Política

Podem rebutja l'oferta del PSOE

Pablo Iglesias lamenta que els socialistes els enviïn un document que és “un retalla i enganxa” del seu pacte amb Ciutadans

La formació morada qualifica de “decebedora” la proposta

Podem manté el seu rebuig a la investidura de Pedro Sánchez després d'analitzar la proposta que els ha enviat el PSOE per buscar el seu suport. Els socialistes han enviat a Podem, En Comú Podem, En Marea, Izquierda Unida (IU) i Compromís textos separats i gairebé idèntics, si bé cadascun inclou alguna mesura diferenciada.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha lamentat aquest dilluns que els socialistes els han enviat “diversos documents” que, al seu parer, són “un retalla i enganxa del seu pacte amb Ciutadans (C's)”. A més, ha denunciat que la proposta “amaga les mesures més vergonyants” de l'acord amb el partit d'Albert Rivera. “Això no és seriós”, ha sentenciat Iglesias en un missatge a les xarxes socials .

En la mateixa línia, el secretari d'Economia de la formació morada, Nacho Álvarez, ha qualificat de “decebedor” el document del PSOE i ha assenyalat que “no aporta res de nou” que els pugui fer replantejar-se el seu vot. “És a dir, és un retalla i enganxa”, ha coincidit amb Iglesias.

Álvarez ha volgut deixar clar que “ni per passiva ni per activa” és possible “acordar una legislatura o un govern d'acord amb aquest document perquè conté elements contradictoris” amb les propostes de Podem. “És un exercici contradictori i impossible”, ha reblat.

En aquest sentit, ha afirmat que l'acord entre Sánchez i Rivera “manté les reformes del govern de Mariano Rajoy”, amb aspectes “molt lesius”.

El PSOE ignora el referèndum

El PSOE ha fet públiques aquest dilluns les cinc “ofertes” que ha enviat a Podem, En Comú Podem, Compromís, En Marea i IU per negociar la seva abstenció en la investidura de Sánchez. Són cinc documents d'aproximadament 15 pàgines cadascun amb contingut comú però també compromisos específics per a cada formació.

En els diferents documents enviats pel PSOE es posa l'accent en la supressió de la reforma educativa del PP, la LOMQE, així com dels punts més controvertits de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a “llei mordassa”.

La qüestió territorial només s'aborda de manera tangencial amb la referència a una llei “que promogui a tot Espanya totes les llengües com a patrimoni cultural que ens identifica”. Aquesta proposta figura en l'escrit dirigit a En Comú Podem.

En canvi, no s'esmenta en cap dels documents la demanda del referèndum a Catalunya.

Al document enviat als diputats de la confluència catalana també hi consta el compromís de revisar el model de finançament i els objectius de dèficit dels territoris “tenint en compte l'esforç fet en els últims anys”, així com els de promoure la difusió de totes les llengües a través de l'Institut Cervantes i derogar les modificacions de la legislació local introduïdes pel PP per respectar les competències de l'Estatut.

En cap dels documents s'esmenta la possibilitat de derogar la reforma laboral, un dels aspectes que els partits d'esquerres han criticat més del pacte amb Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.