cultura

Cultura

Més enllà de ‘Josafat'

Tordera presenta la programació del 150è aniversari del naixement de l'escriptor Prudenci Bertrana

La Generalitat acorda declarar el 2017 com a Any Bertrana

Tordera es vestirà de festa aquest 2017 per homenatjar com cal qui ha estat nomenat primer fill il·lustre del municipi, Prudenci Bertrana (Tordera, 1867- Barcelona, 1941). L'any vinent se celebren els 150 anys del naixement de l'autor de la reconeguda novel·la Josafat, però que es reivindica com una de les plomes modernistes més significatives de la seva època, a banda de conrear també amb èxit el periodisme i la pintura. Bertrana serà, doncs, el nucli a partir del qual Tordera teixeix una proposta cultural que inclou un nodrit programa d'actes que també traspassarà les fronteres municipals. Ahir, en roda de premsa, Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, va confirmar que la Generalitat declararà el 2017 com a Any Bertrana “i dotarà de projecció nacional l'impuls de la vida i obra d'aquest autor”. Borràs va reconèixer que la promoció de país de l'escriptor serà una bona oportunitat per redescobrir “i fer una nova mirada” a la figura literària. El comissari de l'Any Bertrana serà el també escriptor, professor de la UdG i director de la Biblioteca Bertrana d'Edicions Ela Geminada, Oriol Ponsatí-Murlà.

Dins la vida del poble

Tordera, tal com va explicar el seu alcalde, Joan Carles Garcia (PDeCAT), s'ha abocat en la preparació de la commemoració, de la qual va destacar la construcció del nou arxiu històric local, “que inclourà un espai específic destinat a la investigació, recerca i divulgació de l'obra de Bertrana”. Està previst que la presentació es faci el 20 d'abril. “Per molts torderencs, Prudenci Bertrana és només el nom d'un parc, d'un carrer o d'una frase destacada a la biblioteca i nosaltres volem reivindicar-lo com a part essencial de la història del nostre poble”, va avançar l'alcalde, que va recordar que l'Any Bertrana també tindrà la participació de Girona, on l'escriptor va passar gran part de la seva vida.

Per la seva banda, Laura Borràs va lloar la feina realitzada des del consistori per ampliar el relat al voltant d'un autor de qui encara queda molt per descobrir. “És molt important fer-lo present en la vida del municipi”, va dir. Com a exemple que encara queda molt camí per córrer, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes va comentar que no va ser fins al 2013 quan es va publicar per primer cop la que va ser la primera novel·la, Violeta. “La coincidència de les dates també permetrà celebrar els 125 anys del naixement d'una altra escriptora de la família, la seva filla Aurora”, va indicar, i hi va afegir que l'entitat està preparant un opuscle que reculli la biografia i l'obra, entre altres activitats, i dos actes institucionals d'obertura i tancament de l'Any Bertrana.

D'altra banda, la intensa recerca de documentació per dotar de contingut la celebració del 150è aniversari ha permès constatar, i superar, el relat que el naixement de Prudenci Bertrana a Tordera va ser fruit de la casualitat i que no va tenir cap rellevància en la seva vida. “Ens consta que la família vivia a la població i que s'hi va estar uns anys i que ell hi va tornar d'adult”, comenta el primer tinent d'alcalde, Josep Llorens (PDeCAT). D'aquest arrelament a la població maresmenca, en deixarà constància en diversos dels seus escrits, com ara el que apareixerà en una de les banderoles i que diu: “No em cansaré mai de vantar-me d'aquesta antimònica qualitat que m'adorna de ser empordanès fill de Tordera.”

LA FRASE

Nosaltres volem reivindicar Prudenci Bertrana com a part essencial de la història del nostre poble
Joan Carles Garcia (PDeCAT)
alcalde de tordera

LA DATA

19.01.17
començarà
oficialment l'Any Bertrana amb l'espectacle de producció pròpia ‘Més Bertrana, més!'.

El Maresme acumula homenatges

El 2017 servirà al Maresme per congratular-se amb altres figures culturals de pes gràcies als actes de commemoració anunciats pels pròxims 12 mesos al voltant de l'Any Puig i Cadafalch i l'Any Palau i Fabre. En concret, el territori retrà homenatge al mataroní Josep Puig i Cadafalch també en el 150è aniversari del seu naixement i el centenari del seu lideratge a la Mancomunitat de Catalunya. El focus serà Mataró, però s'estendrà a altres poblacions amb obra de l'arquitecte modernista, com són Argentona, Canet o Òrrius. Finalment, la comarca celebrarà també l'any vinent el centenari del naixement del poeta, assagista i especialista en Pablo Picasso Josep Palau i Fabre, fill de Barcelona però que té la seu de la seva fundació a Caldes d'Estrac, on va ser enterrat el 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.