Societat

Societat

Solidaritat

Una marea de catalans clama a favor de l'acollida de refugiats

Milers de persones omplen els carrers de Barcelona per exigir a la Unió Europea que obri les fronteres a les persones immigrants

La manifestació recorda llocs bombardejats durant la Guerra Civil espanyola

“Tenia necessitat de fer alguna cosa. Ells t'ho agraeixen tot, et donen l'única taronja que tenen per menjar. Cal ajudar-los, sobretot calen metges i ginecòlogues, i ajudar a muntar activitats per als nens.” Aroa Leyva, terrassenca de 29 anys i graduada en integració social, era ahir a la plaça Universitat de Barcelona agafant una pancarta de filferro per participar en la manifestació en favor dels drets dels refugiats. Fa pocs dies que ha tornat dels camps de refugiats de Grècia, on va fer de voluntària. Per anar-hi, es va ajuntar amb altres persones, sense cap gran organització al darrere. “Hi ha molts catalans als camps”, va explicar Leyva, que assegura que al juliol hi tornarà.

El sentiment d'aquesta terrassenca va ser compartit per milers de catalans vinguts de diverses ciutats per participar en
la manifestació, amb el lema Obriu fronteres, volem acollir!, organitzada per
la plataforma Stop Mare Mortum, amb el suport de 50 entitats, amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra avui. En la gran protesta d'ahir, hi havia pancartes de #GironaAcull, de joves LGTBI, de “dones lliures en territoris lliures”, del món local i de l'Assemblea Nacional Catalana, entre d'altres.

En nom de la plataforma Stop Mare Mortum, Toni Borrell va explicar el motiu de la mobilització i va recordar que “el nostre país també ha viscut l'exili, l'èxode i l'emigració”, i va subratllar que “imatges com les de l'arribada de refugiats a Grècia no es poden repetir”.

Els organitzadors van assegurar que s'hi van aplegar unes 40.000 persones. La protesta feia goig. A dos quarts de set de la tarda, arrencava a la plaça Universitat, i entre els manifestants hi havia reflectida la societat catalana: famílies amb menors, gent gran i grups joves. L'èxit de participació es va fer palès quan la capçalera arribava al passeig de Gràcia i la cua encara era a la plaça Universitat.

La manifestació també va fer aturades estratègiques per recordar els bombardejos feixistes contra els ciutadans durant la Guerra Civil espanyola, com davant del teatre Coliseum, amb 270 persones mortes. Al passeig de Gràcia, van tacar de pintura vermella, al crit de “No volem esclavistes”, el monument de Joan Güell i Ferrer. Al carrer Diputació, es va assenyalar una empresa que es dedica al sector militar.

Els manifestants van fer una aturada llarga davant la delegació del govern de l'Estat, al carrer Mallorca, i van xiular la negativa del govern espanyol a acollir persones refugiades. Una de les dones que animaven a cridar consignes va llegir el relat esfereïdor d'un refugiat, de com el seu somni d'arribar a Europa es va convertir en un terror de màfies, brutícia, gana i violacions. Dissabte passat, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va anunciar a Blanes que dimarts vinent començaran a venir 418 refugiats a l'Estat espanyol, dels 16.000 que es va comprometre a acollir en dos anys.

La protesta, amb els crits de “Refugiades, benvingudes” i “Cap persona és il·legal”, va finalitzar, sense cap incident, a tres quarts de nou del vespre al passeig de Sant Joan.

LES XIFRES

200
col·lectius
s'han adherit a la plataforma Stop Mare Mortum, organitzadora de la manifestació d'ahir a Barcelona.
12
hores de relats
de persones immigrants i refugiades es podran escoltar avui de 10 a 22 h al passeig de Sant Joan.
418
refugiats
arribaran a l'Estat a partir de dimarts. Vénen de Turquia, Grècia i el Líban, segons el ministre de l'Interior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.