Empreses

L'altre camí de la solució financera

Esvalor cerca finançament alternatiu a empreses per 20 milions d'euros

Els proveïdors són inversors espantats per unes borses erràtiques

El procés de desbancarització que viu el finançament empresarial és un fet, i ja hi ha un bon reguitzell d'empreses, com Esvalor, que fan vestits a mida a les empreses, tot aprofitant la liquiditat de què disposen al mercat proveïdors finalistes potencials com fons i societats d'inversió o plataformes.

Esvalor tanca una quarantena d'operacions de finançament alternatiu a l'any i el seu creixement ha estat prou estimable del 2012 ençà: l'any de la seva fundació va finançar per un volum d'1,5 milions; 3,5 milions el 2013; 14 milions el 2014; 6,7 milions el 2015 i 20 milions amb la previsió que es treballa per al tancament d'enguany. La facturació de l'empresa oscil·la entre l'1% i el 2% del volum que s'arriba a formalitzar.

Com explica el fundador de l'empresa, Francesc Padilla, “Esvalor vol esdevenir un canal que pugui aprofitar la pime per tenir accés a totes les fonts de finançament i a productes financers a curt i a llarg termini, madurs, amb risc, conservadors, etcètera”.

Com molt bé descriu Padilla, estem vivint un veritable boom del finançament no bancari, que es pot percebre clarament des del 2014: “Fins l'any 2013, el finançament a preus competitius era el de la banca, que si no acceptava la demanda de l'empresa l'obligava a anar al circuit de les financeres, molt més car.” El mercat del deute d'empreses no cotitzades com més va més guanya en atractiu per a uns inversors que, tot i gaudir d'una generosa liquiditat, “estan un xic espantats per uns mercats financers erràtics, en què els preus van baixant de mica en mica”. Ara, en canvi, aquest finançament alternatiu “és només un pèl més car. Cal fer avinent, però, que el cost del finançament el determina el mercat, és a dir, va en funció de la solvència de la companyia, les garanties, el termini, l'import, el producte i les característiques de cada operació.” S'ha de dir que els bancs molt sovint compensen aquest crèdit més barat amb clàusules de consums mínims, comissions per cancel·lació o renovació, així com la contractació d'altres serveis i vincles. Tot plegat, poden obtenir una rendibilitat per client del 7-8%. Esvalor s'adreça a empreses en creixement amb més de dos anys de vida, amb necessitats de finançament de 300.000 cap amunt, tot i que si l'operació és clara es poden finançar volums menors. A diferència del que fan els bancs, a Esvalor el diagnòstic sobre una empresa, la valoració del seu risc, no es basa només en el balanç i l'històric de resultats, sinó en el present i el futur immediat de l'empresa. Esvalor dissenya la solució financera més adient per a l'empresa demandant “molt a prop de l'inversor, que dóna el vistiplau final, ja que és així que guanyem valor”. Francesc Padilla no descarta que en el futur Esvalor “arribi a finançar de forma directa”. Esvalor disposa de delegació a Madrid i col·laboradors disseminats per tot Espanya.

Préstec directe i altres

L'eina principal d'Esvalor és el direct lending, en què l'inversor professional inverteix en empreses mitjançant préstecs directes, sense exigències ni vinculacions comercials. Com diu Francesc Padilla, “el plantejament és obtenir deute de les empreses amb un enfocament de capital risc, però entrant des de baix i sense exigir creixements tan alts”. Juntament amb aquesta eina, hom ofereix altres solucions, com finançar circulant, leasings i rentings per a béns d'equip, instal·lacions i maquinària o rentback immobiliari o mobiliari, en què el finançador li compra un bé al deutor, per tot seguit llogar-l'hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.