Opinió

Catalunya, contribuent net de la UE

El govern espanyol acaba de publicar les dades que indiquen que el 2013 Catalunya va tenir un dèficit fiscal amb la UE de 1.412 milions d'euros. Per tant, els fons que Catalunya rep de la UE són menors a les aportacions fetes, per exemple, amb una part de l'IVA que paguem. Espanya, en canvi, n'és receptora neta. Aquest dèficit fiscal de Catalunya amb la UE és superioren relació amb el PIB (0,7%) de països com el Regne Unit (0,46%)i Alemanya (0,49%). Un motiu que explica el dèficit fiscal català és que l'import rebut de fons europeus és molt inferior a la mitjana. Per exemple, les ajudes agràries rebudes a Catalunya el 2013 van ser de 411 milions d'euros, és a dir, 7.661 euros per treballador del sector primari. Els pagesos de moltes regions espanyoles han rebut imports bastant més alts, com els 21.360 euros/any per pagès de Castellà-la Manxa, 19.458 d'Extremadura i 15.493 de Madrid. Això s'explica per les prioritats de la UE i el govern espanyol, que beneficien unes regions en detriment d'altres.

Aquest dèficit fiscal no genera queixes a Catalunya per diversos motius. Per una banda, l'import no es percep excessiu, com sí que passa amb el dèficit fiscal de Catalunya en relació amb l'Estat espanyol, de 14.623 milions (l'any 2012) segons la Generalitat (8.800 milions segons el govern espanyol l'any 2013). Ningú no es queixa de l'existència de solidaritat, el problema és quan és exagerada i quan el que aporta es pot quedar més pobre que alguns dels que reben. En el cas català, es percep com un problema que es contribueixi amb el 18,4% als ingressos d'Espanya i, en canvi, només es rebi el 9,2% de la despesa estatal (sense considerar les pensions o els subsidis d'atur en les que l'Estat no pot discriminar regions). També incideix que la percepció dels catalans sobre la UE és molt millor (4,17), segons el Centre d'Estudis d'Opinió que sobre el govern espanyol (2,28). Això és per molt motius, entre els quals que la UE juga a favor en termes sensibles com les infraestructures (corredor mediterrani...) i de medi ambient (delta de l'Ebre...). Ras i curt, el dèficit fiscal amb la UE no preocupa tot i que caldria revisar les prioritats amb què a Espanya s'assignen els fons comunitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.