Política

Guerra bruta

El TC, en 10 moments de glòria

La sentència de l'Estatut suposa un abans i un després en la jurisprudència de l'alt tribunal, impassible davant el gir recentralitzador de l'Estat

Amb la consulta d'Ibarretxe, el tribunal va marcar la restricció cap a la democràcia directa

Aquesta set­mana el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal va tor­nar a la pri­mera plana de l'actu­a­li­tat política –si és que mai ha dei­xat d'estar-hi– anul·lant per una­ni­mi­tat la reso­lució apro­vada pel Par­la­ment sobre el procés cons­ti­tu­ent i obrint la pos­si­bi­li­tat de mul­tar i inha­bi­li­tar la pre­si­denta de la cam­bra, Carme For­ca­dell. D'ençà de la sentència de l'Esta­tut, el 2010, l'alt tri­bu­nal ha pro­ta­go­nit­zat diver­sos epi­so­dis que han mar­cat pro­fun­da­ment l'esde­ve­ni­dor de les rela­ci­ons polítiques entre Cata­lu­nya i Espa­nya.

el remot espe­rit de la sentència de la loapa

La millor mos­tra que el TC, fun­dat el 1980, no ha estat sem­pre com el conei­xem és la sentència de la Loapa (Llei Orgànica d'Har­mo­nit­zació del Procés Autonòmic). L'alt tri­bu­nal va tom­bar 14 dels 38 arti­cles de la llei, ja que va con­si­de­rar, pre­ci­sa­ment, que “no har­mo­nit­zava” l'Estat de les auto­no­mies. La sentència adver­tia que “el legis­la­dor no pot dic­tar nor­mes que inci­dei­xin en el sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal de dis­tri­bució de com­petències entre l'Estat i les comu­ni­tats autònomes per inte­grar hipotètiques lla­cu­nes exis­tents en la Cons­ti­tució”. Segons els experts, aquell text va ser “molt impor­tant”, perquè parava “els peus a l'Estat”, esta­blia un “cert equi­li­bri entre la uni­tat i l'auto­no­mia” i “adme­tia les pos­si­bles diferències entre les auto­no­mies”.

El pre­ce­dent basc: no a la con­sulta ibar­retxe

El 2005 el Congrés va rebut­jar el pla Ibar­retxe, que és com es conei­xia el pro­jecte de reforma de l'Esta­tut basc pro­po­sat pel lehen­dakari. El 2008 la cam­bra basca va apro­var una llei de con­sul­tes per poder con­sul­tar la ciu­ta­da­nia. L'exe­cu­tiu espa­nyol, ales­ho­res encapçalat pel soci­a­lista José Luis Rodríguez Zapa­tero, va inter­po­sar un recurs al TC, que va esta­blir el pri­mer pre­ce­dent res­tric­tiu en matèria de democràcia directa i referèndums. Si la Cons­ti­tució espa­nyola ja mira amb recel els meca­nis­mes de democràcia par­ti­ci­pa­tiva, el TC seguirà en aquesta línia. Ja el 2008 i, després, amb la llei de con­sul­tes pro­mo­guda per l'expre­si­dent Mas.

esto­cada a l'esta­tut: comença la regressió

Aque­lla diver­si­tat que la sentència de la Loapa salu­dava es va dina­mi­tar 27 anys després, amb la sentència de l'Esta­tut, que els espe­ci­a­lis­tes en dret cons­ti­tu­ci­o­nal situen com el punt d'inflexió de l'inici del procés homo­geneïtza­dor i recen­tra­lit­za­dor de l'Estat. La reta­llada a l'Esta­tut, pel qual ja havien pas­sat el ras­clet al Congrés, va donar lloc a la pri­mera de les grans mobi­lit­za­ci­ons sobi­ra­nis­tes, el 10 de juliol del 2010, amb el lema Som una nació, nosal­tres deci­dim.

La sentència va anul·lar 14 arti­cles de l'Esta­tut i en va rein­ter­pre­tar 27 més: va tom­bar el caràcter del català com a llen­gua pre­fe­rent a l'admi­nis­tració i va treure força i con­tin­gut al Con­sell de Justícia, al Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries i al Síndic de Greu­ges, entre altres coses. El con­cepte de nació es va man­te­nir, però sense “eficàcia jurídica”. Si en l'àmbit ter­ri­to­rial aquesta es pot dir que és de les sentències inau­gu­rals en l'espi­ral de viatge al cen­tre, en altres qüesti­ons, com ara la llei d'esta­bi­li­tat pres­su­postària, també es posarà de mani­fest: aquesta llei, ava­lada pel TC, inclou un meca­nisme per inter­ve­nir les comu­ni­tats autònomes que no com­plei­xin el ja famós objec­tiu de dèficit.

un EXmi­li­tant del PP,
al cap­da­vant del tc

L'actual pre­si­dent del TC, Fran­cisco Pérez de los Cobos, va ser mili­tant del PP entre el 2008 i el 2011 (com a mínim), quan ja era magis­trat de l'alt tri­bu­nal. Això es va fer públic el 2013, set­ma­nes després d'haver-ne estat ele­git pre­si­dent. El tomb con­ser­va­dor del TC, atiat per la majo­ria abso­luta del PP al govern espa­nyol, ja era un fet. La Gene­ra­li­tat i el Par­la­ment van inten­tar la recu­sació de Pérez de los Cobos. Hi va haver veus crítiques del PSOE que en van dema­nar la dimissió. En va.

‘stop' a una decla­ració política

Just a l'inici del man­dat de Pérez de los Cobos, el juliol del 2013, el TC va eme­tre la sentència que advo­cava per man­te­nir la sus­pensió a la decla­ració sobi­ra­nista que el Par­la­ment havia fet el 23 de gener. La decisió va cau­sar soroll, perquè alguns espe­ci­a­lis­tes en dret cons­ti­tu­ci­o­nal posa­ven en dubte que es pogués sus­pen­dre una decla­ració de caràcter polític, que no tenia a veure, per exem­ple, amb els clàssics con­flic­tes de com­petències que diri­mia el TC. Més tard, anul·larà la decla­ració rup­tu­rista de JxSí i la CUP (9-N del 2015).

pas bar­rat a la llei de con­sul­tes i al 9-N

L'acció de l'alt tri­bu­nal es va mul­ti­pli­car davant la intenció de l'exe­cu­tiu de Mas de fer una con­sulta el 9 de novem­bre del 2014. Resul­tat: sus­pensió de la llei que l'habi­li­tava i del procés par­ti­ci­pa­tiu que es va fer poste­ri­or­ment.

tra­ve­tes a l'acció exte­rior cata­lana

L'acció exte­rior cata­lana ha estat una altra de les obses­si­ons de Rajoy dels dar­rers anys, cosa que ha por­tat a la sus­pensió de la llei d'exte­ri­ors i del nom de la con­se­lle­ria, en prin­cipi, sense més efecte.

guerra de guer­ri­lles con­tra les estruc­tu­res

El govern espa­nyol s'ha acos­tu­mat a una mena de bata­lla sub­terrània per impug­nar lleis i estruc­tu­res amb ferum d'esde­ve­nir pròpies. Per això, hi ha qui ha cri­ti­cat que el TC sem­pre actua quan el govern li ho demana, amb rapi­desa i sense les demo­res d'altres casos, cosa que, per alguns, des­na­tu­ra­litza la seva posició inde­pen­dent. El TC ha anul·lat arti­cles de la llei per a la hisenda pròpia, el decret de pobresa energètica, l'impost sobre les nucle­ars i sobre els dipòsits ban­ca­ris, lleis del comerç català, el Comis­si­o­nat de la Tran­sició Naci­o­nal...

una línia tra­ves­sada més: llei d'emergència

La sus­pensió, fa uns mesos, de la llei d'emergència social en allò que fa referència als pisos buits va tra­ves­sar una fron­tera més: la decisió va posar en peu de guerra la Gene­ra­li­tat i el món muni­ci­pal, i va per­me­tre veure una nova uni­tat con­tra les polítiques del PP. L'exe­cu­tiu de Puig­de­mont ha con­vo­cat un parell de cime­res i ha creat un grup de tre­ball per redac­tar una nova llei d'emergència habi­ta­ci­o­nal que hi faci front.

la defunció del procés cons­ti­tu­ent

El setem­bre de l'any pas­sat, el govern de Rajoy va impul­sar una reforma exprés del TC perquè pogués mul­tar i san­ci­o­nar qui no complís les seves reso­lu­ci­ons. Aquesta reforma és la que obre ara la pos­si­bi­li­tat d'uti­lit­zar la via penal per cas­ti­gar la pre­si­denta del Par­la­ment, Carme For­ca­dell, després que la cam­bra debatés, a petició de JxSí i la CUP, les con­clu­si­ons de la comissió sobre el procés cons­ti­tu­ent. Aquest és un pas més en
la ins­tru­men­ta­lit­zació del tri­bu­nal. Al seu moment, diver­ses veus van adver­tir que la reforma per­me­tia mesu­res excep­ci­o­nals sense garan­ties i mul­tes impo­sa­bles sense esta­blir un límit. Con­si­de­ren “inau­dit” que “un tri­bu­nal pugui sus­pen­dre un càrrec electe”. Curi­o­sa­ment, el TC encara ha de res­pon­dre sobre el recurs a la seva pròpia reforma que va fer el PSOE.

Polititzat i poc especialitzat

“La política ha entrat dins del tribunal.” Amb aquesta frase, un dels experts en dret constitucional consultats per aquest diari resumeix l'estat actual del TC. “Les garanties que la mateixa jurisprudència donava a les autonomies se'n van en orris amb la sentència de l'Estatut.” D'aleshores ençà, en les sentències que fan referència a “l'àmbit territorial”, l'alt tribunal no ha generat “una doctrina sòlida”, i en més d'una ocasió no ha mantingut “la coherència”. A banda d'això, els experts criden l'atenció sobre la pèrdua d'especialització dels integrants del TC en els darrers anys, amb pocs magistrats que tinguin l'àmbit constitucional com la seva matèria primordial.

Una altra qüestió que assenyalen és la que fa referència al temps de resposta dels recursos: tan ràpids quan els adreça el govern espanyol per a segons quins temes, tan lents en qüestions cabdals, com la polèmica llei de l'administració local (LRSAL) i
la llei d'unitat de mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.