Opinió

El tabú de les pensions

El cert és que la profunda crisi dels sistemes de pensions (públiques i privades) està afectant amb virulència tant aquells sistemes més predominantment basats en el repartiment –el nostre- com els de capitalització

Facin la prova i aga­fin com a referència el que vul­guin. Des dels debats sobre la inves­ti­dura a la pre­sidència del govern espa­nyol -els pre­vis i els ja for­mals en el Congrés de Dipu­tats-, fins als de qual­se­vol tertúlia tele­vi­siva o radiofònica, pas­sant per les nego­ci­a­ci­ons i comen­ta­ris sobre el full de ruta sobi­ra­nista, les estruc­tu­res d'estat o sobre la moció de con­fiança al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat.

En tots ells, el pro­ba­ble­ment pro­blema número u de les nos­tres soci­e­tats, la crisi del sis­tema de pen­si­ons, és un tema igno­rat, quasi total­ment absent, en defi­ni­tiva un tabú.

Per uns, aquells repre­sen­tants de la política més tra­di­ci­o­nal, l'abso­luta insos­te­ni­bi­li­tat del sis­tema de pen­si­ons és una des­feta de les finan­ces públi­ques que ges­ti­o­nen des de fa dècades i el resul­tat de la covar­dia amb què han afron­tat sem­pre aquest tema. Òbvi­a­ment només en volen par­lar d'esbi­ai­xada i sense tocar ulls de poll.

Per altres, popu­lis­tes i anti­sis­tema de dre­tes o d'esquer­res, la pura menció de les difi­cul­tats evi­dents d'un sis­tema com l'espa­nyol o el francès més ori­en­tat a una fórmula de repar­ti­ment -en teo­ria més solidària, propública i fruit (diuen) dels avenços soci­als-, es fa inac­cep­ta­ble i és sem­pre sos­pitós de voler pro­moure el que ano­me­nen “pri­va­tit­zació” del sis­tema.

El cert és que la pro­funda crisi dels sis­te­mes de pen­si­ons (públi­ques i pri­va­des) està afec­tant amb virulència tant aquells sis­te­mes més pre­do­mi­nant­ment basats en el repar­ti­ment –el nos­tre- com els de capi­ta­lit­zació. Per aquells, la crei­xent lon­ge­vi­tat i, per tant, l'enve­lli­ment de les pobla­ci­ons, unit a nivells d'atur estruc­tu­ral ele­vats i, per tant, a ràtios cotit­zants/pen­si­o­nis­tes cada cop més bai­xes, és una esto­cada molt dura que no se solu­ci­ona d'una manera per­ma­nent amb el recurs a finançament addi­ci­o­nal via impos­tos (que també han de recaure sobre els tre­ba­lla­dors actius i cotit­zants). Per als sis­te­mes de capi­ta­lit­zació tra­di­ci­o­nals, que òbvi­a­ment són menys uni­ver­sals i soli­da­ris, però que pre­ser­ven incen­tius més ade­quats, també han arri­bat uns pro­ble­mes gravíssims. En els països que amb més con­tundència havien pri­va­tit­zat el sis­tema, una mala gestió i sobre­tot la intro­missió política han gene­rat ja de per si resul­tats molt llu­nyans dels pro­me­sos. Però ha estat la dava­llada dels tipus d'interès i, per tant, la ren­di­bi­li­tat dels actius tra­di­ci­o­nals sense risc o amb risc mode­rat (deute públic i cor­po­ra­tiu naci­o­nal) el que ha posat aquests sis­te­mes a la corda fluixa, incapaços de gene­rar el ren­di­ment pla­ni­fi­cat i, per tant, de garan­tir les pres­ta­ci­ons ofer­tes pels esque­mes que s'havien pro­po­sat. Un dels pit­jors efec­tes de l'actual repressió finan­cera és aquest càstig a l'estalvi i als estal­vi­a­dors via bai­xos tipus d'interès i tot amb comis­si­ons i des­pe­ses des­pro­por­ci­o­na­des.

Tam­poc s'estan sal­vant aquells països que han apos­tat per sis­te­mes com­bi­nats o mix­tos de capi­ta­lit­zació i repar­ti­ment, si bé aquesta major fle­xi­bi­li­tat els està per­me­tent un supe­rior marge de mani­o­bra per con­fron­tar els pro­ble­mes. Aquests països, Dina­marca, Holanda, Austràlia o Suïssa entre d'altres, tenen al seu favor una com­pe­ti­ti­vi­tat més alta i una millor situ­ació econòmica; pot­ser ori­gi­nada també en aquesta visió menys dogmàtica de la política econòmica.

Es tracta d'una situ­ació tan greu, no ja per al futur de les joves gene­ra­ci­ons –que és tràgic-, sinó per a totes aque­lles que s'han de jubi­lar en els pro­pers anys, que el que menys falta fa és aquesta ridícula tendència a no par­lar-ne ober­ta­ment, a no posar-ho en pri­mera línia de qual­se­vol agenda política.

Debat des­a­com­ple­xat.

Cal en pri­mer lloc tren­car el tabú i, al con­trari, ini­ciar un debat públic des­a­com­ple­xat, sense tòpics i, sobre­tot, enfo­cat amb la raci­o­na­li­tat de la comp­ta­bi­li­tat i de l'aritmètica (dema­nar raci­o­na­li­tat a l'eco­no­mia i als eco­no­mis­tes seria massa ambiciós!). Cal cer­car solu­ci­ons, par­ci­als si es vol, però que ens per­me­tin avançar de veri­tat cap a la sos­te­ni­bi­li­tat i unes pres­ta­ci­ons sufi­ci­ents.

Afor­tu­na­da­ment això ja s'està pro­duint en alguns llocs, no pas a casa nos­tra, però cal espe­rar que algun dia puguem seguir l'estela. Per exem­ple, en alguns països anglo­sa­xons, com a Austràlia o el Regne Unit, amb una major obli­ga­to­ri­e­tat indi­recta. És a dir, fent que empre­ses i indi­vi­dus es vegin obli­gats a con­tri­bu­ci­ons obli­gatòries més impor­tants en esque­mes com­ple­men­ta­ris de pen­si­ons, siguin ges­ti­o­nats públi­ca­ment o pri­va­da­ment (final­ment és l'eficiència el que s'ha de bus­car, no el tipus de titu­la­ri­tat del ges­tor); o al Canadà, obrint el sis­tema a inver­si­ons que fins ara no es con­si­de­ra­ven per als fons de pen­si­ons com actius vin­cu­lats a infra­es­truc­tu­res o a capi­tal pri­vat; o en diver­sos països pri­o­rit­zant la sepa­ració entre la gestió del sis­tema i el poder polític que només hau­ria d'enco­ma­nar la super­visió a regu­la­dors veri­ta­ble­ment inde­pen­dents. Intents de canvi dels quals aquí ni en podem par­lar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.