.

El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, va recalcar en la trobada amb la premsa que països amb un “fort marge de maniobra” pels seus superàvits, com és el cas d'Alemanya però també d'Holanda, haurien d'augmentar la inversió pública per apuntalar l'economia. El PIB alemany creixerà un 1,8% aquest any i el que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.