Focus

Empresa

Tecnologia contra el càncer de pulmó

El recorregut de les biotecnològiques s'assembla a la de les maratons, aconseguir la fita exigeix anys de preparació i no sempre amb garanties d'arribar, però quan s'assoleix el retorn és exponencial. La cursa de la biotecnològica Palobiofarma per fer-se un lloc al mercat va començar l'any 2006, és cert que no és una empresa nova, però fa poc més de vuit mesos va aconseguir un acord tan rellevant que la converteix en una de les biotecnològiques amb més projecció de creixement del moment.

La firma es dedica al desenvolupament de nous fàrmacs basats en una diana tecnològica específica com són els receptors d'adenosina (una molècula natural) per a diferents malalties, com el càncer de pulmó, l'asma, el parkinson o el glaucoma.

L'any 2008 van desenvolupar el primer prototip de fàrmac contra el càncer de pulmó, el PBF-509. I a partir d'aquesta fita han anat generant nous productes. Ara en tenen quatre en desenvolupament. El seu model de negoci consisteix doncs a investigar i descobrir fàrmacs, però fins arribar a la fase d'assajos clínics. Un cop en aquest punt, Palobiofarma, que no té el múscul financer ni l'estructura suficient per seguir, cerca acords de llicència amb la indústria farmacèutica que els permetin acabar de fer realitat el fàrmac i poder-lo treure al mercat.

A l'octubre de 2015, després de temps de negociacions, Palobiofarma va signar un acord amb la multinacional suïssa Novartis, que suposa el desemborsament d'un pagament inicial de 15 milions de dòlars per desenvolupar, fabricar i comercialitzar una immunoteràpia contra el càncer.

L'acord, que inclou altres pagaments per objectius clínics, ha suposat no només una forta injecció de capital per seguir desenvolupant fàrmacs sinó també, com explica el seu director general, Julio Castro-Palomino, una major visibilitat i les garanties perquè d'altres grans farmacèutiques busquin Palobiofarma com un partner de recerca. “Ens han contactat diferents companyies i calculem que l'any 2017 tancarem un altre acord d'aquestes característiques amb un altra farmacèutica”, avança Castro-Palomino.

Palobiofarma abans havia captat 6 milions d'euros de tres rondes de finançament dels fons de capital risc, Investready, Sodena i Fitalent, que tenen ara el 50% de la propietat de la biotech.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.