Borsa

Les petrolieres surten del pou

El rebot del preu del petroli, que torna a estar per sobre els 40 dòlars, oxigena les companyies petrolieres a la borsa

Els mercats aplaudeixen
la retallada del dividend

El sector petrolier, juntament amb el bancari, ha estat dels més castigats en la borsa en els darrers temps. La continuada caiguda del preu del petroli als mercats internacionals, arran de l'alentiment de la Xina i de les economies emergents i d'un excés d'oferta per part dels països productors, ha sacsejat les companyies petrolieres cotitzades. Els inversors han anat desfent posicions al mateix temps que s'aprofundia la davallada del preu de l'or negre, que en el darrer any i mig ha retallat un 70% del seu valor.

Però davant aquest escenari advers, amb un preu del petroli per sota els 30 dòlars, uns beneficis que en alguns casos han donat pas a les pèrdues i la retallada del ràting d'alguns grans grups petroliers, aquestes companyies han respost amb diferents estratègies que han acabat per acontentar els mercats i atreure de nou els inversors. “Les petrolieres han resistit millor que el mateix petroli la sacsejada en els mercats”, assenyala Ignacio Cantos, analista d'atlCapital, “perquè s'han ajustat el cinturó per tal de controlar el seu deute i que les companyies de ràting no els baixin la nota i han reduït el dividend per aconseguir-ho”. Molts inversors havien entrat en els valors petroliers pel seu elevat dividend i la seva condició de valor que es comporta bé quan les borses cauen, per això les companyies petrolieres “estaven fent tot el possible per no haver de retallar el pagament als seus accionistes i conservar l'inversor estable” com destaca Xavier Teixidó, director de Renta4 Barcelona. No obstant això, han estat diversos els grups petroliers europeus que han anunciat una retallada significativa del pagament als accionistes.

Una de les últimes a sumar-se a aquest corrent per contenir despeses ha estat l'espanyola Repsol. Després d'anunciar que va entrar en pèrdues el 2015 per primera vegada en la història, els seus responsables van comunicar una rebaixa parcial i temporal del dividend del 20%. Tot i això, Cantos qualifica d'excessiva tant l'anterior rendibilitat per dividend de Repsol, que se situava en el 12%, com l'actual del 8%, atès el context macroeconòmic.

Tanmateix, aquesta mesura dràstica ha acabat per acontentar inversors i analistes. I això, sumat a les reestructuracions que han dut a terme aquestes empreses -que s'han venut negocis no estratègics i estan contenint les seves inversions- i al rebot experimentat pel petroli en els mercats internacionals, on ja torna a cotitzar als voltats dels 40 dòlars per barril, ha donat una mica d'oxigen a les accions de les empreses petrolieres en la borsa, que “ara han esdevingut una bona oportunitat per invertir”, segons Cantos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.