El tràngol de vendre Rivera
Pedro Sánchez força el PSC a digerir un pacte amb C's que només “completa el funcionament federal”
El PSE no oblida la lluita taronja contra el concert
La consulta als militants avui depèn de l'enuig andalús per la pèrdua de diputacions
“Mira, Rivera: tindràs 20 anys menys, però ets la mateixa dreta que el PP.” “Els de Ciutadans són les Noves Generacions del PP.” “Tu ets de dretes, de dretes, Albert.” Després de pronunciar aquestes sentències en les vigílies electorals del 20-D davant dels militants socialistes que s'aplegaven en els seus mítings, Pedro Sánchez afronta avui el tràngol de fer digerible als mateixos militants el pacte firmat amb Ciutadans que ell ha etiquetat com a “reformista i de progrés”. Entre els 189.167 militants del PSOE censats i cridats a les urnes, però, el plat de l'acord té una digestió pesada en funció del paladar local: el PSC és convidat a beneir la unió amb l'enemic de la immersió, els socialistes bascos (PSE) no obliden la croada de Rivera contra el concert i, en última instància, la poderosa federació d'Andalusia (45.000 afiliats) no està disposada a perdre les diputacions.
Enmig d'aquests recels, des de la mitjanit i fins a
les vuit del vespre d'avui,
el PSOE obre les urnes als seus 189.167 militants, un cens actualitzat ahir que suposa una caiguda del 4,5% (9.000 menys) respecte als 198.123 militants que el juliol del 2014 van votar en les primàries per elegir Sánchez com a nou secretari general.
Tot i no oferir el detall per federacions, el cens del 2014 dicta que Andalusia (45.600), Catalunya (20.000) i el País Valencià (17.200) eren i són els territoris que condicionen el resultat de les votacions, perquè aglutinen gairebé el 50% de la militància.
Risc d'abstenció massiva
Si bé Sánchez va idear la consulta als militants com un trampolí legitimador per esquivar els recels dels seus barons a un eventual pacte amb Podem, el gir argumental dels fets ha convertit la votació en una pregunta ambigua i feta en plural sobre un acord únic amb Ciutadans que el socialista crític José Antonio Pérez Tapias troba “un insult a la intel·ligència”. “Dónes suport a aquests acords per formar un govern progressista i reformista?”, diu la pregunta, que ha de ser contestada amb un sí o un no. La principal por del líder socialista és que una baixa participació deslegitimi una votació que no és vinculant i que el comitè federal del PSOE ha d'avalar dilluns. Sense anar més lluny, el juliol del 2014 la participació va ser del 66%, quan hi havia en joc l'elecció del secretari general, un percentatge que ara no s'albira ni de lluny a Ferraz. A tall d'exemple: el nombre de registrats al web oficial MiPSOE per poder votar en línia ha estat de 13.697.
Per tal de mobilitzar els militants que avui han de votar en urna presencial, el secretari general del PSOE es va desplaçar ahir a un territori confortable dins l'espectre socialista, Alcalá de Henares, per aclarir als seus el significat del sí i del no. I el primer que va fer va ser presentar l'abraçada amb Rivera com l'únic que podia fer per defugir ERC i Democràcia i Llibertat. “Les úniques opcions per poder guanyar des de l'esquerra eren plantejar un acord amb Ciutadans o bé fer descansar la governabilitat en partits que volen trencar la unitat d'Espanya [ERC i DL]”, va dir per acotar el dilema. A l'hora de plasmar el federalisme, però, Sánchez complica
el vot del PSC, perquè només va arrencar a Rivera un esment a “completar el funcionament federal” de l'Estat (pàgina 64 de les 67 que té l'acord de govern).
Plebiscit sobre Rajoy
Conscient del desencís a les seves files, Sánchez va combatre les amenaces de l'abstenció i del vot de contestació presentant la consulta sobre el pacte com un referèndum sobre la continuïtat de Mariano Rajoy a La Moncloa: “Cal dir sí al canvi, al progrés i a la reforma, i no a Rajoy.”
En vista del vot en contra anunciat per Podem,
el líder del PSOE es va adreçar també a Pablo Iglesias i el va acusar de complicitat amb Rajoy. “Són tan d'esquerres que són capaços de votar en contra d'un candidat del PSOE perquè continuï governant el PP”, va ironitzar Sánchez. I afegia: “Votar-hi en contra és votar en contra de la recuperació de drets i llibertats.”
Si bé barons com ara l'extremeny Guillermo Fernández Vara votaran sí “tot i alguna discrepància”, el vot negatiu té ariets entusiastes com els presidents de les diputacions de Sevilla, Huelva i Jaén. La pugna dirimida a les urnes es resoldrà aquest vespre.
LES FRASES DE SÁNCHEZ
López altera de nou la investidura
Després de fixar una primera votació d'investidura per al dimecres 2 i una segona per al dissabte 5 de març, Patxi López, president del Congrés, va tornar a alterar ahir el calendari i va deixar en l'aire la data de la segona votació del socialista Pedro Sánchez com a president espanyol,
la més determinant, ja que
no es resol per majoria absoluta sinó per majoria simple (més sís que nos).
La pressió del PP sobre López, amb amenaça inclosa de dur el segon ple al Tribunal Constitucional, va convèncer el president del Congrés de convocar dilluns una junta de portaveus que abordi la data final. El PP entén que entre la primera votació de dimecres a la nit i la segona s'han de complir les 48 hores estrictes que dicta la Constitució, i fins i tot Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta espanyola en funcions, lamentava ahir que qualsevol retard podria restar temps a un nou candidat. López, el PSOE i C's continuen apostant per fixar la segona votació dissabte.