DE MEMÒRIA
Cinc segles en 300 clics
Gràcies al catàleg en línia WorldCat Identities podem conèixer moltes coses sobre la societat catalana i sobre qualsevol societat del món. Per exemple, podem clicar un per un els 300 noms de la llista d'economistes catalans de 5 segles (1500-2000) que confegeix la Societat Catalana d'Economia de l'IEC i que es pot trobar penjada a la xarxa. Economista català, abans de 1960, és algú d'origen (o destí) català que ha pensat sobre els problemes econòmics i ha deixat escrites les seves reflexions. Aquest algú pot ésser: un eclesiàstic, un militar, un funcionari, un comerciant, un industrial, un comptable, un ensenyant, un periodista, etcètera.
Si seguim un ordre cronològic, un dels primers de la llista és Martí de Viciana (1440-1492), l'alt funcionari reial autor de:Comentari a l'Econòmica d'Aristòtil. Un interessantíssim llibre manuscrit que no es publicarà fins 1982, gràcies a Edicions del Mall, del Prat del Llobregat. Viciana és autor, també, de la traducció/adaptació de Llibre de virtuoses costums de Sèneca, que es publicarà en català el 1987. Bé, doncs el catàleg WorldCat ens informa d'un munt de coses sobre aquest autor (i sobre moltíssims més). La primera: L'Econòmica es troba a 26 biblioteques del món. Dóna la referència de les biblioteques que el tenen: 4 catalanes, 2 de Suïssa, 2 d'Alemanya, 1 dels Països Baixos, 3 angleses, 10 d'Estats Units i 2 de Canadà. L'altre llibre és a 5 biblioteques de 4 estats. Un diagrama presentat com a Publication Timeline dibuixa unes barres amb les edicions de texts de Viciana. Amb un altre clic, podem veure un mapamundi amb els estats d'edició dels texts del nostre autor.
Per cadascun dels 300 autors de la llista d'economistes (i de qualsevol altra llista) podem fer el mateix: podem saber quina és/quina ha estat la seva influència, partint de la seva presència en alguna de les 70.000 biblioteques de la xarxa de WorldCat. També, les reedicions (amb una barra de color verd) i els estudis sobre l'autor (de color blau).
És impossible resistir la temptació de saber quin ha estat l'èxit mundial dels economistes que vam descobrir als anys 1960 (gràcies a Ernest Lluch i a Jordi Estrada, Eugeni Giral, Jacint Ros, Antoni Montserrat, Tomàs Jimènez, Ricard Perez Casado). Però, alhora, hi ha les descobertes recents. Les darreres: els texts -d'un gran interès econòmic, per cert- del botànic de la Il·lustració Joan-Francesc Bahí, o els càlculs de l'espoli fiscal de Josep Abril i Llinés, publicats el 1925 a Santiago de Xile.
Per conèixer la identitat i l'impacte de les publicacions de cada autor, el WorldCat dóna moltes pistes: 1. Les diverses formes que pot tenir el seu nom: els Alternative names. 2. Els gèneres i el format de cada text, 3. Els temes o Associated Subject de la seva obra: clicant-hi trobarem altres títols sobre aquella matèria. 4. Els coautors, prologuistes, traductors, editors, etcètera, dels diferents texts: les Related identities. 5. Les referències a altres webs que informen sobre l'autor, començant per la Vikipèdia.
Amb el WorldCat Identities tenim un observador/àrbitre totalment extern, informàticament imparcial, que ens permet conèixer, partint de xifres, algunes de les característiques dels jocs políticoeconòmics en les diverses fases de la història catalana. Podem, per exemple, saber qui són els 10 economistes catalans top. S'admeten apostes.
Autors i matèries
Les matèries del WorldCat Identities poden ésser una font de sorpreses. Per exemple, els llibres fitxats sota l'epígraf: Catalonia (Spain) Economic conditions. Un d'ells, de 1949, per cert, es titula: Homenaje a la economia catalana. És un llibre mai citat ni utilitzat pels que, de 1962 ençà, han/hem estudiat l'economia catalana. Amb aquest títol és a moltes biblioteques del món, però no és, fins avui, a cap biblioteca de l'Estat espanyol. Ben segur que en alguna hi és, però no han considerat necessària una fitxa identificadora. Manca d'autoestima?