Societat

La policia grega allibera els cinc voluntaris catalans detinguts a Idomeni

Les autoritats vinculen dos dels arrestats amb els aldarulls de dimecres a la frontera amb Macedònia

Alguns activistes denuncien que el govern grec els criminalitza perquè es vol “treure de sobre la mirada internacional”

Els cinc voluntaris catalans detinguts dimecres a la nit en un control de carreteres prop del camp de refugiats d'Idomeni han estat posats aquest dijous en llibertat, segons han informat les autoritats gregues a Efe. Tres d'ells s'hauran d'enfrontar a càrrecs davant la justícia grega, ha confirmat un portaveu.

Les autoritats gregues buscaven dos dels arrestats –homes– per la seva presumpta participació en els disturbis de dimecres a la frontera entre Grècia i l'Antiga República Iugoslava de Macedònia (ARIM). “S'ha descobert que aquestes dues persones, amb un altre grup de persones, es van desplaçar cap a la línia fronterera entre Grècia i ARIM”, sosté la policia en un comunicat.

Dos dels voluntaris del grup, que viatjaven junts en un cotxe, han estat posats en llibertat sense càrrecs després de ser identificats. La cinquena, una dona, serà jutjada per resistència a l'autoritat.

Un grup d'entre 50 i 100 refugiats es va apropar dimecres a la tanca i va llançar pedres contra les forces antiavalots d'ARIM que van respondre amb lacrimògens per segon dia consecutiu. Agents de la policia grega es van interposar entre els dos grups i, segons la cadena privada Skai, van ser alguns d'aquests agents els que van reconèixer els activistes catalans.

Diverses associacions, entre elles la Brigada Vallesana Simón Bolívar a la qual pertanyen els detinguts, han cridat a participar aquesta tarda a Barcelona en una manifestació de protesta davant les oficines de la Comissió europea (CE) a Barcelona.

Quinze activistes més, entre els quals un espanyol, han estat detinguts en una altra operació policial a l'autovia en direcció a la localitat de Ioànnina, al nord-oest de Grècia, durant una ocupació simbòlica de la carretera. Prop d'on es va produir la protesta hi ha el centre d'acollida de Katsikà, que des de la seva obertura ha generat manifestacions per les condicions en què viuen els refugiats.

Criminalitzar els voluntaris

La periodista i voluntària Sara Montesinos ha explicat en declaracions a TV3 que encara es desconeix de què s'acusa als detinguts. L'activista ha denunciat que les autoritats gregues “intenten treure's de sobre la mirada internacional”.

Montesinos ha informat que els cinc voluntaris van ser aturats a la carretera que surt d'EkoStation, els van escorcollar i se'ls van endur detinguts fins a la comissaria de la propera ciutat de Kilkis. A la seu policial “els van registrar, els van treure els telèfons i van mirar totes les fotos dels seus mòbils” perquè havien presenciat com la policia llançava gasos lacrimògens als refugiats que protestaven a la tanca que separa Grècia de Macedònia.

La periodista ha avançat que estan buscant “assessorament judicial” perquè no es refien d'un advocat d'ofici. I és que, segons ella, “el govern grec està criminalitzant els voluntaris”. “Crec que no agrada la denúncia que estem fent dels camps de refugiats, els molesta”, ha apuntat.

Exteriors contacta amb Grècia per aclarir la situació

El departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència ha contactat amb diferents actors del govern grec per tal d'aclarir els motius de la detenció dels cinc voluntaris catalans a prop d'Idomeni.

Segons han explicat fonts del departament a l'ACN, s'han posat en contacte amb el consolat de Grècia a Barcelona, amb l'ambaixada de Grècia a Madrid i amb el ministeri d'Exteriors del govern d'Alexis Tsipras.

Es tracta de gestions que s'estan duent a terme en el marc d'un protocol intern d'emergència que s'aplica en aquest tipus de casos. De moment, però, no han rebut una explicació, han indicat les mateixes fonts.

Nous aldarulls a Idomeni

Desenes de refugiats s'han enfrontat aquest dijous a la localitat grega d'Idomeni, a la frontera amb Macedònia, segons ha informat l'agència de notícies ANA-MPA.

D'acord amb la policia grega, unes 30 persones han participat en els disturbis, que han derivat en danys materials.

Més d'11.000 refugiats i immigrants s'amunteguen encara en l'acampament d'Idomeni a l'espera que les autoritats gregues i macedònies els permetin seguir el seu viatge cap al centre d'Europa.

L'acord tancat entre Turquia i la Unió Europea sobre intercanvi de refugiats ha tancat definitivament les portes europeus als desplaçats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.