Economia

El ‘Brexit' es desinfla després de la mort de Cox

Els sondejos es capgiren i indiquen que la permanència a la UE torna a tenir avantatge per sobre de la sortida del club

Boris Johnson promet una amnistia als immigrants il·legals en cas de marxar d'Europa

La publicació de les primeres enquestes sobre el referèndum europeu després que se suspengués la campanya per l'assassinat de Jo Cox indiquen que la permanència té ara avantatge per sobre del Brexit, segons els sondejos publicats en els principals dominicals. Això suposa un canvi de tendència després de nombroses setmanes en què la sortida de la UE era l'opció guanyadora. Alguns diaris relacionen aquest gir amb la mort de Jo Cox.

L'enquesta del Sunday Mirror donava set punts d'avantatge a la permanència, 45% a 38%, un canvi absolut, ja que, com explica el dominical sensacionalista, abans de l'assassinat de Cox, el Brexit tenia deu punts d'avantatge, i es va apreciar aquest tomb a partir de dijous a les dues de la tarda, quan va transcendir la notícia de la mort de la diputada. The Mail on Sunday, el dominical més venut al Regne Unit, donava un 45% a la permanència i un 42% a la sortida de la UE, en una enquesta telefònica feta tot just després de l'assassinat de Cox, quan abans els percentatges es distribuïen exactament a la inversa.

The Sunday Times donava un punt de diferència a la permanència respecte a la sortida, 44% a 43%, un gir important que, no obstant això, no relacionava amb la mort de Cox, sinó amb la por per la incertesa econòmica del Brexit. L'última enquesta, publicada a The Observer, mostrava un empat tècnic entre els dos bàndols i indicava que hi ha encara un 10% d'indecisos que podrien ser la clau i que s'inclinaven més per la permanència al club europeu.

La campanya es va reprendre ahir després d'haver estat tres dies suspesa. David Cameron va advertir que “la sortida és per sempre i no hi ha marxa enrere” i que, “si algú se'n penedeix, després ja no es podrà tornar enrere i haurien d'entrar a l'euro, a la zona Schengen i renunciar a la compensació del xec britànic”. Per la seva banda, Boris Johnson, el líder de la campanya pel Brexit, va voler rebaixar la tensió amb els immigrants i va anunciar una amnistia per a tots els il·legals que faci més de dotze anys que són al país en cas de sortir de la UE.

La proliferació de l'extrema dreta

La mort de Jo Cox a mans presumptament de Thomas Mair, un home amb problemes de depressió i amb ideologia ultradretana, ha posat de manifest la proliferació de grups d'extrema dreta a la zona de West Yorkshire, al nord d'Anglaterra, on es va cometre el crim. Segons The Guardian, entre les principals organitzacions, destaquen la Lliga de la Defensa Anglesa, antimusulmana, molt violenta i amb divisions en diverses localitats de la zona, i també Moviment Britànic, un grup considerat ultraviolent, fins i tot entre les mateixes formacions d'extrema dreta.

Una altra organització important és el Front Nacional, d'ideologia neonazi, que advoca per l'expulsió de tot aquell que no sigui de raça blanca. West Yorkshire és també el feu del Partit Nacional Britànic, un partit polític d'extrema dreta. Jo Cox, la diputada laborista morta dijous passat, estava a favor
de la permanència a la UE, i defensava els drets dels immigrants i també dels refugiats sirians. L'atacant va cridar “Britain first” (‘la Gran Bretanya, primer'), segons testimonis, abans de disparar tres cops contra la víctima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.