Opinió

Catalunya, contribuent net de la UE

El govern espa­nyol acaba de publi­car les dades que indi­quen que el 2013 Cata­lu­nya va tenir un dèficit fis­cal amb la UE de 1.412 mili­ons d'euros. Per tant, els fons que Cata­lu­nya rep de la UE són menors a les apor­ta­ci­ons fetes, per exem­ple, amb una part de l'IVA que paguem. Espa­nya, en canvi, n'és recep­tora neta. Aquest dèficit fis­cal de Cata­lu­nya amb la UE és supe­ri­o­ren relació amb el PIB (0,7%) de països com el Regne Unit (0,46%)i Ale­ma­nya (0,49%). Un motiu que explica el dèficit fis­cal català és que l'import rebut de fons euro­peus és molt infe­rior a la mit­jana. Per exem­ple, les aju­des agràries rebu­des a Cata­lu­nya el 2013 van ser de 411 mili­ons d'euros, és a dir, 7.661 euros per tre­ba­lla­dor del sec­tor pri­mari. Els page­sos de mol­tes regi­ons espa­nyo­les han rebut imports bas­tant més alts, com els 21.360 euros/any per pagès de Cas­tellà-la Manxa, 19.458 d'Extre­ma­dura i 15.493 de Madrid. Això s'explica per les pri­o­ri­tats de la UE i el govern espa­nyol, que bene­fi­cien unes regi­ons en detri­ment d'altres.

Aquest dèficit fis­cal no genera quei­xes a Cata­lu­nya per diver­sos motius. Per una banda, l'import no es per­cep exces­siu, com sí que passa amb el dèficit fis­cal de Cata­lu­nya en relació amb l'Estat espa­nyol, de 14.623 mili­ons (l'any 2012) segons la Gene­ra­li­tat (8.800 mili­ons segons el govern espa­nyol l'any 2013). Ningú no es queixa de l'existència de soli­da­ri­tat, el pro­blema és quan és exa­ge­rada i quan el que aporta es pot que­dar més pobre que alguns dels que reben. En el cas català, es per­cep com un pro­blema que es con­tri­bu­eixi amb el 18,4% als ingres­sos d'Espa­nya i, en canvi, només es rebi el 9,2% de la des­pesa esta­tal (sense con­si­de­rar les pen­si­ons o els sub­si­dis d'atur en les que l'Estat no pot dis­cri­mi­nar regi­ons). També inci­deix que la per­cepció dels cata­lans sobre la UE és molt millor (4,17), segons el Cen­tre d'Estu­dis d'Opinió que sobre el govern espa­nyol (2,28). Això és per molt motius, entre els quals que la UE juga a favor en ter­mes sen­si­bles com les infra­es­truc­tu­res (cor­re­dor medi­ter­rani...) i de medi ambi­ent (delta de l'Ebre...). Ras i curt, el dèficit fis­cal amb la UE no pre­o­cupa tot i que cal­dria revi­sar les pri­o­ri­tats amb què a Espa­nya s'assig­nen els fons comu­ni­ta­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.