Eines

Marta Grañó

Autora del llibre 'Crea tu propia empresa'

“Som un país molt creatiu però no ha preparat la seva gent per ser emprenedora”

Ningú no esdevé emprenedor pel
sol fet que les administracions empenyin a ser-ho

És tendència. Fins i tot podríem dir que és on fire. Si no has creat una empresa en els últims set anys o bé con­ti­nues tre­ba­llant per compte d'altri, no for­mes part de la nova eco­no­mia inno­va­dora. Les polítiques labo­rals dutes a terme des del 2008 han abo­nat el sor­gi­ment d'empre­ses com a bolets. S'havien d'atu­rar d'alguna manera les esgar­ri­fo­ses xifres de l'atur. Hem anat d'un extrem a l'altre. I en aquest con­text de nous i inex­perts empre­ne­dors, el lli­bre que ha publi­cat Marta Grañó, col·labo­ra­dora acadèmica i tutora d'assig­na­tu­res d'empre­ne­do­ria a Esade, es fa gai­rebé impres­cin­di­ble si hom vol saber fil per randa, i sense per­dre el pas, com con­ver­tir una idea en rea­li­tat. Ella, però, ens fa tocar de peus a terra i ens dóna una dada pre­o­cu­pant: “Als anys qua­ranta, l'espe­rança mit­jana de vida de les empre­ses se situ­ava en 75 anys. L'any pas­sat, aquesta dada va reme­tre fins als 12 anys.”

Així doncs, ara entrem en una època en què veu­rem tan­car mol­tes por­tes?
Malau­ra­da­ment les estadísti­ques així ho indi­quen. Del total de noves empre­ses que es creen, podem dir que ni tan sols la mei­tat arri­ba­ran a superar els tres anys de vida.
No sabem empren­dre?
No ens n'han ense­nyat. I empren­dre no és fàcil. El món de les empre­ses és un entorn molt com­pe­ti­tiu.
Hem de supo­sar que molts nous empre­ne­dors sor­gits arran de la crisi s'han llançat a la pis­cina?
Som un país molt cre­a­tiu però no tenim cul­tura empre­ne­dora. No es tracta només de tenir una idea bri­llant i única, sinó fer que aquesta fun­ci­oni, i això ens falla perquè no estem pre­pa­rats.
Però sem­bla que la crisi va agu­dit­zar la capa­ci­tat cre­a­tiva de molts.
Una sen­sació impul­sada des de les admi­nis­tra­ci­ons. Sem­blava que fer-se empre­ne­dor, crear una empresa, ser autònom era la sal­vació per a tots aquells a qui va col­pir la crisi. Però per crear una empresa no n'hi ha prou amb voler fer-ho.
Què et fa asso­lir l'esta­tus d'empre­ne­dor?
Creure en el teu pro­jecte i pre­pa­rar-te per dur-lo a terme. No és sen­zill.
Què és el que ens fa dife­rents dels països anglo­sa­xons, on empren­dre és el pa de cada dia?
Sóc una fer­vent defen­sora del fet que la capa­ci­tat empre­ne­dora s'ha de for­mar. És cert que hi ha per­so­nes que duen en els gens l'empre­ne­do­ria, però per a la majo­ria, aquesta capa­ci­tat s'ha d'ali­men­tar i entre­nar. Als països anglo­sa­xons s'educa la gent perquè tin­gui en compte que pot­ser un dia haurà de tre­ba­llar per a ell mateix, amb tot el que això sig­ni­fica.
Fins que va escla­tar la crisi, es bus­cava una feina segura i per sem­pre.
Per a molts, ser fun­ci­o­nari era l'objec­tiu.
Però la crisi ha obli­gat a can­viar els cri­te­ris i agu­dit­zar la capa­ci­tat cre­a­tiva. D'un gran mal en surt un gran bé?
La crisi va atu­rar una llei del Par­la­ment Euro­peu, apro­vada el 2006, sobre com­petència empre­ne­dora, que s'havia d'intro­duir obli­gatòria­ment a les esco­les. Sor­to­sa­ment ara ja s'ha començat a apli­car tant a les esco­les com a les uni­ver­si­tats, per edu­car en l'empre­ne­do­ria les futu­res gene­ra­ci­ons.
Això ens con­ver­tirà en un país d'empre­ne­dors?
La majo­ria d'empre­ne­dors s'han de fer, no hi nei­xen. Ningú esdevé empre­ne­dor pel fet que les admi­nis­tra­ci­ons empe­nyin a ser-ho. Aquesta ha estat una pràctica bas­tant deplo­ra­ble en els últims anys i ha forçat deter­mi­na­des per­so­nes a esde­ve­nir autònomes, a crear una empresa, sense tenir ni idea de per què ho feien ni on s'havien ficat.
Per ini­ciar un negoci, segons escriu en el lli­bre, és impor­tant donar res­posta a tres pre­gun­tes: a qui va diri­git el negoci, quin bene­fici els genera i què pretén acon­se­guir. Amb això n'hi ha prou per començar a empren­dre?
No n'hi ha prou, però el que aju­darà a tenir èxit o no és defi­nir amb clare­dat aquesta idea ini­cial, és un pri­mer pas molt impor­tant per al futur. A con­ti­nu­ació, serà el desen­vo­lu­pa­ment del model de negoci allò que donarà més pos­si­bi­li­tats d'èxit al negoci.

Acon­se­lla uti­lit­zar el model Can­vas per desen­vo­lu­par el pla de negoci de l'empresa. Està molt de moda.
Totes les esco­les de negoci del món fan ser­vir el model Can­vas. És molt dinàmic.
Sem­bla molt sen­zill, però en rea­li­tat no ho és.
No, no és fàcil. La pri­mera vegada que tre­ba­lles amb el Can­vas et genera molts dub­tes sobre la idea ini­cial de negoci, però és de molta uti­li­tat i posa tots els aspec­tes de la idea al seu lloc. En un sol full visu­a­lit­zes tot el pla de negoci de l'empresa i, a més, s'uti­lit­zen Post-it per a les idees, que pots anar engan­xant i desen­gan­xant segons evo­lu­ci­ona el model. Aquest model també es basa a dema­nar l'opinió d'altres empre­ne­dors, i això és molt impor­tant, perquè t'obre la ment.
Tot i això, la burocràcia a la qual s'han de cenyir els futurs empre­ne­dors no faci­lita la cre­ació d'empre­ses.
S'han de fer molts tràmits. És un procés enre­ves­sat. I la fines­treta única que es va crear, de fet no ho és, i has d'anar d'admi­nis­tració en admi­nis­tració per fer tota la pape­rassa. Els legis­la­dors hau­rien d'inte­grar en els seus equips per­so­nes amb experiència en cre­ació d'empre­ses. Així es legis­la­ria real­ment per alleu­ge­rir el camí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.