Opinió

La llista de deutors no fa que augmenti la recaptació

Val la pena assenyalar que bastants personatges famosos passen desapercebuts, ja que només hi apareixen els noms de les seves societats, i requereix un ardu treball de recerca relacionar-los. En l'últim lloc de la llista hi ha un ciutadà que ha tingut l'infortuni de deure 1.000.077 d'euros i, per aquests 77 euros que superen el milió, ha tingut la mala sort de figurar en la llista amb nom i cognoms. Si ho hagués sabut segur que hauria pagat els 77 euros a l'Agència Tributària

El Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va emprendre fa uns anys una implacable croada contra els defraudadors fiscals i morosos de l'Estat espanyol. En aquest marc de lluita contra el frau tributari, va aconseguir que a la llei 34/2015 del 21 de setembre, que va modificar la llei general tributària, afegís l'article 95 bis referent a la “publicitat de situacions d'incompliment rellevant de les obligacions tributàries”. Amb aquest eufemisme s'amaga l'autorització a Hisenda per publicar la llista de morosos amb les arques de l'Estat; concretament, aquells que han de pagar més d'un milió d'euros. Val la pena assenyalar que la llei va tenir el vot a favor del PP i el rebuig de l'oposició, que va criticar especialment que la reforma no possibiliti que es conegui el nom dels qui es van acollir a la denominada amnistia fiscal el 2012.

L'objectiu del ministre va ser que aquesta mesura coercitiva serveixi perquè molts deutors es posin al dia amb Hisenda. Per aquest motiu, a aquesta llista se la denomina col·loquialment la “llista Montoro”.

El 30 de juny va tornar a sortir publicada la segona llista amb els noms dels més grans defraudadors fiscals i morosos. Segons aquesta llista, l'import dels deutes i sancions, pendents de pagament el 31 de desembre del 2015, puja a més de 15.700 milions. El nombre total de morosos i defraudadors és de 4.768; un 1,8 % menys que en la llista anterior, dels quals 336 són persones físiques i 4.432 són societats.

No obstant això, el Sindicat dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) ha assegurat que l'import de la llista de morosos publicada per l'Agència Tributària només és el 30% del total de deute pendent de cobrament per Hisenda, que puja a 52.226 milions, una quantitat que equival a la meitat del primer rescat de Grècia.

Perdre 8.834 milions.

A més, Gestha va declarar que d'acord amb la ràtio de cobrament d'aquests deutes que el govern ha reconegut, es podrien perdre uns 8.834 milions dels deutes d'aquesta llista, ja que el 42% de la quantitat deguda pertany a societats que han presentat un concurs de creditors i fins i tot que estan en procés de liquidació. De fet, en els últims 10 mesos, entre el 31 de juliol del 2015 i l'1 de juny del 2016, únicament s'han recaptat 312 milions de 1.500 deutors que figuraven en la primera llista, la qual cosa suposa amb prou feines el 2% de l'import morós de la primera llista. Així mateix, Gestha sosté que amb motiu de la publicació anterior, el mer fet de fer pública la llista de morosos no aconsegueix per ell mateix augmentar els ingressos en concepte de deute pendent de cobrament, ja que fins i tot el retard ha augmentat en aquests sis mesos. Consegüentment, parafrasejant el gran Keynes: si deus mil euros a Hisenda, tens un greu problema però si li'n deus un milió, el problema és d'Hisenda per recobrar-lo.

Reyal urbis, líder en deute.

El primer lloc del rànquing de la “llista Montoro” ho ocupa Reyal Urbis, amb un deute que supera els 368 milions, seguida a bastanta distància per Nozar, amb 203 milions. El que més atenció ha despertat han estat els noms de determinades personalitats i personatges ben coneguts pel públic. No obstant això, el morós número u en el rànquing de persones físiques, Agapito García Sánchez, és un desconegut per a la societat, i si no fos pel seu peculiar nom de pila hauria passat desapercebut, però amb un import de més de 19 milions d'euros ha superat Dani Pedrosa, que no ha aconseguit depassar la meta dels 8 milions, i fins i tot deixar enrere el mateix Mario Conde, que no ha arribat als 10.

Val la pena assenyalar que bastants personatges famosos passen desapercebuts, ja que només hi apareixen els noms de les seves societats, i requereix un ardu treball de recerca relacionar-los. En l'últim lloc de la llista hi ha un ciutadà que ha tingut l'infortuni de deure 1.000.077 d'euros i, per aquests 77 euros que superen el milió, ha tingut la mala sort de figurar en la llista amb nom i cognoms. Si ho hagués sabut segur que hauria pagat els 77 euros a l'Agència Tributària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.