Política

POLÍTICA

Unitat, malgrat tot

La campanya està suspesa indefinidament

La policia troba literatura i vestimenta nazis al pis del sospitós

La mort de Cox ha provocat una gran consternació en la societat britànica

El primer ministre, David Cameron, i el líder laborista, Jeremy Corbyn, van comparèixer plegats ahir en un memorial dedicat a Jo Cox, la parlamentària laborista assassinada abans-d'ahir en aquell mateix punt al poble de Birstall. La imatge de Corbyn i Cameron junts era molt significativa. Simbolitzava la unitat del país davant l'horrorós crim de Jo Cox. Era el primer cop des que va començar la campanya del referèndum fa prop de dos mesos que els dos polítics compartien escena. L'assassinat de Cox ha provocat una gran consternació en la societat britànica i també entre la classe política. La campanya està suspesa de manera indefinida després de la mort de Jo Cox i, de moment, encara no se sap quan es tornarà a reprendre. Avui tampoc no es farà cap acte relacionat amb la campanya.

Tot i que tots dos demanen la permanència del Regne Unit a la UE, Corbyn no havia volgut sortir al costat de Cameron. Ahir van voler donar un missatge contundent contra qualsevol expressió d'odi. “Si realment volem homenatjar la Jo, aleshores hem de reconèixer que els valors pels quals ella va viure, el servei, la comunitat i la tolerància, són els valors que hem de redoblar en els propers anys”, va dir Cameron, que hi va afegir: “Tot el que sigui odi, tot el que sigui divisió i tot el que sigui intolerància, hem d'expulsar-ho fora de la política, fora de les nostres vides i fora de les nostres comunitats.”

“La Jo era una dona excepcional, meravellosa i amb molt de talent, ha estat arrabassada quan només tenia 40 anys i tenia tant per oferir i tant per viure”, va expressar Corbyn, visiblement emocionat. “En la seva memòria, no permetrem a aquella gent que estén l'odi i el verí que divideixi la nostra societat, farem més forta la nostra democràcia i la nostra llibertat d'expressió.” El Parlament de Westminster, que està en recés per la campanya, celebrarà una sessió parlamentària dilluns per homenatjar Jo Cox.

Es van situar memorials a la política assassinada a Birstall, al lloc on es va produir el crim, davant la biblioteca i també al costat de la barcassa atracada al pont de la Torre de Londres a on vivia amb el seu marit i les dues nenes que tenia, de 3 i 5 anys. Tothom va voler retre homenatge a Cox. També Nigel Farage, el líder de l'UKIP, que va dipositar un ram de flors al memorial situat a la plaça del Parlament a Londres amb la dedicatòria “una terrible pèrdua de vida”.

La diputada laborista va ser assassinada abans-d'ahir, quan un home li va disparar tres cops i la va apunyalar quan era al terra. Jo Cox tenia 41 anys i dues filles de 3 i 5 anys, i va treballar com a cooperant i per Oxfam abans de ser elegida parlamentària ara fa un any. El presumpte autor va ser capturat per la policia a dos quilòmetres del lloc dels fets. La policia no ha volgut donar detalls del detingut. Segons publica la premsa britànica, la policia, que està escorcollant la casa de Thomas Mair, hauria trobat vestimenta nazi i literatura de l'extrema dreta. També se sap que va comprar manuals per construir pistoles casolanes, com la que expliquen que l'assassí va fer servir.

La policia, però, no ha aclarit la seva relació amb l'extrema dreta.

Alguns testimonis asseguren que va cridar “Britain first” (Gran Bretanya primer) abans de disparar a Jo Cox. Es va pensar que es referia a un grup d'extrema dreta britànic que s'anomena Britain First, però un portaveu del grup s'ha desvinculat del crim i de l'assassí. El que preocupa ara mateix és saber com garantir la seguretat dels polítics, després de saber que Jo Cox feia tres mesos que estava sent assetjada i que s'estava valorant si calia posar-li personal de seguretat.

LES FRASES

Si volem homenatjar-la, s'ha de reconèixer els valors pels quals va viure
David Cameron
primer ministre britànic
No permetrem a aquella gent que estén l'odi i el verí que divideixi la nostra societat
Jeremy Corbyn
líder del partit laborista

Un home solitari atret per l'extrema dreta

El presumpte assassí de la jove parlamentària Jo Cox és Thomas Mair, un home de 52 anys d'origen escocès que feia quaranta anys que vivia a la mateixa casa. Ha estat descrit com un home solitari, callat, un tipus molt estrany que es dedicava a la jardineria i estava “aïllat socialment i desconnectat de la societat”. Tenia un llarg historial de trastorns psicològics. L'havien diagnosticat com a obsessiu compulsiu i havia estat tractat de depressió.

Scott Mair, el germà gran del presumpte assassí, va explicar a The Sun que el seu germà tenia “un historial de malalties mentals” però que “ja havia rebut ajuda”. “No ens podem creure el que ha passat, el meu germà no era una persona violenta i no parlava de política. Mai no hem sabut a qui votava. Estic molt afectat per les notícies i em sap molt de greu per a la família de la parlamentària”, va dir Scott Mair, de 50 anys. Per la seva banda, el seu germanastre, Duane St Louis, de 41 anys, va explicar a la televisió: “Pensava que era incapaç de fer mal a una mosca”, i hi va afegir: “Mai no va expressar punts de vista sobre el Regne Unit o sobre política, o de tendències racistes; jo sóc una mescla racial i sempre ens hem portat bé.” Tot i això, Thomas Mair estava subscrit a un web d'extrema dreta i tenia manuals d'armes. Amics de la família de Thomas Mair asseguraven que la mare de l'homicida estava destrossada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.