Empreses

Fractalmed, un programari vital

Les matemàtiques obren un camí innovador i efectiu per a la diagnosi precoç de malalties del sistema nerviós central

L'empresa ha rebut 200.000 euros del ‘family office' de la família Carbó

La convergència de la investigació mèdica i la emprenedoria han aconseguit posar en el mercat un programari informàtic que permet fer la diagnosi precoç d'una de les malalties que més costen de tractar, l'esclerosi múltiple. El producte, basat en la geometria fractal, es podrà aplicar en el futur a altres malalties del sistema nerviós central.

Juan Manuel Villanueva, emprenedor amb una extensa experiència en la direcció d'empreses amb base tecnològica amb presència internacional, i Francisco Esteban, professor visitant en el Centre d'Informàtica Biomèdica de la Universitat de Harvard i investigador responsable del Grup d'Investigació Biologia de Sistemes i Organismes de la Junta d'Andalusia, van crear fa quatre anys un grup multidisciplinari amb l'objectiu de fer arribar al mercat Fractalmed, un programari innovador que utilitza la dimensió fractal 3D –la geometria fractal, una branca de les matemàtiques–, per transformar les imatges que construeix la ressonància magnètica en algoritmes matemàtics i computacionals. “Aquests models matemàtics aplicats a cervells humans ens permeten detectar la predisposició que un pacient té de tenir certes malalties del sistema nerviós central”, explica Villanueva.

Fractalmed se centra, de moment, en la diagnosi precoç de l'esclerosi múltiple. “Enganxada com a software a la ressonància magnètica, permet detectar símptomes de la malaltia que no mostra la imatge de la ressonància, de manera que s'hi pot actuar en contra abans que es manifesti”, comenta Villanueva.

Beneficis.

El nou programari, a més d'aportar un diagnòstic abans que apareguin lesions, permet fer una intervenció mèdica en les primeres etapes de la malaltia, millorar la qualitat de vida dels pacients i reduir-ne els costos sanitaris. Tenint en compte que els fàrmacs que intervenen en el tractament de l'esclerosi múltiple són dels més cars que es comercialitzen, ja han rebut ofertes de diverses indústries farmacèutiques, que han expressat gran interès en el producte, ja que a més de reduir costos en el procés de creació de medicaments, Fractalmed també representa per a aquestes empreses una reducció en els temps d'acció dedicat a cada pacient i un biomarcador clau per al desenvolupament de nous fàrmacs neuroprotectors o regeneradors. “Els medicaments que tracten l'esclerosi múltiple suposen un cost d'uns 1.000 euros per pacient, i les farmacèutiques inverteixen de 500 a 1.000 milions de dòlars en cada nou fàrmac que treuen al mercat per tractar aquesta malaltia degenerativa”, diu Villanueva.

Finançament.

“La informació tècnica la tenim des de fa temps, però calia transformar-la en projecte empresarial per poder-la comercialitzar i aplicar. Amb Esteban, vam decidir crear una estructura empresarial, d'enginyeria i de finançament que ho fes possible”, concreta. Tanmateix, assegura que el més complicat ha estat trobar suport econòmic, “sobretot durant els anys de crisi, quan es van tallar els ajuts europeus”, i es lamenta del fet que Fractalmed va haver d'aturar la investigació per falta de fons i “no la va reprendre fins al febrer de l'any passat”.

Una roda de finançament executada entre el 2015 i enguany ha permès que Fractalmed obtingui 200.000 euros del family office de la família Carbó, que s'han sumat a una inversió de 100.000 euros de Sphere Tech& Capital, la societat a través de la qual Villanueva i Esteban vehiculen les inversions en el projecte i en què tenen una participació del 8,45% cadascuna. Ara intenten “atreure mig milió d'euros més per regularitzar el producte i posar-lo en el mercat”, comenta Villanueva. Necessiten homologar Fractalmed a escala europea i començar les proves amb les indústries farmacèutiques i les empreses de diagnosi. De moment han obtingut valoracions positives de l'Hospital Clínic de Barcelona i la Clínica de la Universitat de Navarra.

La subtilesa com a força científica

“La nostra força científica és la subtilesa”, en els detalls que permet visualitzar la geometria fractal, assegura Juan Manuel Villanueva, conseller delegat de Fractalmed. L'empresa, amb seu a Barcelona, té repartides les seves forces per la geografia de l'Estat. L'equip informàtic es troba repartit entre Màlaga i Jaén; el de biologia, a Jaén; i el d'enginyeria, a Màlaga. Per què Andalusia? “Perquè a Catalunya no reps subvencions a fons perdut i allà sí. Al parc Tecnològic de Màlaga, on tenim el nostre equip d'enginyers, hi ha 20.000 persones treballant i molts reben bonificacions”, explica Villanueva. Fractalmed també ha organitzat un comitè científic internacional que els assessora. Està conformat per tres líders d'opinió mundial en esclerosi múltiple, eminències en la matèria de l'hospital de San Rafael de Milà; la Universitat de San Francisco; i l'Hospital Clínic de Barcelona. Aviat els assessor seran cinc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Fractalmed, un programari vital

Publicat a