Sense - El Punt

El govern hi veu també oportunitats

L'executiu admet que és aviat per calibrar-ne els efectes, però creu que Catalunya en podria sortir enfortida a la UE

Predomina la prudència, però al govern tenen clar que, del terratrèmol que ha desencadenat la victòria del Brexit, en surten moltes incerteses, si bé també alguna oportunitat. En podria ser un exemple concret que Barcelona presentés candidatura per ser la seu de l'Agència Europea del Medicament, ara ubicada a Londres, atès el fort pes de la indústria farmacèutica catalana.

Aquest, però, no ha de ser l'únic exemple, destaca la directora general d'Indústria, Núria Betriu: “Catalunya ha de saber treure partit de la seva mentalitat oberta i la seva vocació europea per aprofitar les oportunitats que es puguin anar presentant.” Betriu creu, però, que encara és aviat per parlar d'una estratègia de govern en aquest sentit: “Primer hem de tenir clares les conseqüències del procés que s'obre.” La directora general d'Indústria aposta per un escenari final “que no serà de blanc o negre, sinó de grisos”.

I és que, d'alguna manera, l'executiu català confia no només en les conseqüències econòmiques del referèndum, sinó també en les polítiques. Betriu destaca, en aquest sentit, que espera que el procés que s'obre ara arran del Brexit serveixi perquè, “en aquesta negociació, la Unió Europea sigui sensible amb el que passi ara al Regne Unit, però també amb altres sensibilitats que poden sorgir en altres punts d'Europa”. És, al cap i a la fi, una oportunitat per demostrar que, davant d'una aparent situació de trencadissa, es pot buscar un model d'encaix.

A Catalunya hi ha 440 companyies britàniques, un percentatge destacat de les més de 6.000 que hi ha. Les inversions allà són també notables. L'any passat, més de 2.300 milions d'euros. De moment, però, l'oficina d'ACCIÓ a Londres no està rebent una allau de trucades d'empreses catalanes preocupades amb la situació. Tot i això, Betriu destaca: “Nosaltres estem preparant l'oficina per tenir una actitud proactiva i saber com veuen el nou escenari.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.