Opinió

‘Brexit', un paradigma dels riscos polítics

Basant-nos només en la certesa que augmentarà la incertesa, ja podem deduir algunes variables que poden graduar l'abast dels danys. En primer lloc, la forma en què es limiti l'efecte contagi cap a altres països, primerament els antics socis europeus. Els llops populistes de molts d'aquests països estan a l'aguait, llestos per impulsar processos semblants en cada país, i convé frenar-los

Dues set­ma­nes i mitja després del referèndum i amb la sobre­dosi de comen­ta­ris, reac­ci­ons i anàlisis publi­cats, no ens apor­ta­ria res de nou afe­gir més elu­cu­bra­ci­ons sobre els pos­si­bles efec­tes econòmics i finan­cers del Bre­xit. Polítics, empre­sa­ris, eco­no­mis­tes i peri­o­dis­tes, al Regne Unit i arreu, han des­car­re­gat la seva sor­presa i cons­ter­nació pels resul­tats de la con­sulta i opi­nat sobre el que pot sig­ni­fi­car per a l'eco­no­mia britànica, euro­pea i glo­bal l'ines­pe­rat resul­tat del vot per dei­xar la Unió Euro­pea.

El fet és que no sap ningú, com no ho sabem nosal­tres, quins seran els resul­tats efec­tius de les pre­vis­tes nego­ci­a­ci­ons de dos anys per pac­tar els ter­mes de la sor­tida. Això deixa en gai­rebé no res les pre­ten­si­ons d'esti­mar i pre­dir la mag­ni­tud de la molt pro­ba­ble cai­guda de la inversió, i pot­ser també del con­sum, pel pos­si­ble enca­ri­ment de les impor­ta­ci­ons. De fet ni els més afer­ris­sats defen­sors del Bre­xit havien pla­ni­fi­cat què s'hau­ria de fer si s'impo­sava l'anti­eu­ro­pe­isme i encara menys havien quan­ti­fi­cat seri­o­sa­ment i des­a­pas­si­o­na­da­ment els seus efec­tes.

Molt pro­ba­ble­ment només hi ha una con­seqüència que es mate­ri­a­lit­zarà amb segu­re­tat i amb con­tundència: un gran crei­xe­ment de la incer­tesa. I recor­dem que no hi ha res pit­jor per a la presa de deci­si­ons econòmiques i finan­ce­res que la incer­tesa i el des­co­nei­xe­ment per als diver­sos agents de quin serà el marc jurídic, fis­cal i d'entorn econòmic en què es mou­ran.

Basant-nos només en la cer­tesa que aug­men­tarà la incer­tesa, ja podem deduir algu­nes vari­a­bles que poden gra­duar l'abast dels danys. En pri­mer lloc, la forma en què es limiti l'efecte con­tagi cap a altres països, pri­me­ra­ment els antics socis euro­peus. Els llops popu­lis­tes de molts d'aquests països estan a l'aguait, lles­tos per impul­sar pro­ces­sos sem­blants en cada país, i convé fre­nar-los. No sé ben bé si amb una exe­cució con­tun­dent de la sor­tida o amb con­ces­si­ons al Regne Unit perquè al final del procés no hagi can­viat gaire res.

En segon lloc, evi­tant durant la nego­ci­ació movi­ments uni­la­te­rals, sigui per part del Regne Unit o de la UE. A més con­sens i pre­vi­si­bi­li­tat, menys danys col·late­rals. Pen­sem que esta­rem orques­trant un divorci i convé no fer-s'hi gaire mal. Ter­cer, convé limi­tar per la banda euro­pea els com­por­ta­ments de hie­nes d'alguns països euro­peus que han cor­re­gut ja a bus­car algu­nes des­pu­lles britàniques en forma d'ins­ti­tu­ci­ons euro­pees ara ins­tal·lades al Regne Unit o d'empre­ses loca­lit­za­des a la City que poden tenir pro­ble­mes en con­ver­tir-se en no comu­nitàries. Quin paper d'estrassa estan fent alguns polítics amb el Bre­xit encara de cos pre­sent! Final­ment, i tot i les limi­ta­ci­ons actu­als d'una política monetària molt des­gas­tada, redui­rem la incer­tesa amb acci­ons clares i con­cer­ta­des del Banc d'Angla­terra i del BCE, i sobre­tot mini­mit­zant la durada d'aquest període de tran­sició de dins a fora en el qual es podria per­ce­bre un cert buit de poder força des­a­con­se­lla­ble.

El PIB britànic, recor­dem-ho, és un 2,3% del mun­dial i avui un 16,7% del de la Unió Euro­pea. Poc, si volem ser opti­mis­tes sobre els riscs d'alen­ti­ment econòmic i fins i tot de recessió; però molt i massa quan accep­tem que les cri­sis loca­lit­za­des en el pas­sat en països amb PIB menors (Rússia, Mèxic...) han tin­gut efec­tes molt impor­tants a la resta del món.

Risc geo­polític.

El Bre­xit ha posat de mani­fest, per a aquells des­pis­tats que encara no ho tenen clar, la crei­xent importància del risc polític o si es vol risc geo­polític en l'esde­ve­nir dels mer­cats finan­cers i dels pro­ces­sos econòmics. Els ges­tors de fons d'inversió i els ana­lis­tes finan­cers -pot­ser també els asses­sors finan­cers-, farien bé de dedi­car una part molt més subs­tan­cial dels seus recur­sos per a valo­ració i assig­nació d'actius a detec­tar i ava­luar els ris­cos polítics que són cada cop més impor­tants per trac­tar de limi­tar la vola­ti­li­tat de les inver­si­ons. En un món de crei­xe­ment ines­ta­ble, les referències pas­sa­des són poc útils i les meto­do­lo­gies tra­di­ci­o­nals, irre­lle­vants; toca ara anti­ci­par-se incor­po­rant a l'anàlisi la pro­ba­bi­li­tat que assig­nem i els efec­tes que es poden donar, de fets polítics democràtics (elec­ci­ons, referèndums, dimis­si­ons...) i d'esde­ve­ni­ments com atemp­tats, guer­res i fins i tot desgràcies natu­rals. Com el Bre­xit ha demos­trat, política i eco­no­mia estan cada cop més vin­cu­la­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.